Ce cumpără nașii de botez?

Ce cumpără nașii de botez

Botezul este un eveniment deosebit de important pentru părinţii copilului, pentru micuţ şi pentru viitorii naşi. Naşii de botez sunt părinţii spirituali ai copilului, ei participă la toate momentele importante ale slujbei de botez şi au mai multe îndatoriri atât în timpul slujbei, cât şi înainte sau după aceasta. Una dintre aceste îndatoriri este cumpărarea de lucruri şi articole pentru botez, pentru slujba de botez. Lista cu ce cumpără nașii de botez poate fi destul de lungă, aşa că e bine să ai un carneţel sau o aplicaţie în telefon unde să le notezi pe toate.

De regulă, aceste cumpărături care revin naşilor se vor face cu suficient timp înainte de botez şi de slujba din biserică, asta dacă nu vrei să fii stresat şi să alergi pe ultima sută de metri în căutarea unui anume articol vestimentar. Nu e cazul să te stresezi prea tare, sunt nişte cumpărături simple clasice, găseşti tot ce ai nevoie într-un singur loc, în on-line, dar şi în magazinele fizice, ai deja seturi complete pentru botez dacă te grăbeşti şi nu vrei să te complici prea tare.

Ţine cont de faptul că seturile respective trebuie să fie cumpărate în funcţie de tematica botezului şi de sexul copilului, dar şi de preferinţele specifice ale părinţilor micuţului. Personalizarea articolelor şi elementelor din seturile pentru botez e opţională, dar ar fi frumos să existe mai ales dacă ai şi nişte lucruşoare de calitate mai bună şi un botez „cu pretenţii”.

Ce cumpără nașii de botez?

Ce va cuprinde lista de cumpărături pentru botez pe care naşii de botez vor fi obligaţi să o facă după ce îşi asuma acest rol foarte important?

În primul rând, hăinuţele pentru bebeluş, două seturi, unul pentru înainte de scufundarea în cristelniţă, unul pentru după scufundarea în cristelniţă. Naşa le va cumpăra, dar doar după ce se sfătuieşte cu mama copilului, un set va fi cumpărat de mămica, unul de naşa. Seturile trebuie să fie diferite şi de aceea e bine să comunice naşii cu mama copilului. Hainele vor fi confortabile, pentru că micuţul le va purta pe toată durata slujbei, vor fi în culoarea corespunzătoare sexului şi vor fi alese în funcţie de anotimpul în care are loc botezul.

Pe lângă hăinuţe se vor mai cumpăra lumânări, lumânări de botez care se aprind în timpul slujbei. Lumânările se aleg întotdeauna în funcţie de gustul părinţilor şi de preferinţele lor, pot fi simple sau mai complicate, cu flori şi decoraţiuni sau fără ele. Ele se vor cumpăra cât mai devreme şi se vor depozita până când vor fi folosite într-un loc cât mai departe de căldură şi de umiditate prea mare.

Se va mai cumpăra şi o bijuterie oferită cadou de botez, lănţişor sau cercei, în funcţie de sexul copilului botezat. Înainte de a cumpăra bijuteria-cadou naşii de botez vor întreba părinţii şi vor avea grijă să fie atenţi la gusturile părinţilor, se vor înţelege cu ei în aşa fel încât bijuteria să fie pe placul lor.

Ce este trusoul de botez?

Urmează pe lista de cumpărături trusoul de botez. E un set special pentru botez care va conţine câte articole simple: prosoape, săpun, faşă, sticluţă de mir, craşmă. Se vor cumpăra compleuri şi costume, seturi complete pentru băieţi şi pentru fetiţe, în diferite stiluri şi cu diverse culori, accesorii. Prosopul trebuie să aibă culorile pe care le doreşte mămica, unul va fi pentru preot, altul pentru bebe, se cumpără doar de naşa, poate fi şi personalizat.

Sticluţa de mir e utilă când copilul e uns înainte de scufundarea în cristelniţă, în timpul unui ritual special, parte a slujbei de botez. Tot naşa cumpără sticluţa cu mir pentru că preotul să aibă în ce pune mirul oferit.

Naşii se vor ocupa de punerea în pieptul invitaţilor a cruciuliţelor de botez, cumpărate tot de către aceştia. Se aleg împreună cu mămica, panglica de prindere poate avea forme şi culori diferite.

Pânza de mir, cumpărată şi ea tot de naşii de botez, se va folosi când se scoate copilul din cristelniţă, el va fi înfăşat într-o craşmă, pânză neprelucrată, materialele din care e fabricată sunt moi, se poate personaliza.

Cutia de trusou și cutia pentru prima șuviță

Într-un final naşii cumpără şi bifează pe lista de cumpărături pentru botez şi cutia de trusou sau cutia pentru prima şuviţă. În cutia de trusou se ţin amintirile de la botez, cutia cu prima şuviţă de păr etc. Cutia pentru prima şuviţă va adăposti prima şuviţă de păr tăiată de preot în timpul slujbei. Şuviţa e în formă de cruce şi e înmânată imediat naşei, naşa are cutia pentru şuviţa gata pregătită.

Înainte să cumperi orice din lista de cumpărături pentru botez pe care o vor avea de bifat naşii de botez e bine să discuţi cu mămica şi cu părinţii şi să vezi dacă poţi face tu toate cumpărăturile sau dacă te vei sfătui cu ei la fiecare pas. Dacă părinţii îţi oferă mâna liberă în alegeri e bine să vezi care e stilul părinţilor şi să faci toate alegerile în funcţie de ce şi-ar dori ei şi de acest stil.

De asemenea, va fi foarte important să alegi doar lucruri, articole de calitate, din materiale rezistente şi foarte uşor de purtat, să cauţi cu atenţie tot ce ai pe listă şi să te asiguri că ai deja tot ce îţi trebuie cu o săptămână înainte de slujba de botez. Nu uita nici de părinţi pe tot parcursul cumpărăturilor şi dacă ai neclarităţi alege să te sfătuieşti cu ei şi să întrebi înainte de a face orice fel de alegeri greşite. Spor la cumpărături şi la pregătirile pentru botezul copilului!

Vă invităm să descoperiți universul BelleCONCEPT și să accesați pagina noastră pentru a observa în detaliu opțiunile disponibile, sprijinul nostru în alegerea pieselor portivite nevoilor dumneavoastră fiind unul proactiv. Suntem aici pentru orice nelămuri aveți în legătură cu accesoriile pentru bebeluși, trusourile de botez  sau piesele vestimentare realizate în România și comercializate pe pagina noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *