Haine de botez tradiționale și semnificația lor

Haine de botez tradiționale și semnificația lor

Curând urmează botezul micuțului tău, una dintre cele mai importante momente din viața sa. Pe lângă obiceiurile și tradițiile ce încă trăiesc printre noi, bebelușul mai trebuie să fie și îmbrăcat ca atare. La Belle Concept poți găsi o mulțime de modele de hăinuțe de botez tradiționale care fac evenimentul mult mai frumos.

Botezul este Taina prin care copilul tău se curăță de păcatul strămoșesc, Taina prin care micuțul devine acum creștin. Prin botez, copilului i se deschid porțile Bisericii Domnului.

Așadar, fiind o zi importantă, copilul va trebui să poarte un costum cu totul special. Există costumașe speciale pentru botez tradiționale. Hăinuțele noastre de care se va bucura micuțul tău sunt produse în serii mici în atelierele noastre și cele din România.

Punem pasiune în ceea ce facem și ne dorim ca primii pași spre viața creștină a micuțului să fie realizați cu mândrie. Articolele sunt produse și create din materiale naturale, certificate Oeko-Tex 100.

Haine de botez tradiționale vs. îmbrăcăminte modernă

Cei mai mulți părinți își doresc să sărbătorească pașii timizi ai copilului lor în stil tradițional românesc. Însă, există costumașe tradiționale, specifice zonei țării, dar și cele specifice tainei botezului.

Părinții ce își doresc să respecte tradiția, își vor îmbrăca micuții în haine albe. Hăinuțele sunt de obicei costumașe pentru băieți și rochițe pentru fetițe. Ținuta este una simplă, foarte elegantă. Culoarea alb va simboliza puritatea sufletului bebelușului.

Rochițele și costumele vor putea fi ulterior accesorizate cu pălării, botoșei, bentițe și așa mai departe. Desigur, majoritatea hainelor specifice sunt haine foarte comode pentru copil.

Însă, această nevoie a adus alte „tradiții”, cele de a-și îmbrăca copilul în haine cât mai confortabile. Așa au apărut salopetele și rochiile scurte.

Costumele cu motive tradiționale sunt adevărate piese de artă pe care copilașul tău le îmbracă. Datorită faptului că articolele noastre vestimentare sunt realizate dintr-un material de înaltă calitate, bebelușul tău nu va avea parte de iritațiile supărătoare pe pielea sa atât de sensibilă.

De asemenea, alături de o îmbrăcăminte tradițională, copiii pot să fie încălțați cu opinci și un brâu tricolor. Se va alege și papionul micuțului. Acesta poate să fie decorat tot cu motive tradiționale sau cu inițialele sale și data nașterii.

Mulți părinți asortează și ținuta fetițelor cu aceste papioane, fiind la modă. Rochițele de la Belle Concept sunt deosebite, având și dantelă, care este dublată la interior de un material prieten cu pielea proaspetei creștine.

Prințesa merită de la bun început o rochiță care să atragă toate privirile. La fel se întâmplă și cu prințișorul. Costumele noastre de băieți conțin și pălărioare. Există modele de vară, realizate dintr-un material subțire, care doar mângâie pielea sa delicată.

Iar pentru perioadele mai reci, vei putea găsi modelele din bumbac sau lână. Fiecare articol a fost realizat cu plăcere și dorința ca micul creștin să aibă parte de cele mai frumos lucrate hăinuțe.

Ce este trusoul de botez?

Trusoul este format din:

 • Sticluța de mir;
 • Fașa crasmă;
 • 2 prosoape (unul pentru bebeluș și celălalt pentru preot);
 • Săpunul.

Trusourile pentru fetițe diferă de trusourile pentru băieței. Un trusou complet de pe Belle Concept va avea și ținuta minunată pe care micuța creștină o va purta în ziua cea mare.

Pe lângă modelele moderne, vei găsi și trusouri botez cu rochițe tradiționale, lucrate cu cea mai mare atenție la detalii. În trusouri este inclusă și lumânarea cu flori și panglică în funcție de dorințele părinților.

Trusoul pentru botez destinat domnișorilor va fi diferit prin ținută. Băiețelul va putea să fie îmbrăcat într-un prinț sau în haine de botez tradiționale cu specific din zona din care face parte. Pentru părinții îndrăgostiți de modernism, există costumașe casual.

Trusourile pentru băieți sunt împodobite cu imprimeuri simpatice, realizate în propriul nostru atelier. Există variantele de decorare cu:

 • Dantelă;
 • Model tradițional românesc;
 • Broderie;
 • Cu un mesaj de la nași;

Trusourile pentru fetițe vor fi asemănătoare celor pentru băieței. Materialele sunt de o calitate înaltă, certificate Oeko-Tex 100. Certificarea atestă faptul că materialele noastre sunt testate împotriva materialelor nocive, ceea ce înseamnă că ele corespund celor mai înalte standarde.

Câteva idei de cadouri pentru botez

Majoritatea invitaților ce participă la botez oferă un plic cu o sumă de bani părinților. Unii, simt nevoia să ofere mai mult decât monetar, un cadou de care să se bucure micuțul toată viața lui.

Însă, ce anume poți dărui noului creștin?

Nu este deloc ușor să alegi cadoul perfect pentru copilașul proaspăt botezat. Bijuteriile se află printre cele mai cotate cadouri. Acestea pot fi utilizate și păstrate de către copil întreaga sa viață.

Tradițiile spun că dacă bebelușul este fetiță, nașii vor achiziționa o pereche de cerceluși. Alți invitați pot să achiziționeze o brățărică, lănțișor sau pandantiv din aur. La fel și în cazul băiețeilor, brățărelele sau lănțișoarele sunt niște cadouri inspirate.

Un alt cadou cu totul special, de care și copilul și părinții săi se vor bucura ani de zile este un album unde părinții pot să pună pozele de la botez. În cazul cadourilor simbolice specifice pentru botez, invitații pot opta pentru:

 • Felicitări;
 • Hăinuțe;
 • Aparate necesare pentru prepararea mâncării copilului;
 • Jucării specifice vârstei etc.

Părinții se vor bucura mai mult de aceste lucruri, deoarece ei știu cât de mare nevoie au de acestea pentru creșterea armonioasă a copilului. Un copil are nevoie de foarte multe, iar părinții nu se vor gândi mereu la tot.

Prin taina botezului, copilului i se iartă păcatele strămoșești și este primit în Casa Domnului. Însă, de acest eveniment se leagă niște mituri:

Mitul ursitoarelor

A devenit una dintre cele mai apreciate activități în cadrul botezelor. Din ce în ce mai mulți părinți au început să cheme ursitoare ce să-i dăruiască copilului noroc și fericire. Acestea sunt fete tinere, îmbrăcate în rochii de zâne.

Băița de a doua zi

A doua zi după botez, nașa este cea care trebuie să scalde micuțul creștin. Băița de a doua zi nu este ceva obligatoriu de făcut. Unii amână, iar alții aleg să nu țină acest obicei.

Copilașul are nevoie de hăinuțe confortabile, fie haine de botez tradiționale, fie moderne. Hainele nu trebuie să fie fixe, ba din contră, dacă sunt puțin mai lărguțe îi vor oferi libertatea necesară de mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *