Cum poate fi stimulată lactația la mămici?

Cum poate fi stimulată lactația la mămici?

Multe mame încep prin a alăpta, însă renunță pe parcurs. Unul dintre motive este pentru că lactația la mămici nu este suficientă, sau cel puțin așa au impresia. Te confrunți cu această problemă?

Dacă te afli în această situație, nu te speria. Majoritatea mamelor produc suficient lapte pentru copiii lor. Însă în acest articol vei afla cum poți să stimulezi producția, astfel încât bebelușul tău să se dezvolte armonios!

Însă, înainte de a trece la metodele prin care poți face asta, vei afla care sunt criteriile de producție a unei lactații suficiente. Astfel vei știi dacă produci suficient lapte pentru bebelușul tău. De asemenea, vei afla care sunt posibilele cauze ale unei lactații insuficiente. O problemă nu poate fi rezolvată dacă nu este adresată cauza acesteia.

Criterii care arată că producția de lapte este suficientă

Cel mai important factor care determină răspunsul la această întrebare este bebelușul. Până la urmă, în jurul acestuia se învârte problema unei lactații insuficiente.

Fiecare bebeluș este diferit și are nevoi diferite. În general, nou născuții se hrănesc de 8-12 ori pe zi. Când cresc, aceștia devin mai eficienți. Timpul în care aceștia sug de la sân scade, însă cantitatea de lapte consumat crește.

Astfel, criteriile care ajută să vezi dacă produci suficient lapte sunt:

  • Bebelușul suge la sân de 8-12 ori pe zi, sau odată la 2-3 ore
  • Scutecul trebuie schimbat de 5 sau 6 ori într-o zi
  • Când alăptezi, auzi cum bebelușul înghite lapte, sau simți asta dacă îți pui mâna pe gâtul lui/ei
  • Sânii îți sunt mai moi după alăptare
  • Bebelușul se îngrașă cu 100 sau 200 de grame în fiecare săptămână. Asta după prima săptămână de viață și până la 4 luni. Poți observa asta și prin faptul că hăinuțele trebuie schimbate, deoarece crește
  • Sunt liniștiți și dorm bine după majoritatea sesiunilor de alăptare
  • Revin la greutatea pe care au avut-o la naștere în 2 săptămâni

Dacă ești nesigură cu privire la acest aspect, cel mai sigur mod de a determina dacă produci suficient lapte este un control medical.

Lactația la mămici: De ce apare insuficiența de producție a laptelui?

Motive medicale: diabet, sindrom polichistic ovarian, hipertensiune arterială indusă de sarcină, hipoplazie mamară, pierderea a mai mult de 500 de mililitri de sânge în timpul nașterii. Dacă te identifici într-una din aceste situații, vizitează medicul.

Medicamente: contraceptivele hormonale și medicamente care conțin pseudoefedrină, găsită de obicei în medicamentele pentru alergii și pentru sinusuri.

Operații anterioare la sân: micșorarea sânilor, îndepărtarea chisturilor sau mastectomia pot duce la reducerea țesutului glandular mamar. Acest lucru micșorează producția de lapte.

Consumul de alcool și tutun: nu este o surpriză că aceste două lucruri afectează viața unei mame și a bebelușului ei. Producția de lapte scade chiar și de la consumul moderat. Dacă nu aveai deja motive să reduci consumul de alcool și tutun, sau să renunți complet la acestea, acum ai.

Motive emoționale: emoțiile și stările de spirit afectează oamenii în mai multe moduri decât ne dăm seama. Stresul, anxietatea și chiar și jena îți afectează reflexul ”let-down”. Acest reflex se referă la faptul că atunci când alăptezi, mușchii din sâni se contractă și mișcă laptele. Reflexul apare la scurt timp după ce bebelușul începe alăptarea.

Cum stimulezi lactația?

  • Alăptează mai des

Aici intervine reflexul ”let-down”.  Cu cât bebelușul mănâncă mai mai mult, cu atât secreția de lapte este mai stimulată. Există cazul în care folosești sau vrei să folosești lapte praf, iar acest reflex nu este activat. Astfel, îi transmiți corpului că nu este nevoie de atât de mult lapte, deci și producția scade.

Dacă totuși vrei să folosești lapte praf, poți folosi o pompă de sân sau expresia manuală pentru eliminarea laptelui. Laptele rezultat poate fi depozitat pentru mai târziu, iar corpul tău știe că trebuie să producă mai mult lapte. Însă, ca regulă simplă, lasă bebelușul să decidă cât de mult vrea să mănânce și la ce ore.

  • Folosește o pompă de sân sau expresia manuală

Poți face acest lucru și dacă nu folosești lapte praf. Și, pentru a-ți fi mai ușor, poți face asta între sesiunile de alăptare sau dacă bebelușul a ratat o sesiune. Poți face asta și după o sesiune de alăptat, pentru a-ți goli complet sânii. Reflexul ”let-down” intervine din nou în acest caz, iar producția de lapte o să îți fie îmbunătățită.

Totodată, încălzirea sânilor înainte de o sesiune de pompare sau expresie va face activitatea mai ușoară și confortabilă pentru tine.

  • Alăptează cu ambii sâni

Când alăptezi, așteaptă până când bebelușul ia o pauză sau încetinește. Oferă-i apoi celălalt sân, pentru ca ambii să fie stimulați. Acest lucru nu duce doar la o producție îmbunătățită de lapte, dar și la un conținut mai mare de grăsimi în lapte. Desigur, poți face asta de una singură cu pompa de sân sau manual.

  • Masează-ți sânii

În timp ce alăptezi, folosești o pompă de sân sau expresia manuală, masează-ți sânii. Există anumite tehnici de masaj pe care le poți afla de la un specialist în lactație. Acestea nu sunt dureroase și sunt simple, fiind ușor de învățat și aplicat.

  • Alimente

Unele alimente sunt benefice pentru producția de lapte. Desigur, este la fel de important să ai o dietă echilibrată, să consumi alimente sănătoase și să te hidratezi.

  1. Alimente cu efect galactogog – ovăzul integral, germeni de grâu, drojdia de bere, semințe măcinate de in. aceste ingrediente pot fi combinate și transformate în ceva mai comestibil și delicios, precum o prăjitură sau un fursec. Desigur, poți opta și pentru suplimentele cu efect galactogog dacă îți este mai convenient.
  2. Alte tipuri de alimente – usturoi, spirulină, fenicul, schinduf (cunoscut și ca fân grecesc) și ciulin binecuvântat. Unele dintre ele au efecte rapide. Spre exemplu, schinduful are efect chiar și după doar o săptămână.
  • Relaxează-te

Da, ai un bebeluș, iar nopțile nu mai sunt tocmai liniștite cum erau înainte. Însă dacă ești stresată și obosită, atât producția cât și calitatea laptelui scad. Sunt o mulțime de metode prin care poți face asta, de la diferite exerciții până la meditație. Găsește ceea ce funcționează pentru tine.

Înainte de a trece la acțiune, trebuie menționat din nou că o vizită la medic sau specialist în lactație este esențială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *