Nașa sau mămica, cine cumpără hăinuțele de botez?

Nașa sau mămica, cine cumpără hăinuțele de botez?

Botezul este un eveniment frumos, încărcat cu multă energie pozitivă și mai ales iubire. Nașii sunt părinții spirituali ai noului născut, ce urmează prin ajutorul lor să devină creștin prin Taina Botezului. Pe lângă o mulțime de alte responsabilități pe care le au atât nașii, cât și părinții, haideți să vedem cine cumpără hăinuțele de botez pentru micul creștin.

În urma acceptării statutului, viitorii părinți spirituali își asumă o responsabilitate imensă pe restul vieții bebelușului.

Aceștia au rolul de a îndruma, a sfătui, a ajuta și mai ales a consola în momentele când viața pare că nu mai are scăpare. Nașii vor avea de făcut mici gesturi simbolice începând de la Botez.

Cine cumpără hăinuțele de botez și trusourile micului creștin?

Hăinuțele și trusourile bebelușului sunt niște elemente cheie ale botezului, fără de care acesta nu poate fi dus la bun sfârșit. Ținând cont de faptul că nașii sunt cei ce vor avea grijă spiritual de noul membru al familiei, ei reprezintă un sprijin.

Sprijinul îl oferă atât părinților fizici, cât și celor spirituali. Aceștia vor participa activ la creșterea și dezvoltarea micuțului. Iar totul începe din momentul Botezului.

După cum am spus, se vor implica activ în viața micuțului, atât financiar, cât și spiritual. Totul se poate realiza cu voință. În anumite părți ale țării, cumpărarea lumânării sau a trusoului a devenit un mic simbol prin care părinții spirituali vor dovedi prezența lor.

Chiar dacă nașa este cea care are ultimul cuvânt în alegerea trusoului și a hăinuțelor, este foarte important să te consulți și cu proaspăta mămică. În funcție de zona unde te afli, tradițiile diferă. Dacă se dorește respectarea lor cu lux de amănunt, se recomandă consultarea cu un preot înainte de orice decizie.

Doar acesta poate oferi îndrumare duhovnicească despre necesarul obligatoriu pentru un Botez ca la carte. Tot preotul este cel ce vă va spune cine trebuie să cumpere hăinuțele și trusoul.

Munca în echipă este mereu o reușită

Indiferent de cine va achiziționa în cele din urmă cele necesare, este bine să se asculte de părerile fiecăruia. Mama și nașa trebuie să comunice exact ce își doresc. La final ambele vor fi mulțumite.

Ca proaspătă nășică, părinte spiritual, vei dori să stai cât mai mult în preajma copilului. Acest fapt include și implicarea activă în organizarea botezului micuțului. Dacă nașa își dorește cu adevărat acest lucru, va trebui să se consulte mai întâi cu părinții.

Chiar dacă gestul este unul admirabil, s-ar putea ca părinții fizici să-și dorească să cumpere cele necesare copilului lor. Astfel de decizii nu pot fi luate fără o comunicare deschisă în prealabil. Ținuta și trusoul copilului ce urmează să fie botezat sunt cele mai importante elemente din tot tabloul.

Chiar dacă nu este obligatoriu, nașii vor achiziționa adesea hăinuțele și trusoul. Tot ce va atinge pielea bebelușului trebuie să fie realizat dintr-un material prietenos cu aceasta. Așadar, pe Belle Concept, se pot găsi hăinuțe pentru bebeluși, realizate doar din materiale naturale, certificate Oeko-Tex 100.

Care sunt obligațiile nașilor pentru Botez?

Nașii de Botez joacă un rol cu adevărat important în viața finuței lor, dar și în organizarea propriu-zisă a evenimentului. Rolul lor este de a veghea asupra finului/finei lor, nu doar în cadrul Bisericii, ci și în viața de zi cu zi.

Slujba cuprinde două părți foarte importante:

  1. Intrarea în Biserică – moment în care spiritele rele sunt alungate;
  2. Creștinarea.

În tot acest timp, bebelușul se află în grija nașilor. Potrivit tradiției ortodoxe:

  • Fetițele vor sta în brațele nașului;
  • Băieții vor sta în brațele nașei.

Nașii vor începe să rostească Crezul și vor îmbrăca bebelușul în primele sale haine sub emblema de creștin. Până în acest moment, nașii vor avea o listă mai lungă de lucruri pe care trebuie să le achiziționeze. Printre acestea se numără trusoul, lumânările și hăinuțele.

Trusoul bebelușului este poate cel mai important dintre toate câte trebuie să le cumpere nașa. Acesta este alcătuit din:

  • Crasma din bumbac – în care va fi scos cel mic din cristelniță;
  • Fașa de botez – ce va simboliza legătura dintre Divinitate și proaspătul creștin;
  • Sticluța cu mir – se va folosi orice tip de ulei, care ulterior va fi sfințit;
  • Săpun și prosopel pentru preot;
  • Prosopel pentru bebeluș.

Lumânările de botez vor simboliza lumina lui Iisus Hristos. Poate fi ornamentată în funcție de sexul bebelușului și de anotimpul în care creștinarea are loc.

Hăinuțele trebuie să fie obligatorii noi, deoarece bebelușul le va îmbrăca ca și proaspăt creștin. Pentru fetițe, de obicei se va alege un body și o rochiță, în timp ce pentru băieței un costumaș. Cruciulițele sunt alte elemente ce trebuiesc achiziționate înainte ca botezul să aibă loc.

Acestea vor fi prinse ulterior la pieptul invitaților ce vor participa la slujbă. Nașa de botez va mai cumpăra și alt fel de accesorii importante pentru botez:

  • Cutia de trusou – în care vor fi păstrate elementele din trusoul bebelușului; aceasta poate să rămână părinților, pentru a păstra amintirile micuțului lor creștin;
  • O bijuterie simbolică – se va oferi de către nașă finului/finei; pentru fete se va cumpăra o pereche de cercei, iar pentru băieți se va cumpăra un lănțișor;
  • Cutiuța primei șuvițe a bebelușului – preotul va fi cel ce o va înmâna nașilor înainte de ceremonia Botezului; în loc să fie păstrată într-un șervețel, mai bine stă într-o cutiuță specifică.

Cei ce au ajuns să fie nașii unui viitor creștin ar trebui să fie mândri de statutul lor. Rolul pe care-l joacă în viața copilului este foarte important. Ei sunt părinți spirituali, deci vor ghida cu atenție pașii micuțului în lume.

Nu doar că vor avea de cumpărat cele mai importante elemente din timpul ceremoniei, dar, în funcție de posibilități, ei vor trebui să ajute financiar, moral, spiritual și emoțional copilul. Uneori, chiar și părinții lui.

Să fii naș de botez aduce cu sine mari responsabilități, însă tot atât de mari sunt și frumusețile acestui rol, de părinte spiritual. Este minunat să poți îndruma și ocroti un bebeluș către cele sfinte, ținându-l chiar tu în brațe în timpul Tainei Botezului.

Botezul este modul prin care cel mic devine luptător al luminii, iubitor a tot ce e frumos. Așa că hăinuțele și trusoul vor fi printre cele mai prețioase lucruri ale sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Sezon: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar