Alimente pentru bebeluși care fac minuni

Alimente pentru bebeluși care fac minuni

Micuții nu mănâncă foarte mult, de aceea e important ca alimentele să fie bogate din punct de vedere nutrițional. Toate aceste alimente pentru bebeluși menționate în acest articol sunt adecvate pentru copiii de peste 6 luni. Este de menționat faptul că unele dintre ele, precum carnea sau fructele, trebuie introduse treptat în dieta acestora. Dar orice ai face, nu le oferi micuților tăi mâncare solidă dacă au mai puțin de 4 luni.

Alimentele menționate în acest articol sunt bogate în diverși nutrienți, vitamine și minerale pentru ca micuții tăi să crească armonios. Însă dacă ești nesigur/ă cu privire la anumite alimente, consultă un medic pediatru pentru a afla care sunt cele mai bune opțiuni pentru aceștia.

Alimente pentru bebeluși excelente

  • Banane

Bananele sunt pline de carbohidrați complecși și fibre. Asta le oferă micuților energie de lungă durată și susțin sănătatea tractului digestiv. Totodată, sunt ușor de transportat și pot fi consumate imediat. Asigură-te doar că bananele sunt coapte, iar dacă micuții au vârste mici, pisează bananele bine. Dacă sunt mai mari, taie bananele rondele și servește-le ca finger food sau snacks-uri.

  • Cartofi dulci

Cartofii dulci au potasiu, fibre, vitamina C și betacaroten. Betacarotenul este un antioxidant care oferă culoarea portocalie alimentelor și care ajută în prevenirea anumitor tipuri de cancer. De asemenea, copiilor le plac foarte mult alimentele dulci. Astfel, cartofii dulci sunt preferați de majoritatea dintre aceștia în comparație cu alte legume. Fă-i piure și ai o masă nutritivă pentru micuții tăi pe care o să o adore, chiar dacă încep tranziția spre mâncăruri solide.

  • Morcovi

Morcovii sunt o altă sursă bună de betacaroten. Acest antioxidant este convertit în vitamina A și este benefic pentru o vedere bună și pentru creștere. Totodată, morcovii gătiți au un gust dulce, ceea ce îi face mai atrăgători pentru orice micuț. Asigura-te doar că sunt gățiti bine și făcuți piure, sau tăiați în cubulețe mici.

  • Avocado

Acest fruct e bogat în fibre, vitamine și grăsime mononesaturată, adică grăsimea bună, care ajută în prevenirea bolilor cardiace. La fel ca în cazul alimentelor menționate mai sus, pisează avocado într-un piure pentru ca micuțul tău să îl mănânce în siguranță.

  • Unt de arahide

Similar cu avocado, untul de arahide are multe grăsimi mononesaturate și proteine, oferind energie micuților tăi. Fii atent/ă la diferitele branduri de unt de arahide care pot avea zahăr, ulei de palmier, grăsimi parțial hidrogenate sau sare. Cel mai bun este cel natural, făcut 100% din arahide. Dacă nu găsești, poți face singur/ă unt de arahide 100% natural cu ajutorul unui robot de bucătărie.

  • Roșii

Acestea au licopen, un antioxidant care ajută în prevenirea bolilor cardiace și a cancerului. Comparativ cu alte legume și fructe, licopenul roșiilor este amplificat când sunt gătite. Optează pentru roșiile din piețe, crescute de către localnici. Nu doar că gustul lor este diferit, dar sunt mult mai nutritive decât cele din magazinele comerciale.

  • Broccoli

Broccoliul este unul din cele mai bune alimente pentru micuții tăi. Conține fibre, potasiu, fier, betacaroten, vitamina C și acid folic. În timpul fierberii, cantitatea de vitamina C din broccoli scade. Astfel, este o soluție mai bună să îl gătești la abur. Iar dacă micuților nu le place gustul, poți combina broccoliul cu alte legume.

  • Prune uscate

Prunele uscate sunt pline de fibre. Dacă micuții tăi suferă de constipație la trecerea la alimente solide, adaugă piure de prune uscate în dieta lor. Astfel, lucrurile o să meargă ca unse. Și, deoarece sunt dulci natural, micuții tăi o să le adore!

  • Dovleac

Acestea nu doar că are o textură cremoasă când e copt, dar are mult betacaroten și vitamina C. Astfel, vederea și sistemul imunitar al micuților tăi vor fi îmbunătățite.

  • Fructe de pădure

Zmeura conține acid elagic, care protejează împotriva cancerului, și are o densitate mare de fibre. Afinele și căpșunile au multă vitamina C și antioxidanți, crescând sistemul imunitar al micuților. De asemenea, afinele au flavonoide care îmbunătățesc ochii, creierul și tractul urinar.

  • Ouă

Albușul ouălor este bogat în proteine, iar gălbenușul este bogat în zinc și vitaminele A, B12, D și E. Ouăle sunt considerate în general un super-aliment, deși multe persoane le consideră periculoase. Una dintre grijile consumului de ouă, în special de albuș, a copiilor este posibila reacție alergică. Ca și regulă generală, dacă în familie nu este un istoric de alergii, micuții pot consuma ouă liniștiți. Însă dacă vrei un răspuns 100% sigur, consultă-te cu un medic pediatru.

  • Iaurt

Iaurtul este o sursă bună de calciu, fosfor și proteine, care ajută copiii să aibă oase și dinți sănătoși. De asemenea, este bogat în probiotice, un fel de bacterii găsite în alimente care sunt benefice pentru sistemul digestiv și cel imunitar.

Când alegi iaurt pentru micuții tăi, alege varianta integrală, nu cea cu puține grăsimi sau degresate. Aceștia au nevoie de grăsimi în dieta lor. Totodată, ferește-te de iaurturile cu arome, deoarece conțin mult zahăr, iar aromele sunt de multe ori artificiale. În schimb, amestecă piure de fructe cu iaurt simplu pentru o masă sau o gustare sănătoasă.

  • Pui

Carnea de pui conține multe proteine și vitamina B6, care ajută corpul să convertească mâncarea în energie. De asemenea, este important pentru dezvoltarea micuților să mănânce o cantitate adecvată de proteine. Dacă micuților nu le place gustul, folosește diverse condimente (pentru kebab, pentru pui etc.) și combină-le cu diverse legume.

  • Carne roșie

Aceasta are cantități mari de fier, zin și proteine. De asemenea, copiii absorb mai bine fierul din carnea roșie decât din cerealele care au fier adăugat. Fierul îi ajută celulele sanguine roșii să transporte oxigen la celule și ajută în dezvoltarea creierului. În funcție de vârsta micuților tăi, poți face carnea piure sau o poți mărunți bine de tot.

  • Orez brun

Orezul brun este o altă sursă excelentă de carbohidrați complecși, vitamine B și minerale. Are un index glicemic mai mic decât orezul alb și le oferă micuților mai multă energie.

  • Paste

Pastele sunt o sursă bună de carbohidrați complecși și energie. Cea mai bună opțiune sunt pastele integrale. Însă dacă micuților tăi nu le place gustul, poți combina atât paste integrale cât și paste normale.

Folosește-te de această listă de alimente și oferă-le micuților tăi nutrienții de care au nevoie pentru a crește mari, puternici și sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *