Nașii de botez necăsătoriți – aspecte importante

Nașii de botez necăsătoriți - aspecte importante de știut

Botezul unui copil este un eveniment foarte important pentru părinţi şi pentru cei care participă la el, rude, invitaţi, prieteni, cunoştinţe. Pe lângă părinţi, un rol foarte important îl au şi naşii de botez necăsătoriți atât la slujba de botez, cât şi la evenimentele ce vor urma, toate legate de botez, în viaţa copilului. Naşii de botez trebuie să fie căsătoriţi, spovediţi, să aibă aceeaşi credinţă precum părinţii copilului, să îşi dorească să fie naşi, să nu se simtă obligaţi şi să ştie foarte bine care sunt etapele de parcurs pentru a deveni naşi.

Naşii copilului nu pot fi doar prieteni, pentru că prin Sfintele Taine se înrudesc spiritual unii cu alţii, dacă e vorba despre un băieţel botezat e suficient şi un naş în biserică. Foarte important de reţinut că naşul copilului trebuie să fie de acelaşi sex cu micuţul, nu se va boteza o fetiţă de către un bărbat şi un băieţel de către o femeie.

Nașii de botez necăsătoriți trebuie să respecte anumite reguli?

Da, regulile pot părea destul de complicate şi de stricte, dar dacă vrei cu adevărat să fii naş şi să devii şi părinte spiritual te conformezi lor şi le accepţi aşa cum le-au acceptat şi părinţii tăi, bunicii sau străbunicii.

Pe lângă cumpărăturile pe care trebuie să le facă nașii de botez, acestea trebuie să respecte și anumite reguli. Iată care sunt cumpărăturile necesare:

Nu au voie să boteze nici copiii sub 16 ani, ei încă mai învăţa din tainele credinţei ortodoxe în care sunt botezaţi şi au nevoie de îndrumare din partea părinţilor şi a naşilor şi pe mai departe, nu au ajuns la o maturitate spirituală necesară celor care vor să devină naşi de botez. De altfel, tinerii până în 16 ani nu au voie să aibă nicio implicare în slujbele importante săvârşite în biserică, slujbele din viaţa de cuplu.

Cu naşii necăsătoriţi care asistă la botez şi botează într-un final lucrurile sunt mai complicate. Din start biserica nu recomandă naşilor să participe la botez dacă nu sunt căsătoriţi. Dar nu e niciun fel de regulă foarte strictă, nu îţi interzice nimeni să botezi când nu ai cununia religioasă. Nu se mai pot căsători după săvârşirea tainei botezului, asta e marele „pericol”. Angajarea practică aparţine însă doar unui naş, în funcţie de sexul copilului. Un singur naş spune Crezul tot în funcţie de sexul copilului.

În trecut, naşii de la cununia religioasă botezau şi primul copil, dar doar pe el. Finii mai aveau însă copii, însă naşii alegeau dacă mai vor să le fie naşi şi dacă îşi mai permit. Deci era o chestiune stric de opţiune personală de la al doilea copil al perechii, naşii refuzau de multe ori să îşi asume iarăşi rolul, recomandau alte persoane sau lăsau decizia la latitudinea părinţilor.

Legătura nașilor cu Biserica

Naşii trebuie să fie persoane credincioase, cu sufletul „curat”, persoane care să accepte necondiţionat rolul de naşi. Legăturile spirituale dintre naşii care nu sunt căsătoriţi şi se implică în botez nu ar trebui să fie atât de puternice şi de multe ori se fac cununii religioase şi după ce am asistat la un botez cu naşi necăsătoriţi.

Este bine să întrebi preotul dacă te afli în această situaţie şi doar dacă parohia, biserica acceptă naşi necăsătoriţi să începi să te gândeşti serios la rolul pe care ţi-l vei asuma. Naşii sunt cei care ţin în braţe copilul pe durata slujbei şi care primesc copilul botezat în cristelniţă în craşmă.

La botez puteam avea şi mai mulţi naşi, dar nu putem avea niciodată un botez fără naşi.

În vechile orânduieli bisericeşti legate de botez se spunea clar că naşii de botez necăsătoriți trebuie să fie neapărat o familie dacă vor să îşi asume acest rol important. Ba mai mult, să aibă şi experienţă în viaţa de cuplu şi în cea spirituală.

Dacă totuşi ai naşi de botez necăsătoriţi se poate obţine o dispensă de la preot, dar doar dacă naşii se vor cununa religios în anul ce urmează, nu mai târziu. Naşii pot fi rude, prieteni, cunoscuţi, nu există o limitare, important este să se respecte toate regulile pe care le-a comunicat biserica şi preotul care se va ocupa de slujbă de botez. Alegerea lor e mai simplă dacă ai deja persoane apropiate şi cu o oarecare prestanţă, putere financiară şi dacă ştii că te vei baza pe ei oricând, sunt de încredere.

Un cuplu necăsătorit poate boteza un copil?

Lipsa căsătoriei, cununiei religioase înainte de a vrea să fii naş nu ar trebui să fie un obstacol atât de mare în timpul planificării botezului micuţului. Părinţii sunt cei care vor lămuri problema naşilor necăsătoriţi şi li se va comunica ce a spus preotul, poziţia bisericii.

Chiar naşii de botez necăsătoriți pot merge direct la preot să detalieze situaţia lor şi să discute despre ce se poate face când îşi doresc foarte mult să participe la botez şi să devină părinţii spirituali ai copilului. Din momentul în care ai luat o decizie şi ştii clar şi ce ai de făcut nu vei mai da înapoi şi vei merge sau nu la slujba de botez.

Biserica e mult mai flexibilă decât îţi închipui, aşa că ar trebui să nu îţi fie ruşine sau teamă de a întreba preotul sau oameni din biserică pentru a şti ce ai de făcut şi cum vei putea să devii naş, ce îndatoriri în plus vei avea dacă nu ai încă o cununie religioasă. Cu explicaţii pertinente şi promisiuni că vei respecta toate regulile şi ritualurile bisericeşti cu siguranţă vei ajunge să îţi îndeplineşti visul de a deveni naş chiar dacă nu ai ajuns să te căsătoreşti cu persoana care-ţi stă aproape de atâţia ani.

Vă invităm să descoperiți universul BelleCONCEPT și să accesați pagina noastră pentru a observa în detaliu opțiunile disponibile, sprijinul nostru în alegerea pieselor portivite nevoilor dumneavoastră fiind unul proactiv. Suntem aici pentru orice nelămuri aveți în legătură cu accesoriile pentru bebeluși, trusourile de botez  sau piesele vestimentare realizate în România și comercializate pe pagina noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Sezon: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar