Urmează să fiți nași de botez? Iată ce trebuie să știi despre lumânări

Lumanare Botez Ceara Naturala Roz 4

Botezul reprezintă trecerea de la întuneric la lumină, este intrarea copilului în biserică, iar acele lumânări pentru botez simbolizează lumina credinței și a celebrării. În timpul acestei sărbători vom găsi o serie de acte care au un simbolism special, lumânarea aprinsă așezată în mâna nașului reprezintă faptul că bebelușul primește lumina Lui Hristos.

Lumânările pentru botez sunt alese de nași și, ca și în alte tipuri de lumânări, există standarde, în acest caz fiecare o alege în funcție de gustul său. Astfel, putem găsi lumânări de botez clasice, pentru cei care preferă lumânări mai sobre, care includ de obicei motive de botez, sau lumânări mai elaborate și speciale, în care fiecare motiv este făcut manual și care pot fi, de asemenea, pictate manual. Pe lângă lumânare, apa și uleiul sunt cele trei simboluri importante din cadrul oricărui botez. Astăzi ne vom concentra atenția asupra primului aspectꓽ lumânarea.

Ce semnificație are lumânarea de botez?

Focul lumânării de botez simbolizează iluminarea drumului pe drumul credinței. De asemenea, reprezintă lumina Lui Iisus. Se crede că lumina Lui Hristos va ajuta la îndepărtarea oricărui rău care poate apărea în calea copilului. Pe de altă parte, lumina lumânării este văzută și ca un semn al luminii care va rămâne în persoana botezată. Ca un creștin nou, el trebuie să lase de acum înainte lumina sa să strălucească, astfel încât alții să-l poată vedea și să rămână aproape de credința sa. În majoritatea cazurilor, cei botezați sunt copii mici. Astfel, aducerea lumânării acasă servește familiilor ca o amintire a acestei zile binecuvântate. Unii oameni aprind această lumânare timp de câteva minute la aniversări, folosind-o ca un fel de lumânare spirituală pentru a marca trecerea timpului. Oricare ar fi credințele și obiceiurile fiecărei familii, este un fapt că botezul este simbolul harului Lui Dumnezeu în viața copiilor și adulților. Lumânarea simbolizează lumina și promisiunea unei vieți curate, lipsită de păcatul strămoșesc, care se elimină prin botez.

Cum se pregătesc nașii pentru botez?

Nașii vor fi responsabili nu doar pentru achiziționarea anumitor lucruri pentru bebeluș, dar trebuie să construiască o relație frumoasă și armonioasă cu părinții și copilul. Este bine ca nașii să se spovedească înainte de botez. Revenind la aspectele materiale, dacă urmează să fii naș de botez, cel mai important lucru pe care va trebui să-l cumperi este trusoul. Acesta vine în diferite modele, pentru fetițe și băieți și se compune dinꓽ

  • Fașă
  • Pânza de mir
  • Sticluța de mir
  • Săpun pentru preot
  • Prosop pentru preot
  • Prosop cu capișon pentru bebeluș

Trusoul poate fi transportat către biserică într-un cufăr (cutie pentru trusou). Acesta simbolizează”lada de zestre”, tradiția ce se păstra cu sfințenie în vremurile trecute. Astăzi, aceasta a fost înlocuită cu trusoul, ba mai mult, personalizarea acestuia oferă o însemnătate aparte.

Lumânări de botez – cum o alegi?

Lumânarea reprezintă un alt lucru pe care nașii trebuie să îl achiziționeze. Aceasta poate fi simplă, cu flori naturale/artificiale, jucării, etc. Modelele actuale de lumânari pentru botez au o mulțime de accesorii, precum fundițe, plușuri. Se poate alege pentru împodobirea lumânării, flori naturale, de exemplu, crinul este considerat floarea Maicii Domnului, în timp ce feriga simbolizează belșugul. Atenție la florile naturale – acestea nu trebuie să emane un miros puternic, deoarece nu este recomandat pentru bebeluși. Desigur, se pot pune orice tip de flori, fie naturale, fie de plastic/săpun, etc.

Alegerea lumânarii se face adesea în funcție de sexul copilului, acesta ”dictând” culorile care vor predomina modelul de lumânare. Bineînțeles, lumânarea este bine să fie aleasă albă și așa este achiziționată, în general. Împodobirea se poate face cu nuanțe specifice sexului, de exemplu, ursuleț roz și flori de aceeași nuanță pentru fetițe, iar pentru băieți, nuanțe de bleu, albastru. Bineînțeles, acestea sunt doar niște exemple, se pot alege orice culori. Este bine să te sfătuiești și cu părinții copilului, pentru a vedea care sunt preferințele lor în materie de lumânări, evident, dacă acestea există, deoarece sunt situații în care aceștia nu doresc un model anume, ci lasă nașii să se ocupe, în funcție de gusturile acestora.

Dacă va exista o tematică a botezului, atunci îți va fi mai ușor să alegi, deoarece pe lumânare se vor regăsi motivele ce fac parte dim tema aleasă de către părinți. Tematica variază extrem de mult, unii preferă lebede, îngeri, albinuțe, iar alții animale, prinți, prințese,

Cine ține lumânarea de botez?

Dacă nașa ține copilul în brațe, nașului îi va reveni responsabilitatea și onoarea de a ține aceste lumânări, iar dacă nașul va ține copilul, nașa va ține lumânarea.

Tipuri de lumânări pentru botez

Este important ca ceara din care este confecționată lumânarea să fie una de calitate. În ceea ce privește tipurile, aici ne referim în special la înălțimea și diametrul unei lumânări. Acestea se aleg și în concordanță cu înălțimea nașului/nașei (în special, în funcție de cel/cea care va ține lumânarea).

Lumânări scurte – sunt mai ușor de ținut pe toată durata slujbei de creștinare. Acest tip este adesea preferat de către nași și părinți datorită dimensiunilor mai mici. Diametrul mai mic al lumânărilor scurte contribuie și la transportarea mai ușoară a acestora, dar în principal, avantajul modelelor scurte este acela că lumânările de acest tip se țin în mână mai ușor. Să nu uităm că lumânarea se va ține fie de către naș, fie de către nașă, pe toata durata ceremoniei, ca și la cununia religioasă. De aceea, un model mai mic va fi mai ușor de ținut.

Lumânări lungi – sunt mai rar alese, din cauza disconfortului pe care cel/cea care va ține lumânarea. Un avantaj al acestui model este faptul că se pot sprijini de podea în timpul slujbei.

Ambele tipuri pot fi personalizate în funcție de preferințe. Lumânarea de botez poate fi aprinsă în vremuri mai puțin plăcute din viața copilului, când este nevoie mai mult de sprijinul divin.

Botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui creștin, iar dacă vei fi naș de botez, vei avea responsabilități nu doar din punct de vedere material, ci și spiritual. Tu vei fi cel care va ține lumânarea, ce simbolizează lumina credinței. Alege modele ușor de ținut și transportat, dar optează pentru accesorii care transformă un model banal într-unul cu adevărat unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *