Ce trebuie să facă nașii la botez?

Ce trebuie să facă nașii la botez?

Al doilea cel mai important moment pentru un cuplu, după naşterea copilului, este botezul său. Pentru copil este cel mai important moment din viaţa sa, momentul în care e creştinat şi va primi şi un nume. După botez micuţul va avea şi părinţi spirituali, aceștia sunt nașii de botez. Vom afla împreună în acest articol ce trebuie să facă nașii la botez și alte aspecte importante ale acestui eveniment.

Nu oricine poate deveni naş. Cel mai important criteriu de alegere al naşilor este, conform bisericii, competenţa spirituală. Naşii vor călăuzi paşii copilului în viaţă şi vor fi alături de el în momentele mai grele şi în momentele de fericire şi de bucurie, vor avea aceeaşi religie ca a părinţilor copilului.

Nu vor fi naşi cei necununaţi, cei care au altă credinţă şi cei care sunt atei. Doar cuplurile căsătorite pot să îndeplinească rolul de naşi la botez. Naşii pot fi rude, prieteni, cunoştinţe, e alegerea părinţilor.

Ce trebuie să facă naşii la botez?

Înainte de a merge la biserică trebuie să înveţe Crezul şi Tatăl Nostru, dacă nu le ştiu deja, pentru că vor avea nevoie de ele în biserică. Nașii le vor rosti în timpul slujbei. De asemenea, naşii îşi vor iubi sincer şi dezinteresat finii, să fie pregătiţi să îşi asume rolul de naş şi de călăuzitor în viaţa complicată a micuţului. Tot înainte de slujbă de la biserică naşii vor petrece timp cu micuţii pentru a se obişnui cu ei şi a nu fi probleme la biserică. Spovedania este obligatorie înainte de botez şi de asumarea rolului de naş.

Naşii vor cumpăra tot ce e necesar pentru botez:

  • trusoul pentru botez ce contine două prosoape, pânză de mir, sticluţa cu mir, faşa şi săpunul,
  • lumânare pentru botez din flori naturale, cu plante uscate nemuritoare, imprimate sau cu tulle,
  • hăinuţe de botez pentru fetițe sau băieței,
  • o bijuterie de oferit în dar copilului; naşa se va ocupa de punerea în pieptul invitaţilor a cruciuliţelor pentru botez, cumpărate şi ele tot de către naşi.

Este foarte important că naşii să aibă o listă cu tot ce va fi necesar la botez şi să bifeze pe rând toate cumpărăturile, fără să omită nimic din lista respectivă. Doar aşa vor avea siguranţa că la biserică şi la slujba nu vor apărea probleme şi întârzieri.

Ce fac nașii de botez în Biserică?

În biserică naşul sau naşa vor ţine în braţe copilul, în funcţie de sexul acestuia, dar şi lumânarea de botez special cumpărată pentru acest eveniment important din viaţa sa. Sunt câteva momente din slujba când copilul trebuie să fie la naşi, în timpul lepădărilor, când se spune Crezul, când se scoate copilul din cristelniţa, când are loc împărtăşania copilului. Lumânarea de botez vă fi ţinută doar de către persoana care nu are copilul în braţe.

Crezul se rosteşte fie de către naş, fie de către naşa, în funcţie de sexul copilului. Tot naşii rostesc Lepădările de satana, întorşi cu faţa către apus, rostind de trei ori, în numele copilului „Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui”. După care urmează alta partea a Lepădărilor, spusă de data asta către răsărit, de trei ori, „M-am lepădat. Mă unesc cu Hristos”, iar la final se rosteşte Crezul.

Naşa dezbracă apoi copilul şi îl pregăteşte pentru scufundările în cristelniţă, ea îl şterge cu prosopul de apă când e scos din cristelniţă, e datoria ei să îl înfăşoare în craşma şi faşă. Când are lor mirungerea, tot naşa răspunde de fiecare dată Amin şi îmbrăcă micuţul în hainele de botez. Se înconjoară cu micuţul în braţe masa de trei ori şi cristelniţa şi naşii primesc copilul botezat. Naşul e cel care îl închina de trei ori pe cel mic şi îl ridică doar atunci când preotul îl va aşeza în fata uşilor împărăteşti.

La final, naşul achită taxa de botez, naşa are alt rol, de a servi invitaţii cu bomboane, prăjituri după slujbă. Taxa de botez diferă de la o biserică la alta, de împărţirea bomboanelor se pot ocupa şi părinţii dacă naşii nu o pot face. Acestea sunt alte cheltuieli pe lângă achiziționarea trusoului de botez.

Pregătirile de botez trebuie să fie făcute din timp

A doua zi naşii participa la băiţa de a doua zi, vin cu mir, lumânarea de botez şi faşă, prosop, hăinuţe, săpun, şampon, paturica, scutece, crenguţe de busuioc, bani şi bijuterii de adăugat în cadă.

Acestea ar fi toate lucrurile pe care le au de făcut cei care vor deveni naşii copilului. Este important de reţinut că pregătirile pentru botez vor fi făcute din timp, se vor cumpăra cele necesare cât de devreme e posibil ca să nu fim prea stresaţi dacă ne vom asuma acest rol important în viaţa micuţului. Naşii de botez vor adopta o ţinută adecvată la biserică, vor ajunge înainte de începerea slujbei şi vor avea o relaţie foarte bună cu părinţii, indiferent că e una de rudenie sau de prietenie.

Se vor verifica toate cele necesare pentru botez înainte de a porni spre biserică şi se vor adresa întrebări celor care au mai trecut printr-un botez şi au fost naşi dacă sunt neclarităţi. Şi părintele care se va ocupa de slujba de botez poate oferi alte detalii importante naşilor pentru că slujba să se desfăşoare cât mai bine şi toată lumea să fie mulţumită.

Naşii de botez vor participa mai departe şi la alte evenimente importante din viaţa micuţului, de exemplu, la tăierea de moţ sau la petrecerile dedicate botezului, desfăşurate de regulă după slujba la biserică. De asemenea, ei vor fi alături de copil la toate evenimentele importante din viaţa sa şi îl vor susţine negreşit, indiferent de parcursul vieţii sale de după creştinare.

Vă invităm să descoperiți universul BelleCONCEPT și să accesați pagina noastră pentru a observa în detaliu opțiunile disponibile, sprijinul nostru în alegerea pieselor portivite nevoilor dumneavoastră fiind unul proactiv. Suntem aici pentru orice nelămuri aveți în legătură cu accesoriile pentru bebeluși, trusourile de botez  sau piesele vestimentare realizate în România și comercializate pe pagina noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *