Trusou maternitate – ce ar trebui să conțină și cum să-l alegi

Trusou maternitate - ce ar trebui să conțină și cum să-l alegi

Cea mai mare bogăție a unui părinte este copilul lui. Tu, dragă mamă, ai trecut prin 9 luni minunate, dar și grele, pline de schimbări pe toate planurile. Acum ai mica ta comoară și te vei bucura de prezența ei zi de zi de acum înainte. Cum urmează o nouă perioadă de provocări, trebuie să știi că ai nevoie de un trusou maternitate, potrivit pentru primele zile ca și mămică. Statul îți oferă posibilitatea de a-l avea gratuit, însă, dacă te-ai decis să alegi de una singură, atunci acest articol îți este destinat.

După naștere te vei întoarce acasă cu foarte multă răbdare. În mod hilar, vei fi cuprinsă de nerăbdare și de mici temeri și întrebări legate de cum o să fie viața ca și proaspătă mămică. Astfel, de-a lungul sarcinii te-ai lovit de anumite gânduri, pe care le-ai împărtășit mai mult sau mai puți și cu alte mămici.

Acum, ești tu, tatăl copilului și minunea voastră. Pregătirile pentru primele zile pot începe cu mult înainte ca micuțul să vină pe lume.

Ce este un trusou maternitate?

Majoritatea viitoarelor mame se pregătesc pentru venirea pe celui mic cu luni înainte de naște, pentru ca celui mic să nu-i lipsească nimic încă din prima zi acasă. Bebelușul are nevoi mai speciale.

Vei petrece destul de mult timp cu el și prin magazine pentru a găsi produsele potrivite creșterii sale. Sau, de ce nu, poți să te folosești și de variantele online pentru a economisi timp.

Poți să cumperi din timp o parte din toate lucrurile de care ai nevoie, profitând din plin de perioadele de reducere, pentru a-ți înjumătăți bugetul considerabil. Lucrurile pentru bebe o să-ți fure ochii la fiecare pas.

Sunt cele mai adorabile, iar bebe nu se va supăra dacă nu este îmbrăcat din cap până în picioare cu ultima colecție! Pentru că nașterea bebelușului trebuie să decurgă mai lin ca niciodată, vei avea nevoie de mai multe produse pentru a alcătui acest trusou maternitate.

Ce hăinuțe să alegi pentru un nou-născut?

Hăinuțele noului născut trebuie să fie realizate doar din materiale prietenoase cu pielea celui mic. Astfel, în ceea ce le privește, evită pe cât posibil cele care au o proveniență îndoielnică. Cumpără hăinuțe din bumbac 100% de calitate, în diverse culori, în special deschise, pastelate.

Îndepărtează etichetele și spală-le înainte de a-ți îmbrăca bebelușul cu ele. Majoritatea mamelor, chiar dacă spală rufele la temperaturi destul de înalte, de aproape 60-90 de grade Celsius, vor călca suplimentar hainele bebelușului pentru a distruge absolut toți microbii care se pot afla pe acestea.

Călcatul loc nu este tocmai obligatoriu, decât la început. Însă, cei mici sunt ființe delicate, au pielea foarte fină, de care te vei îndrăgosti încă de la prima atingere. Dar, se și irită destul de ușor. Un sfat pe care orice mămică ar vrea să-l audă este să nu cumpere foarte multe hăinuțe la început, deoarece bebelușii se dezvoltă cât ai clipi. De la o săptămână la alta vei observa că hăinuțele vor rămâne mici.

Astfel, ți-am pregătit o mică listă cu ce poți pregăti pentru bebe:

 1. 4-7 body-uri tip maiou, ori cu mânecă scurtă, ori cu mânecă lungă;
 2. 3-6 salopete cu tot cu piciorușe, supranumite și salopetele de astronauți;
 3. 3-5 perechi de botoșei și ciorăpei;
 4. 2 căciulițe pe care le vei folosi doar după băiță pentru o jumătate de oră;
 5. 2-3 perechi de mănuși pentru a evita zgârieturile.

În cazul în care naști în timpul toamnei sau iernii, vei avea nevoie de pulovărașe, căciuliți pentru afară, geacă astronaut, pantalonași și bluzițe cu mânecă lungă și groase, dar și dresuri.

În cazul în care naști în timpul sezonului cald, vor fi de-ajuns pantalonii scurți și bluzițele cu mânecă scurtă mai subțirele, dar și pălărioare drăgălașe.

Cum va arăta un trusou maternitate și primele zile acasă?

Trusou maternitate este un set complet cu toate lucrurile de care ai nevoie pentru a trece peste primele zile fără probleme. Astfel, acesta va conține:

 • scutece – mai multe, deoarece într-o lună de zile există posibilitatea să folosești un număr de 120-150 de scutece;
 • șervețele umede;
 • șervețele uscate fine;
 • unguent pentru eczemele de tot felul;
 • cremă pentru sâni;
 • 5 scutece din bumbac mai gros.

Este foarte important să știi că trusoul pentru bebe poate să fie achiziționat de către tine, însă pentru mămicile cu venituri mai mici și o stare materială mai joasă, au posibilitatea de a apela la un ajutor de la stat pentru cheltuielile pentru bebeluși.

Pregătiri pentru camera bebelușului

Chiar dacă cel mic va sta cu voi sau avea propria sa cameră, este important ca această să fie amenajată ca atare. Vei avea nevoie de mai multe obiecte, precum:

 • pătuțul pentru bebeluși – acesta poate să fie confecționat din lemn sau pliant, astfel încât să îl poți lua cu tine peste tot pe unde te duci; este important să te orientezi după pătuț de calitate, deoarece cel mic va sta în el până la vârsta de 2 ani;
 • salteaua pentru bebe – ai nevoie de o saltea mai tare pentru a nu se răsuci în ea și pentru a-i oferi o poziție potrivită de dormit, astfel încât să se dezvolte armonios;
 • lenjerie pentru pătuț;
 • apărători laterale – acestea sunt destinate doar pătuțurilor din lemn, deoarece paturile pliante sunt deja dotate cu astfel de plase laterale;
 • o păturică – și aceasta trebuie să fie realizată doar din materiale de calitate potrivite pentru pielea sensibilă a celui mic;
 • masa de înfășat – o să ai nevoie de aceasta pentru a-ți proteja spatele imediat după naștere;
 • 1 pachet de păturici absorbante;
 • un carusel drăgălaș pentru pătuț;
 • dulap pentru lucrurile celui mic.

Primele zile de maternitate sunt cele mai grele, deoarece întreaga ta viață s-a schimbat, iar tu trebuie să-ți refaci corpul după cele nouă luni. Însă, sunt și cele mai frumoase deoarece marchează un nou capitol magic în povestea vieții tale.

Întrebări frecvente despre trusou maternitate

 1. Ce este un trusou de maternitate?

Un trusou de maternitate este un set de articole și produse esențiale pentru mamele care urmează să nască sau care tocmai au născut un copil. Acesta poate include haine confortabile, lenjerie de pat, articole de igienă personală, produse pentru îngrijirea bebelușilor și multe altele.

 1. De ce ar trebui să îmi fac un trusou maternitate?

Un trusou de maternitate vă poate ajuta să vă pregătiți pentru perioada de recuperare după naștere și să vă asigurați că aveți tot ce aveți nevoie pentru a vă simți confortabil și îngrijită. Acesta poate fi, de asemenea, util pentru a vă ajuta să vă organizați și să vă planificați mai bine înainte de naștere.

 1. Ce ar trebui să includ în trusoul spital?

Trusoul dumneavoastră de maternitate poate include o varietate de produse esențiale, cum ar fi:

 • Lenjerie confortabilă și moale pentru maternitate
 • Haine confortabile și ușor de purtat pentru a vă ajuta să vă simțiți bine după naștere
 • Produse pentru igiena personală, cum ar fi absorbante pentru sân și lenjerie intimă
 • Produse pentru îngrijirea pielii, cum ar fi loțiuni și creme pentru îngrijirea mameloanelor
 • Produse pentru îngrijirea bebelușilor, cum ar fi scutece, șervețele umede, haine pentru copii și alte produse necesare pentru îngrijirea nou-născutului
 1. Când ar trebui să îmi fac un trusou de maternitate?

Este recomandat să începeți să vă pregătiți pentru trusoul dumneavoastră de maternitate cu câteva săptămâni înainte de data nașterii, pentru a vă asigura că aveți tot ce aveți nevoie atunci când ajungeți la spital sau când ajungeți acasă după naștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *