Cum să alegi jucării pentru bebelușul tău?

Cum să alegi jucării pentru bebelușul tău?

Copiii învață prin a explora lumea și prin a face activități. Jucăriile îi oferă bebelușului tău oportunitatea să se dezvolte prin activitatea sa preferată: a se juca. Când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru bebelușul tău, ai o mulțime de opțiuni.

Însă cum faci alegerea potrivită? Ce jucării le vor stârni curiozitatea pentru mai mult de 1-2 săptămâni? Acest articol îți va răspunde la întrebări și vei înțelege ce fel de jucării îți ajută bebelușul să se dezvolte armonios. De asemenea, ai exemple de jucării (atât cumpărate din magazin cât și ”gratuite”, improvizate) și avantajele lor.

Cu siguranță, tu alegi ce este mai potrivit pentru bebelușul tău, care jucării sunt acceptabile și care nu. Acest articol doar îți arată posibilele opțiuni și motivele pentru care sunt o alegere bună.

Cele mai bune jucării pentru bebelușul tău

Când alegi jucării pentru bebelușul tău, trebuie să iei în considerare efectul pe care le au asupra acestuia. Cele mai bune jucării nu sunt cele mai scumpe sau care arată mai bine. Sunt cele care ajută bebelușul să se dezvolte cel mai mult.

  • Jucării versatile

Cu cât bebelușul tău poate folosi o jucărie în mai multe moduri, cu atât are mai multe de învățat. În plus, îi va capta atenția mult mai mult și nu se va plictisi. Spre exemplu, cuburile din lemn sau din plastic pot fi folosite pentru a construi un turn, un zoo sau o navă spațială. În acest fel, bebelușul tău își folosește imaginația și își dezvoltă gândirea logică și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Exemple jucării: cuburi din lemn, cuburi din plastic care se pot conecta între ele, jucării pentru modelat nisip, mingi de diferite dimensiuni etc.

  • Jucării care încurajează explorarea

Jucându-se, bebelușul tău va avea șansa să gândească singur/ă (sau cu puțin ajutor), dezvoltându-și gândirea logică și abilitatea de a rezolva probleme. Astfel, va învăța tot mai multe despre lumea înconjurătoarea și, prin pratică, va căpăta diverse aptitudini. Jucăriile care încurajează explorarea ajută bebelușul și prin dezvoltarea coordonării mână-ochi și a motricității fine.

Motricitatea fină înseamnă capacitatea de a controla mușchi mici, precum cei ai mâinii, pentru activități fine.

Exemple jucării: puzzle-uri, jucării de sortare a formelor, cuburi din lemn sau plastic etc.

  • Jucării care rezistă în timp

Deși bebelușul tău este mic acum, se dezvoltă pe zi ce trece și își va schimba preferințele. Astfel, alegerea unor jucării care pot fi folosite pentru mai multe vârste și etape ale dezvoltării este convenientă. Bebelușul poate construi o casă din cutii pentru figurine când e mic. Peste câțiva ani se poate juca cu ele prin interpretarea unei povești inventate.

Înainte de a citi exemplele, trebuie să știi că vârsta nu este cel mai important criteriu. Unele jucării au limite de vârstă. Într-adevăr, multe dintre ele trebuie respectate din cauza riscurilor de înecare, a marginilor ascuțite, etc. Însă când alegi jucării, fii atent/ă la cât de mult s-a dezvoltat bebelușul.

Exemple jucării: figurine și animale din plastic, păpuși, animale de pluș, camioane și remorci (sau alte autovehicule) din plastic.

  • Jucării care încurajează imaginația

Copiii mici și bebeluși au o imaginație foarte bogată. Iar unele jucării și materiale sunt eficiente pentru a și-o exersa. În acest fel, bebelușul își va dezvolta imaginația și libertatea de exprimare.

Exemple: creioane de colorat, acuarelă, hârtie colorată, stickere, etc.

  • Jucării care imită realitatea

Acestea sunt versiuni pentru bebeluși ale diferitelor obiecte din viața reală. Îți ajută bebelușul prin faptul că ”învață”, într-o oarecare măsură, cum să le folosească. În același timp, poți observa modul în care bebelușul tău folosește jucăriile și, dacă e nevoie, poți interveni.

Spre exemplu, dacă folosește un cuțit de jucărie într-un mod agresiv față de ceilalți bebeluși, îi poți arăta alternative. În acest fel, îi insufli acestuia valorile familiale și îl ajuți să se dezvolte armonios.

Exemple jucării: autovehicule din plastic, elemente de bucătărie din plastic sau lemn, practic orice jucărie care imită realitatea și este sigură.

Jucării improvizate pentru bebeluș

Pentru bebeluși, faptul că jucăriile sunt cumpărate sau improvizate nu face mare diferență atât timp cât își îndeplinesc scopul. Chiar dacă pentru tine sau alți adulți jucăriile improvizate par simple obiecte, pentru bebeluși sunt tot jucării. Toate punctele de mai sus se aplică și în acest caz, dorind să dezvolte abilitățile bebelușului tău.

Înainte de a enumera diverse exemple, trebuie notat că implicarea ta contează. Indiferent că jucăriile sunt cumpărate sau improvizate, bebelușul tău are nevoie de conexiune. Astfel, multe dintre activități pot fi făcute împreună, mai ales în cazul jucăriilor improvizate. Totodată, multe activități pot fi făcute fără ajutorul jucăriilor, și vor fi de asemenea enumerate.

Fără alte formalități, iată exemple de jucării improvizate și activități pe care le poți face cu bebelușul tău:

  • ”Shaker” – umple un borcan sau un container de lapte sau suc cu orez, mazăre, nasturi, paste etc. Asigură-te că este sigur și capacul este strâns pentru a nu se întâmpla accidente.
  • Instrumente muzicale – muzica e o parte importantă din viața tuturor. Oferă-i bebelușului tău oportunitatea de a ”cânta” la un instrument muzical improvizat. Ia mai multe oale și tigăi, pune-le cu susul în jos și dă-i bebelușului o lingură de lemn. Acesta va observa că atunci când lovește o oală sau tigaie, aceasta scoate un sunet diferit. Își va dezvolta creativitatea, exprimarea liberă și gândirea logică.
  • Cititul poveștilor – este o activitate minunată pe care o poți integra în viața de zi cu zi pentru dezvoltarea bebelușului. Nu trebuie să cheltui bani pe cărți, biblioteca din apropiere are probabil destule cărți pentru copii.
  • Cântatul – bebelușii adoră să repete ceea ce fac și spun părinții. Astfel, puteți cânta împreună, îmbunătățindu-i abilitățile de comunicare pe zi ce trece. Iar dacă faci alte acțiuni legate de muzică, cum ar fi să bați din palme pe un ritm, bebelușul tău te va copia. În acest mod petreceți timp împreună în timp ce contribui la dezvoltarea acestuia.
  • Numărat – combinat cu un cântec sau individual, poți număra cu voce tare câte degețele sau alte părți corporale are bebelușul. Nu doar că învață să numere, dar devine mai conștient de părțile sale corporale.

Ia în considerare aceste sfaturi și exemple când faci alegerea jucăriilor potrivite pentru bebelușul tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Sezon: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar