Cine poate boteza un copil? Sfaturi pentru nașii de botez

Cine poate boteza un copil? Sfaturi pentru nașii de botez

Nașii de botez sunt părinții spirituali ai bebelușului, ce-i vor ghida pașii prin viață. Însă, ei sunt un real ajutor inclusiv pentru proaspeții părinți. Mulți oameni acceptă foarte ușor propunerea de a deveni nași, fără să știe cu exactitate încărcătura emoțională și spirituală, dar și responsabilitățile care vin cu acest statut.

Nașii nu pot fi oricine, ci anumite persoane alese tocmai de către părinți. Nașii de botez joacă un rol foarte important în viața celui mic. Ei au datoria de a-l învăța prima rugăciune, de a-i vorbi despre Dumnezeu și mai ales de a-i veghea atunci când este nevoie.

Cum se aleg nașii de botez?

Nașii de botez sunt aleși de către părinți, fiind un ajutor inclusiv pentru ei. Dacă îți dorești o viață cât mai curată pentru copilul tău, trebuie să alegi cei mai evlavioși nași, care sunt la rândul lor creștini.

Este important ca nașii de botez să aibă experiență și iubire față de lumea creștină, să ducă o viață morală. Un prim indiciu că perechea aleasă este pregătită pentru a deveni părinți spirituali este că ei vor răspunde întrebărilor și provocărilor duhovnicești fără ezitare.

Aspectul financiar al nașilor nu ar trebui să conteze, deoarece ei sunt acolo pentru fericirea sufletului cel mic. Așadar, părinții trebuie să aleagă cu sufletul pe cei ce-i vor ghida pașii bebelușului lor prin lumea credinței.

Cine poate să fie naș de botez?

După cum am spus și în rândurile anterioare, nașii de botez nu pot fi oricine. În primul rând, aceștia trebuie să fie morali și respectuoși, modești, dar iubitori față de cei înconjoară, mai exact de creația Domnului.

În rânduiala duhovnicească, nașii de botez trebuie să fie de același sex cu bebelușul, pentru a se evita un „concubinaj” prin intermediul tainei botezului. Așadar, dacă micuțul tău este băiețel, nașul lui va fi un bărbat.

Copiii mai mici de 16 ani nu au posibilitatea de a boteza. Ei înșiși până la vârsta de 16 ani sunt călăuziți de către părinți și nași în lumea duhovniciei. Nașii de botez trebuie să fie botezați de aceeași religie ca și cel ce urmează să fie la rândul său.

Nașii de botez pot să fie necăsătoriți?

Se spune în popor că nașii ce nu sunt căsătoriți, după săvârșirea tainei botezului nu mai au dreptul de a se căsători. Spre deosebire de cununie, în cazul botezului, doar unul dintre ei este implicat. Chiar dacă amândoi se vor implica doar unul dintre ei are dreptul de a spune Crezul și de a-l boteza pe bebeluș.

După tradiție, nașii de căsătorie sunt obligați să boteze doar primul copil. Se poate alege și un singur naș de botez. Nu există o obligativitate ca acesta să fie căsătorit.

Biserica nu recomandă să se aleagă 2 perechi de nași. Așadar, botezul nu poate avea loc fără nași. Părinții nu au dreptul de a deveni nași, deoarece ei sunt cei ce i-au dat viață fizică, în timp ce nașii îl vor ghida în viața spirituală.

Înainte de a alege nașii de botez, poartă o discuție cu persoanele ce ți le dorești aproape de sufletul celui mic. Alege cu înțelepciune pentru bunăstarea spirituală și o viață aproape de adevăr. Copilul tău va fi legat de părinții săi spirituali, motiv pentru care trebuie să alegi ce este mai bine pentru el.

Așadar, nașii trebuie să fie:

  • de aceeași religie;
  • de același sex;
  • adult;
  • o persoană diferită față de părintele biologic.

Pentru acest rol ai nevoie de persoane în care îți poți pune încredere pe tavă, care atunci când dai de greu vor fi mereu acolo pentru tine. Nașii sunt speciali pentru noua familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Sezon: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar