Trusou pentru botez – Ce conține și de ce este important?

Trusou Botez

Trusoul de botez va fi primul lucru pe care bebelușul îl va avea pentru eveniment. Indiferent dacă urmează să fii naș sau ești părintele copilului, probabil te întrebi de ce este important trusoul și ce trebuie acesta să conțină. În vremurile trecute, nu aveai la dispoziție varietatea de modele care există astăzi, dar nici rapiditatea cu care poți achiziționa produse pentru botez. Magazinele online cu articole pentru bebeluși au avantajul de a-ți economisi timpul pe care l-ai fi petrecut prin magazine, iar cele fizice, îți oferă posibilitatea de a observa mai bine materialele, de exemplu.

Trusoul nu poate lipsa de la niciun botez. Cele tradiționale conțin prosopul pentru preot, prosopul pentru bebeluș, care trebuie să fie mare, pentru a-l putea șterge pe cel mic după ce a fost botezat, pânza în care se înfășoară copilul după ce va fi scos din cristelniță, fașa, roz sau albastră, un săpun și sticluța pentru ulei. Pentru că fiecare element este, în sine, un element important al botezului, acesta trebuie ales cu grijă și atenție, în funcție de pielea bebelușului, vârstă, dar și sex. Nuanțele preferate sunt cele nude, crem, albastru, pentru a se potrivi atât fetițelor, cât și băieților. Sunt însă, și părinți care preferă să le ofere celor mici o anumită culoare: roz pentru fetițe și albastru pentru cavaleri.

Ce este un trusou pentru botez?

Concret, trusoul pentru botez este de fapt o cutie formată din câteva obiecte esențiale pentru copil și preot. În general, nașii sunt cei care cumpără acest dar pentru bebeluș, pe lângă hăinuțe pentru botez, lumânare de botez, jucării și alte tipuri de cadouri.

Ce conține trusoul de botez?

Trusoul conține câteva lucruri esențiale, indiferent dacă cel creștinat va fi fetiță sau băiețel. Obiectele conținute în trusou se pot personaliza, în funcție de preferințe. Iată din ce este alcătuit un trusouꓽ

  • Sticluța de mir
  • Săpun pentru preot
  • Prosop pentru preot
  • Prosop cu capișon pentru bebeluș
  • Pânza de mir
  • Fașă

 

Sticluța de mir – va fi umplută cu ulei (în general, se optează pentru uleiul de măsline, dar poate fi orice tip de ulei, atât timp cât nu afectează pielea bebelușului).

Săpun pentru preot – va fi folosit de acesta înainte de scoaterea bebelușului din cristelniță.

Prosop pentru preot – se va folosi de acesta după spălarea cu săpun, tot după ce este scos bebelușul din cristelniță.

Prosop cu capișon – nașa va primi bebelușul în acest prosop, după scoaterea din cristelniță.

Pânza de mir (mai este cunoscută sub denumirea de ”crasma”)– în ea va fi înfășurat copilul după ce este scos din cristelniță.

Fașa – va fi folosită tot la înfășare.

Cutia trusoului va simboliza ”lada de zestre”, tradiția ce se păstra cu sfințenie în vremurile trecute. Astăzi, aceasta a fost înlocuită cu trusoul, ba mai mult, personalizarea acestuia oferă o notă personală.

Din ce materiale trebuie să fie obiectele vestimentare din trusou pentru botez?

Țesăturile prosopului trebuie să fie unele de o bună calitate, adaptate pielii sensibile a bebelușilor. Bumbacul este unul dintre cele mai bune materiale. Bebelușii au pielea sensibilă și nu au încă un sistem imunitar bine definit, iar importanța lucrurilor confecționate din materiale prietenoase cu pielea lor, este una extrem de mare. În caz contrar, dacă se optează pentru țesături necalitative, pot apărea erupții cutanate, alergii.

Ce trebuie să mai cumpere nașii?

Nașii vor avea, de asemenea, responsabilitatea de a achiziționa mai multe lucruri pentru bebeluș, pe lângă trusou. Astfel, dacă urmează să fii naș, iată ce va mai fi necesar să cumperi pentru cel pe care îl vei botezaꓽ

  • Lumânare – poate si simplă, deocorată sau personalizată în funcție de sexul copilului
  • O icoană (mică sau mai mare, dar în general prima variantă este ideală) pe care i-o vei dărui copilului după slujba de creștinare, pentru ca Dumnezeu să îl ocorotească
  • Opțional, se pot lua scutece, șervețele umede
  • Cruciulițe și fundițe – acestea se vor prinde în pieptul tuturor celor care vor fi prezenți la slujba de creștinare
  • Haine pentru baia de a doua zi – pot fi modele de zi cu zi sau unele speciale, mai elegante
  • Cutie pentru păstrarea primei șuvițe
  • Jucării, brățări/cercei

Tradiții și semnificații

Botezul, precum alte evenimente religioase, are anumite tradiții și semnificații, pe care nașii trebuie să le cunoască. Astfel, fundițele prinse în pieptul invitaților vor fi alese în funcție de sexul copilului, dar și în funcție de fundița care este prinsă la lumânare. Nașa este cea care le prinde. Atunci când copilul este scos de către preot din cristelniță, nașa trebuie să fie pregătită cu pânza, pentru a putea primi bebelușul.

Albul simbolizează puritatea, de aceea se optează pentru o pânză albă. Fașa se va folosi pentru a lega pânza, însă trebuie să se acorde atenție legării, pentru a nu răni copilul. O tradiție referitoare la mărimea fașei este aceea conform căreia dacă lungimea acesteia este prea scurtă, bebelușul se va însura/mărita repede, iar dacă este lungă, se spune că cel mic se va căsători mai târziu.

Tot nașii sunt cei care vor aduce la biserică ulei și vin, pentru a fi sfințite. De asemenea, aceștia vor achita taxa pentru oficializarea botezului, iar aceasta depinde de zonă. Pe lângă trusou și alte cadouri, nașii vor fi părinții spirituali, ceea ce înseamnă că vor sprijini pentru totdeauna copilul pe care l-au botezat, iar când părinții vor lipsi, aceștia trebuie să fie lângă copil.

În ceea ce privește lumânarea, modelele din zilele noastre au numeroase accesorii, precum jucării de pluș, fundițe, etc. Pe lângă acestea, se poate opta pentru împodobirea lumânării cu flori naturale, dar care să nu emane un miros prea puternic, în caz contrar poate dăuna copilului. Feriga, de exemplu, simbolizează belșugul, iar despre crin, se spune că este considerat floarea Maicii Domnului. Desigur, se pot pune orice tip de flori, fie naturale, fie de plastic/săpun, etc.

După terminarea slujbei de creștinare, bebelușul va fi îmbrăcat cu haine noi, cumpărate tot de către nași, în general. De asemenea, importante sunt și jucăriile specifice pentru bebeluși, deoarece acestea pot capta atenția copilului, astfel încât Taina Botezului să se desfășoare fără ca micuțul să plângă des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Primăvară: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar