Te pregătești cu pași repezi de un moment special din viețile voastre: botezul celui mic. Ești nașă și-ți dorești ca micul creștin să aibă parte de cel mai bun tratament, dar îți dorești și să faci cele mai eficiente cumpărături pentru nașii de botez. Așadar, te pregătești din toate punctele de vedere pentru a-ți îndeplini scopul ca și părinte spiritual.
Față de acest om micuț ai o responsabilitate imensă: tu ești sprijinul lui în lumea credinței, moralității și iubirii, dar și un ajutor de nădejde pentru proaspeții părinți. După ce ai acceptat să fii naș/nașă, urmează o serie de lucruri pe care trebuie să le realizezi.
Nașii de botez, părinții spirituali ai copilului
Copiii au două perechi de părinți după ce Taina Botezului este săvârșită:
- părinții biologici;
- părinții spirituali – nașii de botez.
Rolurile sunt suficient de apropiate, însă, singura diferență o face că unii sunt ghizi în lumea fizică, alții pentru lumea spirituală. În cadrul slujbei religioase, nașii devin părinți spirituali ai copilului pe care tocmai l-au botezat.
Este nevoie de ei deoarece bebelușii sunt prea mici pentru a vorbi singuri, astfel, nașii sunt cei ce vor vorbi în locul lor. Ei vor declara că se leapădă de cel rău și că se unesc cu Iisus.
Pentru ca cineva să aibă puterea de a boteza un copil, va trebui să fie de aceeași religie, să cunoască foarte bine învățăturile bisericești și duhovnicești, să fie moral, bun la suflet. Așadar, nașii trebuie să fie oameni foarte responsabili, pentru a avea capacitatea de a-l ghida în cele ce urmează.
Lumânarea de botez
Lumânarea de botez este printre cele mai importante achiziții pe care nașii trebuie să o realizeze. Lumânarea de botez este un simbol al luminii, al purității, al acceptării bebelușului în casa Domnului.
Se spune că lumânarea îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta va fi adusă și aprinsă în cadrul lăcașului de cult pentru a îndruma cu lumină micul creștin și de a-i da capacitatea de a înțelege înțelepciunea Domnului.
Așadar, motivul pentru care lumânarea este atât de importantă este că bebelușul trebuie să-și înceapă călătoria în lumină. Conform tradiției, lumânarea va fi cumpărată de către nașii de botez. ea va fi aleasă pentru a se încadra cât mai bine în tematica botezului.
Lumânarea de botez este bine să fie realizată din ceară curată, ce va simboliza puritatea. Majoritatea lumânărilor de botez sunt albe, motiv pentru care nu îți va fi greu să găsești una pe placul tău.
Lumânarea nu trebuie să se îndoaie sau să se rupă, ci să fie foarte rezistentă la căldură. Aceasta se va decora de regulă cu:
- flori – în funcție de sexul copilului pot fi albastre sau roz;
- pernuțe brodate;
- animăluțe de plus;
- figurine în formă de bebe.
Florile de pe lumânare vor fi aceleași cu cele de la restaurant. Creativitatea cu care se pot îmbrăca lumânările este nemărginită.
Alte cumpărături pentru nașii de botez
Lista de cumpărături pentru ceremonia de botez nu este tocmai la fel de stufoasă precum cea pentru petrecere, însă este mai specială. Majoritatea lucrurilor de pe listă se vor cumpăra de către părinții spirituali ai bebelușului, adică nașii de botez:
- Hăinuțe;
- Bijuterii;
- Lumânări;
- Trusoul de botez;
- Prosop și săpun pentru preot;
- Prosop pentru bebeluș;
- Sticluța cu mir (uneori este inclusă în trusou);
- Cruciulița pentru botez;
- Pânza de mir;
- Cutia de trusou;
- Cutia pentru șuviță.
Acesta este o listă completă pentru cumpărăturile de botez, mai exact cele pentru ceremonie, unde prin intermediul lumânării, cel mic va căpăta lumina sfântă și se va putea numi de atunci creștin. Primii pași în lumea duhovniciei sunt un moment special și frumos pentru întreaga familie, dar și pentru bebeluș. Unele lucruri se pot păstra peste ani pe post de amintiri.