Cununia religioasă şi botezul sunt două dintre cele mai importante slujbe la care poate asista un cuplu. Pentru fiecare slujbă vor exista naşi, naşi de cununie, naşi de botez. Desigur mai avem şi alte grade de rudenie şi relaţii între oameni care apar în urma cununiilor sau botezurilor, însă ideea de naş de botez este deosebite de importantă, la fel şi relaţia care apare imediat după botez între naşi, părinţii copilului şi copil. Dacă nu știi care este rolul nașilor de botez, citește acest articol pentru mai multe detalii.
Rolul naşilor de botez este mult mai important şi mai complicat decât al naşilor de cununie. Asta pentru că e implicat şi micuţul în toată „ecuaţia” botezului, sunt foarte multe lucruri de cumpărat şi detalii, amănunte la care ar trebui să fii foarte atent.
Rolul naşilor de botez nu este, din păcate, pe deplin înţeles. Cei care au probleme în a găsi înţelesul corect al acestui rol foarte important sunt tinerii fără experienţă, care nu au mai avut niciodată o asemenea „misiune spirituală” şi nu au participat nici la nicio slujbă de botez. Naşii sunt părinţii spirituali ai copilului, ei oferă îndrumare spirituală şi sfaturi ori de câte ori va fi nevoie în viaţă şi sunt alături de copil pe tot parcursul dezvoltării sale şi formării ca om.
Care este rolul nașinlor de botez?
A fi naş nu se rezumă doar la a cumpăra nişte lucruşoare şi lumânări pentru botez şi a rosti câteva fraze în biserică. A fi naş înseamnă mult mai mult şi trebuie să îţi asumi acest rol dacă ai de gând să fii un naş „model”. Ce ai de făcut pentru a „intra în rol” cât mai bine şi a avea în permanenţă respectul familiei micuţului şi a celor din jurul tău?
Pe lângă rugăciunile Crezul şi Tatăl Nostru, pe care le vei şti pe de rost şi le vei rosti în biserică, la botez, va trebui să fii căsătorit, să ai aceeaşi religie precum cea a părinţilor şi să fii spovedit înainte de a merge la botez, la slujba de botez.
În afară de acestea vei cumpăra tot ce trebuie pentru botez: lumânări de botez, trusou complet, hăinuţe, seturi botez cu prosoape, sticluţă de mir, faşă şi săpun, cruciuliţe de pus în piept la invitaţi, bijuterii cadou, prosoape, lănţişor şi cercei, în funcţie de sex. E bine să incluzi pe lista de cumpărături şi cutia pentru trusou şi cea pentru şuviţă de păr tăiată de preot în timpul slujbei.
În biserică, la slujba de botez, rolul naşilor este de a ţine în braţe copilul în momentele cheie, în timpul Lepădărilor de satana, când se rosteşte Crezul, când e scos copilul din cristelniţă, când se împărtăşeşte. Lepădările de satana sunt cel mai important moment din timpul slujbei pentru naşi cel puţin.
Ce texte trebuie să rostească nașii de botez?
Acum ei vor rosti două texte: primul, Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui”, întorşi spre apus, de trei ori, în numele copilului, şi al doilea, „M-am lepădat. Mă unesc cu Hristos”, cu faţa spre răsărit, de trei ori. Crezul va încheia această parte a botezului.
Pregătirea pentru cristelniţă şi pentru scufundare o va face naşa, care se va ocupa de copil împreună cu mămica eventual, ea îl va şterge când e scos din cristelniţa şi îl va înfăşura în craşmă şi faşă. Masa şi cristelniţa sunt înconjurate de trei ori cu copilul şi se închina de trei ori când preotul îl va aşeza în faţa altarului.
Toate taxele de botez de la biserica le achita naşii, ele vor varia în funcţie de biserică şi vor fi tot în sarcina celor care au ales să îşi asume rolul de naşi. După slujba naşii servesc bomboane şi prăjituri şi pot fi ajutaţi şi de către un părinte al copilului.
Rolul lor nu se termină aici. La băiţa de a doua zi sunt obligaţi să vină la părinţii copilului cu lumânări, prosoape, hăinuţe noi, faşă, şampon, săpun, pătură, bani, bijuterii de pus în cădiţa şi crenguţe de busuioc. Naşii vin şi la petrecerea de botez, la alte evenimente importante ce au legătură cu botezul, vor avea mereu ţinute adecvate pentru toate evenimentele şi vor fi implicaţi 100%.
Cumpărături pe care nașii copilului trebuie să le facă
Aşadar, rolul naşilor este să cumpere diverse lucruri pentru slujba de la biserică, să se sfătuiască cu familia copilului când le cumpăra, să sfătuiască familia şi copilul, când mai creşte, să fie părinţi spirituali gata să sară în ajutor şi să salveze, uneori, şi relaţiile care par că se destrămă de dragul copiilor. Acest rol trebuie să fie asumat până la capăt şi să fie luat în serios, indiferent de vârsta naşilor.
Nu vei fi obligat să fii naş şi nu o vei face niciodată din obligaţie, trebuie să ai sufletul „curat” şi fără păcate dacă îţi asumi o asemenea sarcină foarte importantă, rolul de naş fiind din start doar pentru cei care sunt credincioşi şi care au o înţelegere mai profundă a tot ce implică asumarea rolului.
Ori de câte ori intervine obligaţia rolul de naş nu va mai fi unul atât de serios şi doar „titulatura” va mai rămâne, ideea de părinte spiritual şi îndrumător spiritual nu va mai exista. Şi tocmai această idee este la baza rolului de naş.
Încearcă să te gândeşti foarte bine când îţi asumi acest rol de părinte spiritual şi să încerci să fii cea mai bună variantă a ta de fiecare dată când devii naşul unui copil. Doar aşa poţi să îndeplineşti cel mai bun „rol” de naş şi să câştigi respectul şi recunoştinţa familiei celui mici şi a celor din jur.
Vă invităm să descoperiți universul BelleCONCEPT și să accesați pagina noastră pentru a observa în detaliu opțiunile disponibile, sprijinul nostru în alegerea pieselor portivite nevoilor dumneavoastră fiind unul proactiv. Suntem aici pentru orice nelămuri aveți în legătură cu accesoriile pentru bebeluși, trusourile de botez sau piesele vestimentare realizate în România și comercializate pe pagina noastră.