Din prima clipă de când ai aflat că vei fi mămică te-ai zbătut ce micuțului să îi fie bine și să aibă toate cele necesare chiar dacă încă nu a sosit pe lume. Însă, munca de părinte se realizează în doi, iar voi trebuie să vă pregătiți pentru venirea minunii voastre. În aceste situații, un trusou spital este de un real ajutor, iar acesta trebuie să fie de o calitate superioară.
Începând de la lungile și interminabilele liste de cumpărături pentru bebe, până la sutele de întrebări pe care vi le puneți chiar din prima clipă, cu siguranță îți dorești să începi să faci pregătirile rând pe rând.
Este foarte important să începi din timp, deoarece ultimul trimestru trebuie să fie cât mai liniștit cu putință. Prin urmare, va fi nevoie de sesiuni de shoping, momente în care poți profita din plin de reducerile din timpul anului.
Pe ultima sută de metri principala voastră preocupare este viitorul ca și părinți, ca și o familie. Însă, mămicile se gândesc cel mai mult la făcutul și desfăcutul bagajului de spital, împăturitul și despăturitul hainelor deja cumpărate, alergătura după un milion de lucrușoare, dar și mii de gânduri despre cum va fi.
Lista de sfaturi pentru începutul vieții de părinte
Peste tot pe unde arunci un ochi vei găsi sute de liste, mai mult sau mai puțin complete, ce vor conține lucruri utile pe care să le cumperi pentru a te pregăti de maternitate. Toate produsele necesare celui mic le vom enumera în rândurile ce urmează.
Este foarte util dacă te decizi să o notezi, fie pe foaie, fie în telefon, unde poți adăuga și șterge ori de câte ori îți dorești diverse produse de care ai mai mult sau mai puțin nevoie.
Un trusou nou nascut este alcătuit din mai multe obiecte de care vei avea nevoie în spital și acasă. Chiar dacă la o simplă privire vei dori tot ce poți atinge prin raioanele specifice pentru bebeluși, este important să te întrebi mereu dacă ai cu adevărat nevoie de toate aceste lucruri.
Poți cere sfaturi de la mămici cu experiență pentru a afla secretele lor. Iată câteva sfaturi pe care să le urmezi:
- Nu face stocuri – bebelușii cresc foarte repede, astfel, nu trebuie să îți umpli dulapul cu prea multe lucruri, deoarece o să te uimească cât de repede îi vor rămâne mici; vei avea nevoie în special de pamperși, lapte praf și hăinuțe.
- Bebelușii nu au nevoie de haine de marcă – mergem pe aceeași premisă ca și în cazul primului sfat; hainele de firmă sunt destul de scumpe, iar celor mici nici nu le pasă de ele; astfel, este foarte important să nu îți bați capul cu ele și să achiziționezi hăinuțe mai ieftine, deoarece bebe crește foarte repede;
- Nu respinge toate sfaturile – chiar dacă ești de părere că viața s-a schimbat, iar mamele și soacrele nu știu despre ce vorbesc, este foarte important să asculți cu atenție ceea ce au de spus, deoarece au trecut deja prin ceea ce tu urmează să treci; vei rămâne surprinsă că unele idei învechite funcționează mai bine decât sfaturile din cărțile de parenting;
- Nu investi în obiecte scumpe – întreabă pe oricine cunoști dacă nu cumva are lucruri rămase de la bebe, în stare bună, pentru a te lipsi de cheltuieli majore.
Trusou spital – Tot ce ai nevoie pentru bebe
Atunci când achiziționezi tot ce ai nevoie pentru micuțul vostru, vei începe cu diverse hăinuțe, începând de la body-uri, până la căciulițe, botoșei, mânușițe și salopete. Toate acestea alcătuiesc un trusou spital.
De obicei ele sunt realizate din materiale durabile, de calitate, care nu conțin substanțe toxice sau nocive pentru pielea celui mic.
Sfaturi pentru camera bebelușului
După, te vei orienta pentru camera bebelușului. Aceasta trebuie să fie impecabilă. Astfel, vei avea nevoie de câteva seturi de lenjerii pentru pătuț, iar în cazul în care acesta nu are gratii, s-ar putea să vrei să iei în considerare și apărătoarele de pat.
Un sac de dormit este foarte folositor pentru momentele în care bebe învață să se întoarcă singur pe burtică. Dacă-l obișnuiți să doarmă în sac, nu o să mai stați cu grija că se va dezveli în timpul somnului.
Vei mai avea nevoie și de un dulap pentru hăinuțele lui, de un pătuț comod și o saltea potrivită vârstei sale. Mămicile experimentate îți vor recomanda modele care se pot transforma mai târziu în paturi.
O să mai ai nevoie de o cădiță specială din plastic pentru băițe, dar și de biberoane gradate, în special dacă te vei afla în situația în care va trebui să îi oferi lapte praf încă din prima zi.
Completează-ți arsenalul cu scutece și costumașe cu lăbuțe, deoarece vei avea mare nevoie de acestea. Însă, nu exagera! Copilul tău crește atât de repede, încât nici nu îți vei da seama. Vei mai avea nevoie și de:
- jucării;
- un radio micuț (dacă se poate să te orientezi după camerele speciale pentru bebe);
- ulei de corp;
- cremă de gălbenele;
- fașe sterile;
- un ceas care face tic-tac (sunetul îl va calma pe ștrengar);
- un termometru pentru bebe.
Lucruri utile pentru mămică
În tot acest timp, este foarte important să te îngrijești inclusiv de tine. Copilul are nevoie de prezența ambilor părinți, în special de cea a mamei în primele momente ale vieții.
Astfel, imediat după naștere veți avea nevoie de vată, de tampoane foarte mari și de tampoane pentru sâni. Dintre problemele care pot să apară, cele ce-ți vor da cele mai mari bătăi de cap vor fi pozițiile incorecte de alăptare.
Bebe nu știe încă cum să sugă, iar mama nu a găsit poziția corectă. Astfel, se poate transforma într-o experiență dureroasă. Pe piață există creme care te pot ajuta și pe care se recomandă să le ai la îndemână încă din primele ore.
Probabil vei avea nevoie și de pompa de sâni pentru stimularea secreției de lapte și decongestionării sânului. Vei avea nevoia de ea pentru a preveni mastita.
Astfel, un trusou spital este potrivit inclusiv pentru mămici, deoarece vă va ajuta foarte mult în primele ore de viață a micuțului.