Taina Botezului este una dintre ceremoniile cele mai așteptate de către părinții și bunicii copilului, încă de la nașterea sa. Botezul este o tradiție veche de mii de ani, ce-l face pe proaspătul creștin să fie ucenicul lui Dumnezeu, apărătorul a tot ce înseamnă creația Sa. Unul dintre cele mai importante aspecte din acest frumos eveniment este reprezentat de acele hăinuțe de botez pe care micuțul le va purta în ziua marelui eveniment.
Emoțiile sunt copleșitoare. Toate aranjamentele, detaliile, elementele cheie ale unui botez trebuie să fie respectate cu sfințenie. Hăinuțele pe care copilașul le va purta trebuie să fie realizate din materiale naturale, fără vreo urmă de plastic prin ele.
Pielea bebelușului, atât de sensibilă
Pentru orice părinte este important ca micuțul lor să crească armonios, fără să ducă lipsă de ceva. Pielea sa este foarte sensibilă, și trebuie protejată ca atare. Una dintre soluțiile de întreținere a pielii în timpul Botezului este alegerea hainelor din materiale naturale , precum bumbacul și lâna.
Noi, Belle Concept, realizăm în atelierele noastre exclusive din România hăinuțe prietenoase cu pielea sensibilă a micului viitor creștin. Materialele sunt naturale și de o calitate înaltă.
Produsele realizate de către noi sunt certificate Oeko-Tex 100. Hăinuțele sunt fabricate în serii mici, cu responsabilitate față de domnișoarele și domnișorii creștini.
Așadar, materialele din care sunt confecționate hăinuțele pentru copii, bebeluși trebuie să fie de o calitate înaltă, prietenoase cu pielea lor. Cel mic nu are încă sistemul imunitar format. Din această cauză se recomandă părinților să se evite orice material periculos pentru sănătatea lor.
Certificarea Oeko-Tex 100 a hăinuțelor de botez Belle Concept, atestă tocmai lipsa substanțelor nocive care pot irita pielea micuților. Cu cât hăinuțele sunt mai confortabile, cu atât șansele de a avea un botez plin de fericire sunt mai mari.
Estetica lor este de asemenea un element important pentru prima lor ceremonie. Chiar dacă părinții se duc spre modelele moderne de hăinuțe, este important ca ele să nu fie fixe pe corpul copiilor.
Băiețelul sau fetița trebuie să fie aranjat până la cel mai mic detaliu, specific perioadei din an în care se organizează Botezul. Fetițele vor avea fundițe, imprimeuri colorate, rochițe confortabile realizate din bumbac 100%.
Băiețeii vor avea papioane sau șepcuțe care să le scoată în evidență frumusețea și puritatea. Simplitatea nu este nici ea un subiect de evitat. Cu cât este mai simplistă îmbrăcămintea viitorului creștin, cu atât el se va simți mai confortabil în hăinuțele sale.
Este ziua în care bebelușul va fi aproape non-stop în centrul atenției, ceea ce înseamnă că și vestimentația trebuie să fie pe măsură. Fie că e prințesă sau prințișor, pe Belle Concept găsești articolele potrivite tuturor preferințe.
Hăinuțe de botez: Tradițional sau modern?
Poate una dintre cele mai grele alegeri este îmbrăcămintea Botezatului. Există modele tradiționale, tradiționale românești și moderne. Moda este mereu în continuă schimbare, iar tradiționalul a început încet, încet să-și piardă din teren.
Modelele noi includ costumașe colorate pentru băieți, unele casual, altele de prinți. Culorile sunt vii, reprezentative. Tradițional vorbind, culoarea albă este cea mai căutată, fiind simbolul purității sufletului micuțului.
Pentru fetițe, părinții preferă rochițele mai lungi, tot de culori vii sau albe. Pe acestea pot fi și broderii cu mărgele sau pietricele. Hăinuțele pentru botez sunt pentru toate gusturile. Însă, pentru băieței procesul este mai simplu: un costum și vestimentația este gata.
Modelele tradiționale românești sunt costumașele populare din diferite colțuri ale țării. Taina Botezului nu poate fi mai frumoasă, decât cu micuțul îmbrăcat în aceste haine splendide. Materialele acceptate sunt:
- Bumbacul;
- Lâna;
- Mătasea.
Aceste tipuri de materiale sunt prietenoase cu pielea delicată a copilului. De exemplu, bumbacul este moale și plăcut la atingere, neprovocând iritații cutanate.
Comparativ cu alte materiale, bumbacul nu este toxic. Hainele de bebeluși din bumbac vor absorbi mai bine lichidul ca orice alt tip. Așadar, pielea bebelușului va rămâne mereu uscată.
Ce înseamnă Botezul pentru viața micuțului?
Creștinismul este o viață personală cu Dumnezeu. Prin Botez, micuțul devine ucenicul Său. Botezul este considerat ca fiind un act exterior ce afirmă dorința de a-L urma pe Dumnezeu.
Odată încreștinat, micuțului tău i se iartă păcatul strămoșesc, fiind primit în Casa Domnului, adică în Biserică. Tradiția creștină spune că Botezul poate fi realizat și în timpul postului, mai exact, în oricare zi a anului.
Biserica consideră că bebelușul nu decide când vine pe lume, nu este o alegere personală a sa. Așadar, nu va exista nici o restricție legată de ziua în care va fi botezat. După botez, bebelușul este adus acasă și pus în pragul casei de către nașă.
Aceasta i-l înmână părinților, rostind „Păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus”. Prin Taina Botezului, copilul se renaște duhovnicește. Chiar dacă Botezul este organizat din tradiție sau credință, orice părinte își dorește cea mai frumoasă petrecere pentru copilul său.
Adevăratele simboluri specifice sunt pânza albă și lumânarea. Pânza albă, în care pruncul va fi înfășurat, trebuie să fie și ea realizată din materiale naturale, pentru a se evita orice fel de complicație la nivelul pielii sale sensibile.
Așadar, culoarea sa albă simbolizează puritatea sufletului, ce a fost spălat de păcate. În apa sfințită se va spăla și cruciulița pe care micuțul o va primi în dar de la nașii săi.
Lumânarea este simbolul luminii harului divin, primit în dar prin intermediul Botezului. Mai are o simbolistică, lumina fiind oglinda faptelor bune pe care viitorul ucenic a lui Dumnezeu este chemat să le facă.
Botezul se va desfășura în două etape:
- Slujba propriu-zisă a Botezului;
- Petrecerea de după.
Slujba se va desfășura la Biserică, în timp ce petrecerea de după poate fi organizată fie la un restaurant, fie acasă la proaspătul botezat.
Este un moment unic în viața copilului. Oamenii vor petrece și se vor ferici de fericirea micuțului. Cu cât hăinuțele sunt mai confortabile, cu atât bebelușul se va simți mai în largul lui. Hăinuțele din materiale naturale vor lăsa pielea să respire, menținând-o uscată.
Cu cât hainele sunt mai lărguțe, cu atât micuțul creștin va avea mai mare libertate de mișcare. Așadar, acesta va râde și va gânguri cât este petrecerea de lungă, bucurând inimile tuturor.