Cum alegi cel mai potrivit trusou de botez complet?

Trusou botez cufar si lumanare

Când vine vorba de botezul bebelușului, un trusou de botez complet se numără printre primele lucruri pe care le achiziționăm. Ziua botezului este unul dintre cele mai speciale evenimente atât pentru copil, cât și pentru părinții săi. Așadar, este important să faceți alegerea corectă în ceea ce privește îmbrăcămintea. Dacă pregătești botezul copilului și vrei ca trusoul să arate perfect în această zi, ar trebui să iei în considerare o serie de factori care te ajută să iei decizia potrivită.

Nașii sunt cei care cumpără trusoul

Pe lângă angajamentele morale și spirituale pe care nașii trebuie să le aibă pentru fini, pentru botez, nașii vor cumpăra câteva lucruri esențiale. Trusoul se numără printre primele lucruri pe care nașa le va lua, urmând apoi alegerea hăinuțelor, a jucăriilor, bijuteriilor, etc. Acesta se va alege în funcție de anumite criterii, pe care le vei vedea în articolul de astăzi.

Ce culoare trebuie să fie trusoul?

Nu există o regulă. Cu toate acestea, adesea, părinții optează pentru alb, acesta fiind adecvat atât pentru fetițe, cât și pentru băieței. În plus, albul simbolizează puritatea, inocența bebelușului. Pe plan internațional, în unele țări se impune ca cel botezat să fie îmbrăcât în alb, însă și la noi se recomandă albul, dar nu este o condiție obligatorie. Avem deci, posibilitatea de a alege dintr-o gama variată, fără să fim constrânși de anumiți factori. Iar dacă îți faci griji cu privire la bugetul pe care îl ai alocat trusoului, este important de reținut faptul că nu vei plăti mult pentru el. Bineînțeles, cu cât modelul este mai complex, cu atât costul va fi mai mare, însă nu exagerat. Totodată, dacă nu ai nicio idee cu privire la modelul trusoului, alege unul alb, bej, crem, pe care îl poți personaliza cu numele bebelușului și dată botezului, de exemplu.

Cum alegi trusoul de botez?

Există o serie de factori, în funcție de care putem alege trusoul bebelușului. Pentru a va fi mai ușor, veți vedea o clasificare a tipurilor de trusou, determinată de anumite lucruri.

  • În funcție de tematică

Deși poate părea dificil să decizi tematica de botez, această vă va ajută să alegeți trusoul potrivit. De exemplu, dacă tema aleasă este fluturi, aveți la dispoziție variante cu aceste motive. Inclusiv cufărul în care se transporta hăinuțele de acasă la biserica, poate avea inscripții tematice. Desigur, nu doar cu fluturi veți regăși, ci o gama variată (prințese, lebede, albinuțe, etc).

  • În funcție de anotimp

Iarnă – trebuie să ținem cont de temperaturile scăzute și să cumpărăm un trusou complet, ce are în componență hăinuțe mai groase, însă care sunt din materiale prietenoase cu pielea sensibilă a bebelușului. Recomandat este să nu alegeți lână, chiar dacă este frig, ci bumbac. Acesta va fi capabil să izoleze pătrunderea aerului deosebit de rece, pe corpul copilului.

Vara – dacă este cald, alege un trusou ce are hăinuțe din materiale vaporoase, care împiedică transpirația. Știm cu toții faptul că bebelușii transpiră mai mult, atunci când sunt mici, iar purtarea unei rochițe sau a unui costumaș, trebuie să îi ofere copilului un plus de confort, astfel încât acesta să nu resimtă temperaturile caniculare. Țesături precum bumbacul se numără printre cele mai bune, pentru sezonul cald.

Este de la sine înțeles faptul că iarnă nu-i că vara! Așadar, dacă botezul va avea loc într-un anotimp cu temperaturi scăzute, indiferent dacă cel botezat este băiețel sau fetiță, trebuie să optăm pentru vestimentație adecvată acelui sezon.

Alegerea unui trusou de botez complet în funcție de preferințe

Aici lucrurile sunt extrem de clare și simple – suntem liberi să decidem ce trusou să aibă bebelușul! Deși multitudinea de modele existente, cu siguranță ne va încurcă puțin, întrucât nu putem decide ce varianta să alegem. De la alb și până la combinații multicolore, cu siguranță vei avea de unde să alegi.

  • Trusou pentru băieți

Pentru băieței, poți alege nuanțe de bleu, alb, crem. În ceea ce privește hăinuțele pe care le va purta, acestea pot fi compuse dintr-un body, o cămășuță, sacou și pantaloni. Și în această situație, tăticii aleg uneori să se asorteze cu băiețeii. Atât la băieți, cât și în cazul fetițelor, se pot face personalizări pe obiectele conținute de trusou. Cele mai multe persoane, fie nașii sau părinții, aleg să personalizeze prosopul, fașa și pânza cu care va fi înfășat copilul imediat după ce este scos din cristelniță.

  • Trusou pentru fetițe

Trusoul pentru fetiță îl poți personaliza în culori precum roz sau alb. Poți discuta cu mama copilului, dacă ești nașa, pentru a stabili ce culori ar trebuie să conțină lucrurile din trusou de botez complet. Tot în cazul fetițelor, se poate ca mămica să aleagă același model de rochie că și cea mică. Astfel de cazuri sunt tot mai apreciate și frecventate de către mămici.

Dacă sarcina achiziționării lucrurilor esențiale pentru ceremonia religioasă, îi revine nașei, părinții pot adăuga la trusou hăinuțele pe care bebelușul le va îmbrăca după terminarea slujbei de creștinare. De cele mai multe ori, hăinuțele sunt alese de către părinți, nașii putând uneori să achite costurile acestora. Cu toate acestea, pentru băița de a doua zi, nașii trebuie să cumpere hăinuțe bebelușului, absolut tot ceea ce este necesar pentru îmbrăcarea unui bebeluș. De la body, ciorapi și până la căciulițe, aceste lucruri vor fi achiziționate de către nași.

Conform tradiției, nașii sunt cei care trebuie să cumpere trusoul copilului. De aceea, de îndată ce părinții anunță că își vor boteza copilul, atât nașul, cât și nasa ar trebui să se ofere să-i cumpere toate hainele pentru această zi specială. Evident, această tradiție se poate să nu fie respectată întotdeauna, iar în cazul acesta, părinții sunt cei care vor suporta cheltuiala vestimentației și a obiectelor necesare botezului. Pe lângă trusou de botez complet, nașa poate lua și alte lucruri bebelușului, în cele mai multe cazuri, copilul primește o brățară sau cercei dacă este fetiță, dar și hăinuțe, jucării. Acest lucru nu este o regulă, dar se respectă adesea.

Botezul este un eveniment ce generează emoții de nedescris, atât pentru părinți, cât și pentru nași. Aceștia din urmă, pe lângă cadourile clasice de botez, trebuie să fie alături de copil, să-l sprijine, să îi ajute cu sfaturi, atunci când este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *