Tocmai a venit în lume micuțul tău sau urmează să vină? În primul rând, felicitări! A fi părinte este unul dintre cele mai frumoase lucruri. Totodată, vin o mulțime de responsabilități și de întrebări despre alimentele potrivite pentru nou născut.
Una dintre ele este legată de alegerea alimentelor potrivite pentru micuțul tău. Cum faci asta? Ce este recomandat să îi dai să mănânce pentru o dezvoltare armonioasă? Nu te stresa, ești pe mâini bune. În acest articol vei afla ce trebuie să mănânce fiecare copil, de la naștere până la 1 an.
Alimentele potrivite pentru nou născut de la naștere la 6 luni
Primul aliment pe care orice nou născut îl va consuma vreodată este laptele matern. Este recomandat ca nou născutul să fie alăptat exclusiv până la cel puțin 4 luni. Însă, pentru a fi sigură, vârsta de 6 luni este mai adecvată pentru introducerea alimentelor solide.
Desigur, alăptarea cu lapte matern nu este posibilă în toate cazurile, substituentul perfect fiind laptele praf, cunoscut și ca lapte formulă. Nou născuții sănătoși au nevoie doar de aceste 2 feluri de lapte, nici de cum de cereale, sucuri sau ale lichide.
- Laptele matern
Acesta are nutrienții de care orice nou născut are nevoie și este perfect pentru tractul lor digestiv. Laptele matern protejează nou născutul împotriva diverselor infecții, precum infecțiile de urechi, plămâni și diaree. Totodată, bebelușii au șanse mai mici de a dezvolta alergii, astm, diabet sau niveluri ridicate de colesterol.
Laptele matern îndeplinește și anumite nevoi emoționale ale nou născutului și a mamei. Contactul piele-piele este foarte important pentru bebeluși, dar și pentru noile mămici care se vor simți mai capabile de a-și îngriji bebelușul.
Nou născuții au nevoie să fie alăptați de aproximativ 8-12 ori pe zi, adică odată la 2-3 ore. Pentru a-ți da seama când este ora de mâncat, fii atentă la semnele pe care ți le dă bebelușul. Acesta își duce mâinile la gură, își mișcă buzele sau își suge degetul sau pumnul. Dacă nu este alăptat la aceste semnale, nou născutul devine agitat și începe să plângă. Astfel, cu cât îl hrănești mai repede când vezi semnalele, cu atât vei avea de-a face cu un bebeluș mai liniștit.
Când bebelușul încetează sau își întoarce capul de la sân sau sticlă, fie este sătul, fie ia o pauză. Pentru a fi sigură de răspuns, așteaptă un minut până îi oferi din nou sânul sau sticla.
- Laptele praf
Acesta este un preparat comercial nutritiv, fiind o alternativă pentru laptele matern, deși nu este la fel de bun. În schimb, acesta are câteva avantaje însemnate:
- Oricine poate participa în alăptarea nou născutului, dezvoltând astfel conexiuni și cu tatăl și alți membri ai familiei
- Este mult mai ușor de folosit în public
- Poți vedea cu exactitate cantitatea de lapte pe care o consumă nou născutul
- Deoarece este digerat mai lent decât laptele matern, bebelușii vor avea nevoie de mai puține alăptări într-o zi
Dacă intenționezi să îi dai nou născutului tău lapte praf, trebuie să ții cont de câteva indicații:
- Urmează cu exactitate instrucțiunile de pe etichete, fără să adaugi mai multă sau mai puțină apă
- Poți păstra laptele praf pregătit în frigider doar 24 de ore
- Dacă sticla este lăsată afară mai mult de o oră, aruncă laptele
- Nu e nevoie să încălzești laptele, deși unii bebeluși preferă asta. Poți face asta prin lăsarea sticlei în apă călduță. Evită să încălzești laptele la microunde, deoarece se poate încălzi neuniform. Astfel, laptele poate avea părți reci și părți fierbinți care ard
De la 6 la 8 luni
Acesta este momentul în care poți introduce mâncare solidă în dieta nou născutului tău. Poți face asta și de la 4 luni, însă dacă vrei să fii 100% sigură că nou născutul tău e în siguranță, consultă un medic pediatru. Și, deși bebelușul începe să mănânce mâncare solidă, îl vei alăpta în continuare până la 1 sau chiar 2 ani.
În acest stagiu îi poți da fructe, legume, carne, lactate, leguminoase și cereale fortificate cu fier. Toate categoriile, cu excepția cerealelor, trebuie să fie pisate și făcute piure. Exemple de alimente potrivite sunt:
- Fructe: pere, babane, sos de mere, avocado, prune uscate
- Legume: broccoli, cartofi dulci, mazăre, morcovi, roșii
- Carne: pui, porc, vită
- Lactate: brânză, iaurt simplu (evită iaurturile cu arome – sunt pline de zahăr, iar aromele provin de obicei din chimicale, fiind sintetice)
- Leguminoase: diferite tipuri de fasole, linte, năut
- Cereale: ovăz, orz
Când îți introduci nou născutul la alimente noi, dă-i doar câteva linguri. Astfel va deveni mai confortabil/ă cu textura și gustul acelui aliment.
De asemenea, alege să faci cumpărături din piețe, de la producători locali. Prețurile nu diferă prea mult față de legumele și fructele din magazin, însă calitatea acestora da. Iar pentru orice bebeluș în creștere, nutrienții, vitaminele și mineralele sunt esențiale în dezvoltare.
De la 8 la 12 luni
În acest stadiu, bebelușul tău va putea mânca alimente care nu sunt făcute piure și va mânca mai mult. Laptele matern și/sau cel praf este încă recomandat pe lângă mâncarea solidă. Astfel, similar cu perioada de 6-8 luni, bebelușul tău va putea mânca:
- Legume: cele menționate mai sus. Însă nu mai este nevoie să le faci piure, ci le poți găti bine până sunt foarte moi, iar apoi tăiate cubulețe mici.
- Fructe: cele menționate mai sus. Le poți tăia fie cubulețe mici, fie în benzi lungi și subțiri.
- Mâncare care poate fi apucată cu mâna: bucăți mici de omletă, paste bine gătite, bucăți mici de pâine prăjită, biscuiți.
- Alimente bogate în proteine: carne de pui, porc, vită, pește fără oase, diferite tipuri de fasole, linte, năut și alte leguminoase.
- Cereale: ovăz, orz, grău, mix de cereale.
În această manieră, îți poți hrăni bebelușul cu mâncarea gătită a familiei. Însă fii atentă la zahărul adăugat și la cât de moi sunt alimentele.
Este de menționat că cel mai important factor când vine vorba de ce poate și ce nu să mănânce bebelușul tău este stadiul de dezvoltare. Vârsta indică doar, în general, aceste lucruri. Dacă ești nesigură cu privire la anumite alimente din această listă, consultă-te cu un medic pediatru. De asemenea, alege să folosești doar hăinuțe de calitate pentru bebelușul tău.