Ce trebuie să conțină trusoul de botez complet?

Trusoul este primul lucru care va fi achiziționat de către nași. Acesta conține câteva lucruri esențiale pentru slujba de creștinare, atât pentru bebeluș, cât și pentru preot. Un trusou complet va fi alcătuit dintr-o gamă largă de obiecte, iar nașii vor fi responsabili de cumpărarea acestora. Iată tot ce trebuie să știi despre trusou de botez complet și ce trebuie acesta să conțină!

Botezul nu este doar un eveniment fericit, care apropie rudele și prietenii, ci este vorba în primul rând de semnificația acestuia. Prin botez, nou-născuții se apropie de credința creștină, scăpând, totodată, de păcatul strămoșesc. În credința creștină, botezul este prima împărtășanie care ne permite să ne începem viața și să facem parte din comunitatea credinței creștine, prin apă și invocarea Sfintei Treimi. Prin urmare, alegerea trusoului de botez înseamnă o parte importantă a ceremoniei de botez. Albul nu se demodează niciodată, ba chiar este recomandat ca trusoul și hăinuțele copilului să fie alese în această non-culoare, deoarece simbolizează puritatea și inocența pe care bebelușii o au. Multe persoane aleg albul nu doar pentru hăinuțele copilului, dar și pentru elementele conținute în trusou.

Tradiția din România

În România nu avem o regulă în ceea ce privește culoarea hainelor pentru botez și nu se impune un anume obiect vestimentar, dar unele persoane recomandă albul. Avem libertatea de a alege, iar în acest sens, magazinele fizice și online, ne vin în ajutor cu numeroase articole pentru botez. Dacă putem îmbrăca bebelușul cum dorim, există însă câteva tradiții pe care fiecare familie din România le respectă, iar una dintre acestea este ca nașii să achiziționeze trusoul, lumânarea de botez, dar și hăinuțe și jucării.

Cufăr pentru botez – la ce îl putem folosi?

Însă există un lucru care ne-ar ușura puțin căratul hainuțelor și al obiectelor, în clasicele pungi. Cufărul este de fapt cutia în care putem transporta trusoul bebelușului, de acasă și până la biserică. Având un cufăr pentru toate obiectele bebelușului, le vei găși mai ușor, nu va mai trebui să cauți prin multe pungi. De la prosopel și până la ținuta bebelușului, pe toate le poți așeza acolo. Ba chiar se poate păstra și prima șuviță a bebelușului.

Ce trebuie să conțină trusoul de botez complet?

Un trusou de botez complet echipat cu toate lucrurile necesare va fi alcătuit din din accesoriile tipice pentru un botez. Trusoul include vestimentația bebelușului, prosop pentru el și preot, sticluța pentru mir, pânza, fașa, săpun pentru preot. Se poate personaliza prosopul pentru bebeluș , pânza, fașa de mir, prosopul pentru preot, cu datele dorite. Pe lângă obiectele incluse în trusou, un set complet de botez conține și hăinuțe, jucării.

Aceasta reprezintă lumina care ghidează copilul și, din acest motiv, nașii sunt responsabili pentru achiziționarea lumânării pentru botez. Lumanarea reprezintă simbolul credinței, al luminii, iar aprinderea acesteia și menținerea aprinsă pe tot parcursul ceremoniei, va aduce binecuvântare bebelușului. De asemenea, lumina simbolizează călăuza ce îl va ajuta pe copilul creștinat să ducă o viață frumoasă. În ceea ce privește modelele, acestea variază de la cele simple, la versiunile împodobite cu diferite accesorii, flori naturale/artificiale. Dacă vrei să alegi un tip ușor de ținut în mână, optează pentru lumânările scurte, deoarece vor oferi mai mult confort. Nu uita că lumânarea trebui ținută aprinsă pe toata durata ceremoniei. Se pot adăuga jucării lipite de lumânare, dar, de asemenea, aceasta poate fi personalizată cu datele dorite, în general, acestea includ data botezului/data nașterii, numele copilului, ba chiar se pot inscripționa diverse mesaje de la nași pentru cel botezat.

Ținuta pe care o va purta copilul, ține cont de vreme, însă în toate magazinele de specialitate se găsesc modele potrivite oricărui anotimp. Pantofiorii trebuie sa se potriveasca cu rochita sau costumașul purtat de copil. Îmbrăcămintea pentru fetițe și băieți trebuie să fie din materiale calitative, precum este bumbacul. Se alege un set de haine cu care bebelușul va fi îmbrăcat după creștinare, însă se vor cumpăra și hăinuțe pentru băița de a doua zi, când nașii trebuie să fie prezenți. Se recomandă ca toate articolele vestimentare să fie spălate înainte de folosire. Alege țeșături calitative, precum este bumbacul. Pielea sensibilă a bebelușilor are nevoie de materiale prietenoase.

  • Bjuterii, jucării și alte cadouri

Brățările sunt aproape cele mai des cumpărate cadouri pentru botez. Brățările sunt idei bune de cadou, nu doar pentru fetițe, ci și pentru băieței. Poți alege, dacă botezi o fetiță, o brățară cu șnur roșu, cercei, iar pentru băieți, de asemenea, o brățară. În ceea ce privește cerceii, există cercei speciali pentru copii, cu sistem de prindere cu filet, astfel încât bebelușii să nu simtă disconfort. Poți opta și pentru modele de cercei cu tortite, însă cel mai bine discută cu mama copilului, ea îți va comunica ce tip de cercei își dorește pentru bebeluș.

Ține cont și de ceea ce își doresc părinții copilului, iar dacă ai libertatea de a alege cadoul, de multe ori acest lucru te poate pune în dificultate. O idee interesantă de cadou este cutia pentru certificatul de naștere sau pentru cel de botez. În cufăr, părinții pot păstra prima șuviță a bebelușului, pe care preotul i-o va tăia în cadrul ceremoniei de botez. Aceste elemente vor constitui amintiri deosebite, odată cu trecerea timpului și pe măsură ce copilul va crește și va deschide cutia, sentimentele îl vor copleși.

Dacă nu știi ce cadou să oferi unui nou-născut, te poți baza pe jucăriile și accesoriile pentru pătuț, care emit sunete. Până la câteva săptămâni, bebelușii se folosesc doar de auz, deoarece ceea ce disting ei, sunt doar umbre. De aceea, caruselele muzicale, cutiuțele muzicale ori alte tipuri de jucării muzicale sunt binevenite și utile.

Ceremonia botezului vine însoțită de emoții, dar și de cadouri. Nașii vor fi cei responsabili de achiziționarea lumânării, a trusoului, iar suplimentar, se pot adăuga haine și jucării. Cu toate aceste elemente, ai deja un trusou complet pentru botez, de aceea este bine ca pe lângă trusou și lumânare, să incluzi obiecte vestimentare pentru bebeluș, ba chiar hăinuțele pe care cel botezat le va purta în cadrul ceremoniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *