Sfaturi pentru parinti, nasi, hainute de botez 2023 și alte produse necesare

Botezul este primul eveniment foarte important din viața tuturor creștinilor. Iar înainte de a ne apuca de planificarea slujbei și a petrecerii de după, este important să cunoaștem importanța sa în viețile noastre și mai ales în viața celui mic.

Botezul se practică ca și ritual creștin de iertare a păcatelor încă din cele mai vechi timpuri, chiar înainte ca lăcașele de cult să existe. Botezul creștin este diferit față de Botezul lui Ioan, care înseamnă pocăință. Semnificația sa este mai profundă de atât.

Totul despre botez 2023

Botezul se realizează în numele Sfintei Treimi, făcându-l pe cel ce se botează creștin. Așadar, persoana botezată va fi admisă în biserică odată cu finalizarea scufundării în cristelniță.

După cum am spus, botezul are o semnificație mai profundă, poate chiar dramatică, dar totuși atât de frumoasă. Taina Botezului înseamnă moarte și înviere într-un Hristos. Din acest motiv este numit și văzut ca și o a doua naștere.

Mai simplu spus, botezul este o mărturisire a tuturor păcatelor strămoșești și schimbarea interioară a omului, o acceptare a staturii de creștin. Așadar, viața sa va fi ghidată de lumină, plină de moralitate și mereu acționând în numele lui Hristos.

Ce trebuie sa faca parintii la botez 2023?

Botezul este una dintre cele mai importante evenimente atât din viața oricărui părinte. Este un amalgam de emoții frumoase, un moment prin care micuțul tău devine creștin.

Părinții sunt cei ce se ocupă de organizarea botezului copilului lor, așadar vei avea foarte multe de îndeplinit. Din fericire, vei avea oamenii dragi aproape și ajutoare de nădejde, precum sunt nașii de botez 2023, părinții spirituali ai bebelușului.

Este un proces stresant, însă dacă le ei pe rând, din timp, îți vei face o favoarea în ziua cea mare.

  • Slujba botezului

Organizarea slujbei de botez este cel mai important moment din tot evenimentul. După ce copilul se naște, ai 40 de zile la dispoziție până când el va fi încreștinat. În aceste zile este necesar să alegi nașii de botez ai copilului. Aceștia pot fi doar oameni în care ai încredere deplină.

După ce ai ales părinții spirituali, este momentul să alegi data și ora botezului și lăcașul de cult unde îl vei boteza pe cel mic. De aici poți începe să te sfătuiești cu preotul despre pregătirile pe care trebuie să le faci.

Preotul te va îndruma cu cel mai mare drag în ceea ce privește tradițiile și datinile creștinești legate de botez. Așadar, data ați stabilit-o, urmează să anunțați nașii pentru a începe și ei să se pregătească pentru ziua cea mare.

  • Organizarea petrecerii de botez

Petrecerea de botez are loc după ce slujba s-a oficializat, iar bebelușul este acum creștin. Lista invitaților, restaurantul, meniurile sunt doar câteva aspecte care trebuie pregătite. Poți alege să organizezi o petrecere tematică.

Acest lucru îți va ușura treaba atunci când trebuie să îți alegi aranjamentele florale, decorațiunile interioare și alte aspecte ale sălii. Inclusiv invitațiile trebuie să aibă un anumit design care să bucure ochii tuturor invitaților.

Veți fi nevoiți să vorbiți cu o firmă de animatori care să îndeplinească tradiția ursitoarelor din timpul petrecerii botezului.

Ce trebuie sa faca nasii de botez?

Nașii de botez sunt tot un fel de părinți, dar spirituali, ce vor ghida pașii micuțului prin lumea creștină de la momentul botezului până când acesta are cel puțin 16 ani. Însă, majoritatea aleg să le rămână aproape chiar și după această vârstă.

Așadar, la rândul lor, nașii trebuie să se pregătească. Vor începe cu achiziționarea articolelor necesare pentru ceremonie, unde sunt incluse:

  • Trusoul;
  • Lumânările de botez;
  • Cruciulițele;
  • Prosopelele;
  • Sticluța de mir;
  • Hăinuțele de creștin, etc.

Sfatul tuturor care au trecut prin organizarea unui botez este să nu amâni până aproape de eveniment, ci să începi din timp, chiar dinainte de a afla data și ora botezului de la părinții biologici.

Să fii naș este un lucru mare. Alege cele mai frumoase elemente, cele mai frumoase lumânări, prosoape, fașă și mai ales hăinuțe pentru viitorul creștin.

Trusoul se poate cumpăra la set cu hăinuța sau lumânarea de botez 2023. Acestea sunt articolele care intră în atribuțiile tale ca naș. Nu uita că hăinuța, fie ea o rochiță sau un costumaș special, le va purta pe toată durata botezului după ce a fost scufundat în cristelniță, semnificând a doua sa naștere într-un Hristos.

Acum că am vorbit despre lucrurile fizice pe care trebuie să le pregătești după ce te-ai sfătuit cu părinții, urmează să te pregătești pe tine spiritual pentru primirea celui mic. Începe prin a învăța Crezul, una dintre cele mai importante rugăciuni pe care trebuie să le cunoști.

Unii preoți îți vor oferi posibilitatea de a-l repeta după ei sau de a-l citi. Însă, un om demn de a fi naș are obligativitatea de a-l învăța pe de rost. Practic, tu vei vorbi în numele viitorului creștin pentru a i se ierta toate păcatele strămoșești și pentru a se lepăda de satana și a se uni cu Hristos.

Înainte de botez este bine să petreci mai mult timp cu cel mic, astfel încât să se obișnuiască cu prezența ta, deoarece tu vei fi cel ce-l va ține în brațe pe tot parcursul slujbei. Nu în ultimul rând, spovedește-te înainte de liturghie.

Haine de botez necesare

Ziua botezului este despre bebeluș, iar acesta va avea cele mai frumoase hăinuțe. Însă, vor fi două rânduri de haine cu care se va îmbrăca copilul:

  1. Hainele de dinainte de slujbă – mama îl va îmbrăca pe copil înainte de a-l aduce la biserică cu cele mai frumoase și noi haine pentru a se pregăti de ziua cea mare și de trecerea sa la credință;
  2. Hainele de după slujbă – acestea sunt hainele cu care bebelușul va păși în lumea creștină; cu ele va fi îmbrăcat după ce va fi scos din cristelniță și va rămâne cu ele pe toată durata petrecerii.

Mai există un set de hăinuțe cu care va fi îmbrăcat a doua zi de după băița din cădița fermecată. Băița va fi împodobită cu toate mirodeniile, inclusiv miere și bănuți de aur, pentru ca cel mic să aibă parte de toate aspectele pozitive ale vieții.

Nașa îl va binecuvânta și îl va îmbrăca cu setul de hăinuțe după ce este scos din „baia de mir”. Însă, nu toată lumea vrea să organizeze această tradiție din motive personale. Așadar, principalele hăinuțe sunt cele ale botezului propriu-zis.

Ca și nașă, înainte de a achiziționa orice fel de hăinuțe, este important să te sfătuiești cu mama, deoarece așa vei evita anumite neînțelegeri ce pot apărea pe parcurs. Este important ca nașa și mama să se înțeleagă la toate aspectele, astfel botezul va fi cu adevărat fericit.

Nașii nu sunt doar un ajutor, un sfeșnic pentru copil, ci și pentru proaspeții părinți. Așadar, alege haine comode, confecționate doar din materiale naturale care sun blânde cu pielea delicată a celui mic.

Ține conte de anotimpul în care se organizează botezul.  Dacă este iarnă, alege un costumaș sau o rochiță mai grosuță, iar dacă este vară, alege ceva lejer, din bumbac, care să absoarbă transpirația micuțului și să se simtă comod în ea.

Alegerea unei lumanari de botez 2023

Lumânarea de botez este mai importantă decât ți-ai putea imagina. Conform tradiției, ea va fi achiziționată de către perechea de nași și se va alege după tema botezului, dar și după alte criterii.

Lumânările de botez trebuie să fie achiziționate de la un magazin special ce se ocupă cu produse pentru botez 2023, deoarece poți avea încredere că acestea sunt făcute din ceară naturală.

Poți alege lumânări decorate cu:

  • Flori reale;
  • Flori artificiale;
  • Figurine din tot felul de țesături, etc.

Lumânarea de botez semnifică lumina prin care cel mic este acceptat în lumea duhovniciei și trebuie păstrată mult timp de acum încolo. Lumânarea va fi ținută de către persoana de sex opus al bebelușului, iar persoana de același sex îl va ține pe acesta în brațe în timpul slujbei.

Decorul lumânării va fi ales în funcție de sexul bebelușului. După ce botezul se încheie, lumânarea poate să fie aprinsă de fiecare dată când acesta întâmpină greutăți în viață sau în fiecare an de ziua de naștere a copilului. Lumânarea de botez este sfințită, iar o parte din ea o va păstra nașa de botez 2023.

Lista de articole pe care trebuie să le cumpere nașii pe lângă lumânarea de botez:

  • Fașa de botez;
  • Mir;
  • O crenguță de busuioc;
  • Prosop;
  • Hăinuțe noi;
  • Săpun și șampon;
  • Scutec;
  • Păturică;
  • Elementele ce vor fi adăugate în apa din gădiță.

Așadar, lumânarea este printre cele mai importante articole pe care nașii trebuie să le achiziționeze. Prin ea se va primi lumina de care cel mic are nevoie pentru a duce o viață creștină binecuvântată și vegheată de către îngerul său păzitor.

Sfaturi pentru alegerea rochitei de botez

Mica ta prințesă urmează să fie botezată, iar ea are nevoie de o rochiță specială pe care nașa o va achiziționa și o va îmbrăca imediat după ce se termină momentul scufundării în cristelniță.

Mai mult decât atât, botezul este prima petrecere oficială a fetiței, deci trebuie să fie în centrul atenției. Pe vremuri, se obișnuia ca cei mici să fie îmbrăcați în haine albe de botez pentru a semnifica puritatea sufletului lor, care tocmai ce a trecut la creștinism.

Astăzi, poți găsi modele colorate, care mai de care mai frumoase pentru fetițe. Culoarea albă mai simbolizează și renașterea, motiv pentru are această tradiție încă s-a păstrat și în zilele noastre.

Ține cont de următoarele sfaturi, deoarece rochița o va purta inclusiv după slujba cea sfântă din biserică, deci, fetița va sta îmbrăcată așa o perioadă lungă de timp:

  • Tematica petrecerii – în cazul în care petrecerea va avea o anumită tematică, rochița trebuie să se încadreze și ea în aceasta; de exemplu, dacă optezi pentru tradiționalism, atunci micuța va purta o rochiță cu tematici tradiționale din zona de unde se află;
  • Confortul – pune accentul pe confort,; bebe este foarte mic, iar indiferent de anotimpul în care vă aflați va avea nevoie de o rochiță în care să se simtă bine; alt fel se va agita pe tot parcursul evenimentului; poți alege o rochiță cu un număr mai mare pentru a fi sigur că bebe se simte bine;
  • Calitatea – materialele din care sunt realizate rochițele pentru fetițe trebuie să fie certificate și mai ales blânde cu pielea lor firavă; de preferabil este să se aleagă haine din bumbac;
  • Mărimea – nu lua o haină prea strâmtă, poți să achiziționezi o rochiță puțin mai mare ca să te asigură că cea mică beneficiază de tot confortul pe care-l merită;
  • Accesorii – adaugă rochiței anumite accesorii, precum: botoșei, panglici, bentițe, pălăriuțe, jachete etc.

În cele din urmă, rochița de botez va fi aleasă în funcție de anotimp. În cazul în care este mai frig afară, poți opta pentru un bolero sau un sacoaș din lână moale, care să nu irite pielea micuței.

Sfaturi pentru alegerea costumului de botez 2023

Însă, și băiețeii au nevoie de un costumaș de prinț. Trebuie să știi totuși că lucrurile se complică în cazul băieților, deoarece ei au mai multe elemente din care este alcătuit costumașul.

La prima vedere vei avea impresia că nici un costumaș nu este perfect, deoarece îți dorești ca evenimentul să fie unul cu totul memorabil. Și băieții pot fi eleganți, indiferent de cât de simplă este ținuta.

O cămașă, un papion și un pantalon elegant pot fi mai mult decât perfecte, mai ales în timpul verii. Costumașul care va răspunde pozitiv tuturor întrebărilor de mai jos este cel pe care nașa trebuie neapărat să-l cumpere:

  1. Costumașul este comod?
  2. Costumașul este făcut din materiale prietenoase cu pielea băiatului?
  3. Costumașul este potrivit pentru temperaturile din biserică și din exterior?
  4. Costumașul are elemente, precum un sacou, care pot fi un ajutor în cazul în care vremea se schimbă?
  5. Costumașul este potrivit pentru vârsta celui mic?
  6. Costumașul este certificat ca fiind prieten cu pielea băiețelului?
  7. Costumașul este realizat din bumbac?

Iată piesele din care poate fi alcătuit un costumaș pentru copii:

  • Sacou;
  • Vestă;
  • Cămașă;
  • Pantalon;
  • Bretele;
  • Botoșei;
  • Pălăriuță;
  • Papion/cravată.

Din fericire există costumașe potrivite pentru orice fel de anotimp, indiferent dacă este vară sau iarnă. La fel ca și în cazul fetițelor, alege materiale care să fie potrivite pentru pielea celui mic.

De preferabil să alegi bumbacul. Costumul de botez pentru băiețel poate fi puțin mai mare, însă nu prea mult, deoarece și un costumaș prea larg îl va incomoda pe tot parcursul evenimentului și va fi agitat.

Trusou de botez complet – ce conține?

Trusoul este cel mai important element care nu poate să lipsească de la nici un botez. Acesta se va folosi în cadrul slujbei de botezare a micuțului tău și va f achiziționat de către nași.

Un trusou complet va include:

  • Hainele în care cel mic este îmbrăcat după botez – scutece, costumașul sau rochița, un body, o căciuliță, botoșei.
  • Un prosop nou și un săpun pentru preot – se mai numește și prosopul mic; preotul se va folosi de săpun și de prosop pentru a se spăla pe mâini înainte de a boteza copilul;
  • O sticluță de mir – este indicat să păstrați mirul după ce sticluța va fi sfințită;
  • O fașă – pentru a înfășa copilul după ce este scos din cristelniță;
  • Un prosop moale – acesta mai este numit și prosopul mare, ce va fi din bumbac; cu acesta se va șterge pruncul după ce este scos din cristelniță.

De obicei, trusoul se va asorta cu ținuta și poate fi personalizat cu o broderie care să reprezinte numele sau data nașterii celui botezat. Acesta se va asorta inclusiv cu lumânarea de botez și va rămâne o amintire plăcută pentru părinții biologici, dar și pentru părinții spirituali, adică nașii.

Alte lucruri pe care trebuie să le achiziționeze nașii pentru ca totul să fie ca la carte sunt:

  • Lumânarea de botez;
  • Cruciulițele ce se leagă în pieptul invitațiilor cu o fundă de culoarea fundei lumânării;
  • O icoană pe care preotul o va sfinți și nașii o vor dărui copilului;
  • O cutiuță specială pentru șuvița celui mic;
  • Bomboane sau prăjiturele pentru invitați;
  • Cercei de aur sau lănțișor de aur, în funcție de sexul copilului;
  • Rochița de a doua zi, de după baia de mir;
  • Scutece și șervețele pentru orice fel de eventualitate.

Botezul este uniunea sufletului bebelușului cu cele sfinte, cu Hristos și cu lumina sfântă. Este important ca toate aspectele să fie îndeplinite conform dorințelor, dar și tradițiilor. Este un moment cu care părinții nu se vor mai întâlni, fiind primul dintre cele 3 mari evenimente din viața omului.

Semnificația sa a rămas aceeași încă din cele mai străvechi timpuri, iar cel mic are nevoie de el pentru a i se ierta păcatele strămoșești și pentru a-i fi ghidați pașii prin lumină, fiind ținut departe de energiile negative.

Bucură-te de aceste clipe alături de micul tău creștin și alege cele mai frumoase accesorii alături de nașii săi. Aceștia sunt un ajutor pentru cel mic, dar și pentru voi totodată, deoarece aveți nevoie de sprijin în aceste clipe pline de emoție.