La orice botez vor participa părinţii copilului, câteva rude apropiate şi invitaţi, dar şi viitorii naşi ai micuţului. A fi naş nu este o misiune prea uşoară. Nu primeşti doar acest rol foarte important pentru tine, ci şi foarte multe îndatoriri. Unele sunt spirituale, de a îndruma copilul în viaţă şi a fi alături de el ori de câte ori are nevoie de ajutor, pentru că până la urma naşii sunt părinţii spirituali ai copilului botezat. Altele sunt materiale şi se vor îndeplini înainte şi în timpul slujbei de botez, dar şi după aceasta, la evenimentele de a doua zi. Prezentăm în acest articol care sunt obligațiile nașilor de botez, dar și alte sfaturi importante.
Care sunt obligațiile nașilor de botez?
Obligaţiile naşilor de botez nu trebuie privite în sensul strict al cuvântului. E vorba mai degrabă de nişte îndatoriri, de nişte lucruri pe care le vei face conform orânduielilor bisericeşti şi tradiţiilor ce au legătură cu botezul. Totul începe cu învăţarea Crezului şi a rugăciunii Tatăl Nostru, pentru că de ele va fi nevoie în biserică, în timpul slujbei de botez. Trebuie să le ştii pe de rost ca să nu te faci de râs în biserică şi trebuie să le ştii şi pentru tine, pentru viaţa de zi cu zi, dacă eşti creştin ortodox.
O remarcă importantă: naşii nu trebuie să fie neapărat căsătoriţi, dar trebuie să aibă aceeaşi religie precum părinţii copilului sau copilul ca să poată să îşi asume rolul de naş. Şi aceasta poate fi parte din „obligaţiile” naşilor de botez şi e definitorie pentru rolul viitor pe care şi-l va asuma un cuplu.
Naşii de botez vor purta o ţinută adecvată la biserică, vor merge la copil şi vor sta cu el înainte ca să se familiarizeze cel mic cu oameni noi şi să nu fie probleme în biserică, când va trebui să îl ţii şi în braţe. Tot ei vor cumpăra şi hăinuţele pentru botez, lumânarea, trusoul, alese în funcţie de tematică. Trusoul de botez cuprinde prosoape, două la număr, săpun, faşa, sticluţă de mir, craşmă, se vor cumpăra şi cruciuliţele care se vor pune în piept cu o panglică la slujbă. Bijuteria dată cadou copilului va fi achiziţionată înainte, împreună cu toate cele necesare botezului.
Nu vor fi uitate cutiile pentru trusou şi cutia pentru şuviţă de păr pe care preotul o va tăia în timpul slujbei, cercei şi lănţişoare, în funcţie de sex.
Ce fac nasii de botez în Biserică?
La biserică se va veni cu vin şi ulei, naşa cumpără şi iconiţa sfinţită mai apoi de către preot. În momentele cheie ale slujbei sau toată slujba dacă se doreşte naşii vor ţine copilul în braţe, în funcţie de sexul său. Celălalt naş care nu are copilul în braţe va ţine lumânarea de botez. Momentele importante când e nevoie de copil ţinut în braţe sunt Lepădările de satana, când se spune Crezul, când se scoate copilul din cristelniţă, când se împărtăşeşte copilul.
Naşul sau naşa vor rosti crezul în funcţie de sexul copilului. Se va mai rosti şi un text special, „Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui”, când e momentul Lepădărilor de satana, mereu cu faţa întoarsă spre apus, de trei ori, după care alt text rostit cu faţa spre răsărit, „M-am lepădat. Mă unesc cu Hristos”, şi acesta de trei ori, tot ca parte a Lepădărilor de satana. La final se rosteşte Crezul.
Urmează scufundarea în cristelniţă. Copilul e pregătit de naşa şi dezbrăcat împreună cu mămica, naşa îl şterge şi după ce e scos din cristelniţa şi îl înfăşoară uşor în craşma şi faşă. Se înconjoară mai apoi cristelniţa şi masa de trei ori cu micuţul în braţe, naşii primesc copilul botezat în momentul următor. Copilul e închinat de trei ori cu ajutorul naşilor şi ridicat când preotul îl va aşeza în faţa altarului.
Taxa de botez este achitată de naşi când se termină botezul la biserică, ea variază şi depinde de fiecare biserică în parte. Naşii vor servi şi bomboane, prăjituri după, a doua zi vin la băiţa de a doua zi cu prosoape, şampon şi săpun, hăinuţe, crenguţe de busuioc şi bani, bijuterii din materiale de calitate pentru pus în cădiţa.
Cumpărături necesare pentru botez
Pe lista lungă a obligaţiilor de botez se adaugă şi păstrarea celor cumpărate până la botez, consultarea în permanentă cu părinţii ori de câte ori cumpăra ceva pentru că tot ce se afla în seturile pentru botez să fie şi pe placul acestora. Obligaţie pentru naşi mai este şi respectarea îndrumărilor şi cerinţelor părinţilor, respectarea tematicii şi cromaticii generale de la botez când se cumpără orice fel de articole sau lucruri pentru copil şi botez.
Foarte important de menţionat că naşii au obligaţii şi în ceea ce priveşte partea spirituală. Înainte de slujbă de la biserică şi de momentul în care devin naşi sau părinţi spirituali ei trebuie să fie spovediţi şi să cunoască foarte bine orânduielile bisericeşti legate de acest eveniment deosebit de important din viaţa cuplului şi din viaţa micuţului ce urmează a fi botezaţi. Rolul de naş asumat până la capăt va implica mult mai multe obligaţii care vor veni pe parcurs, pe măsură ce părinţii şi copilul vor trece prin diferite stadii ale evoluţiei spirituale şi materiale.
Ce e important a fi reţinut în privinţa obligaţiilor pe care le au naşii de botez este următorul lucru: niciodată nu vei deveni naş doar din obligaţie, pentru că nu vrei să refuzi. Cei care devin naşi sau părinţi spirituali pentru un copil o fac de plăcere, pentru că simt că vor să facă acest lucru şi îşi asumă pe deplin rolul de naş odată ce le-a fost atribuit.
Vă invităm să descoperiți universul BelleCONCEPT și să accesați pagina noastră pentru a observa în detaliu opțiunile disponibile, sprijinul nostru în alegerea pieselor portivite nevoilor dumneavoastră fiind unul proactiv. Suntem aici pentru orice nelămuri aveți în legătură cu accesoriile pentru bebeluși, trusourile de botez sau piesele vestimentare realizate în România și comercializate pe pagina noastră.
Întrebări frecvente despre rolul nasilor de botez
- Ce este un nas de botez?
Nașii de botez sunt persoanele care acceptă responsabilitatea spirituală pentru copilul care urmează să fie botezat. Ei sunt prezenți în timpul ceremoniei de botez și se angajează să îl sprijine pe copil în dezvoltarea și menținerea credinței creștine.
- Câte persoane pot fi nasi de botez?
În mod tradițional, nașii de botez sunt un cuplu format dintr-un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, numărul nașilor poate varia în funcție de tradițiile și dorințele familiei. Uneori, un singur naș este suficient, iar alteori pot fi aleși doi sau mai mulți nași.
- Cum se aleg nașii de botez?
Părinții copilului aleg nașii de botez, de obicei, pe baza relației lor cu aceștia și a încrederii pe care o au în capacitatea lor de a-și îndeplini rolul. Nașii pot fi rude, prieteni sau membri ai comunității bisericești.
- Ce responsabilități au nasii de botez?
Nașii de botez au responsabilitatea de a veghea asupra educației religioase a copilului și de a-l sprijini în dezvoltarea credinței sale. De asemenea, ei pot avea un rol activ în viața copilului, oferindu-i sfaturi, îndrumări și sprijin emoțional.