Primul an din viaţa copilului este şi cel mai frumos din viaţa lui. Mai ales dacă e vorba despre primul copil şi despre prima experienţă ca părinte. Te vei bucura de momente unice, vei râde, vei înţelege mai bine ce înseamnă să fii părinte şi cât de bine şi de frumos este să ai alături de tine un sufleţel care de abia acum descoperă lumea. Vom afla în acest articol și care este rolul nașilor la petrecerea de tăiere a moțului.
Nici nu ştii când va trece un an şi te vei trezi că micuţul e deja la prima sa aniversare, cea de un anişor. Deja la un an poţi spune că ai intrat cum se cuvine în rolul de părinte şi ştii foarte bine tot ce ai de făcut ca micuţul tău să se bucure de o viaţă fără stres şi cât mai interesantă zi de zi.
După botez şi petrecerea de botez cel mai important eveniment care urmează este tăierea moţului. Dacă nașii trebuie să cumpere trusoul de botez la marele eveniment, la petrecerea de tăiere a moțului au alte cumpărături de făcut. Tăierea moţului este un eveniment unic, foarte emoţionant pentru toată lumea care participă la el, are o mulţime de tradiţii şi de superstiţii în jurul său şi e respectat cu sfinţenie de zeci de ani în tradiţia românească.
Când are loc petrecerea de tăiere a moțului?
După un an de la naşterea micuţului are loc petrecerea de tăiere a moţului. Tradiţiile care însoţesc acest eveniment emoţionant pentru întreaga familie includ pe scurt tăierea unei şuviţe de păr de către naşii de botez, după care urmează o petrecere alături de prieteni şi familie. În faţa copilului e pusă o tăviţă cu mai multe lucruşoare, cărţi, bijuterii, chei de la maşină, papetărie, birotica, telefoane şi cosmetice, dacă e vorba despre o fetiţă. Copilul va alege trei obiecte de pe tăviţa şi ele vor oferi un indiciu despre viitorul său, despre meserie şi poate chiar despre personalitatea copilului.
Până la un an nu se taie deloc părul copilului, tocmai pentru că la un an să poată fi tăiat „moţul” şi să aibă loc şi petrecerea de tăiere de moţ. Cei mai importanţi participanţi la tăierea de moţ sunt naşii şi copilul, alături de părinţi. Naşii se implică total în organizarea evenimentului fericit şi planifică tăierea de moţ şi petrecerea alături de părinţi. Ei vor oferi cadouri celui mic şi toată lumea va fi îmbrăcată de sărbătoare.
Naşii sunt de altfel, aşa cum ştim deja, părinţii spirituali ai copilului, aşa că e normal să fie prezenţi alături de părinţi la evenimentele marcante ale existenţei acestuia. Naşul şi naşa trebuie să se pună la punct cu toate tradiţiile şi obiceiurile, să discute cu părinţii şi să se asigure că au tot ce le trebuie pentru că tăierea de moţ să se desfăşoare fără probleme.
Ce se întâmplă cu șuvița tăiată și ce simbolizează?
Şuviţa care va fi tăiată e prinsă cu o panglică roşie sau albastră, în funcţie de sexul copilului. De fapt, această şuviţă nu e prima tăiată, preotul taie prima şuviţă când botează copilul, în timpul slujbei din biserică. Şuviţa se lipeşte pe o monedă de argint şi se picura ceară. Ceara ar fi bine să fie de la lumânarea de botez, tăietura şuviţei se va face în formă de cruce, exact ca în timpul slujbei de botez.
Tăierea şuviţei simbolizează înlăturarea fricilor şi cel mic va fi mai curajos şi mai puternic. Şuviţa tăiată se păstrează ca amintire. În anumite zone ale ţării şuviţă bănuţul e îngropat în lan de grâu sau la rădăcina unui copac.
În acelaşi timp cu tăiatul şuviţei de păr se rupe şi turta, un colac care seamănă cu un cozonac-mai ales la fetiţe. Copilul e trecut prin colac sau turtă, se rupe turta bucăţi în patru deasupra capului copilului şi se împarte. La final, copilul alege cele trei obiecte de pe tava din argint, când invitaţii au deja turtă, bucăţica din turtă primită. Ruperea turtei se practică mai ales când e vorba de fetiţe, dar şi la băieţei e practicat acest obicei, aşa că nu trebuie să fim prea stricţi în privinţa sa.
Care este rolul nașilor la petrecerea de tăiere a moțului?
Naşii vor cumpăra hăinuţele pe care le vor face mai apoi cadou copilului, se îmbracă micuţul cu haine noi la tăierea de moţ. Tot naşii sunt cei care comandă turta, colacul, bănuţul de argint şi panglica pentru a lega moţul, tăviţa pentru obiecte şi vor aşeza şi obiectele pe tavă împreună cu părinţii. Naşul şi naşa vor rupe turta şi vor tăia moţul copilului. Ei taie şi moţul la băieţi în special, şuviţa de păr este pusă pe bănuţul de argint şi data mamei spre păstrare, ca amintire. Tot ei vor cumpăra și un trusou de botez complet.
Părinţii vor da naşilor cadouri simbolice în schimbul prezenţei lor la tăierea de moţ. Naşii vor oferi şi ei copilului cadouri simbolice, cercei la fetiţe, lănţişoare la băieţei sau orice alte cadouri considera, dar nu ceva extrem de scump, nu e obligatoriu să avem cadouri cu valori foarte mari.
Acestea sunt toate lucrurile şi sarcinile pe care le vor avea de făcut naşii la tăierea de moţ. Ei vor coordona tot ce se întâmplă, vor ajuta părinţii să se descurce şi cu petrecerea de după, una la fel de mare şi de importantă precum cea de după cununia religioasă.
Rolul naşilor la petrecerea de tăiere a moţului este unul foarte bine definit, însă pot exista şi multe „variaţiuni” în funcţie de zona din care vin părinţii copilului şi de cât de mare sau de mică este petrecerea de tăiere de moţ. Oricum ar fi, naşii vor fi acolo şi se vor asigura că părinţilor nu le lipseşte nimic şi vor avea indiferent de câţi invitaţi au o petrecere pe cinste, la care se vor simţi bine şi copilul va trece cu bine peste alt eveniment important din viaţa sa.