Botezul este printre cele mai importante evenimente din viața creștinilor. Botezul este actul prin care creștinii sunt cufundați în apă încă din cele mai vechi timpuri pentru a fi primiți în casa Domnului.
Această taină este un act intim între ființa umană și Dumnezeu care se manifestă prin iubire și dorința de a-L urma pe Iisus. Indiferent dacă durează să fii nașă sau ești părinte și aștepți cu sufletul la gură.
Botezul nu este ușor de pregătit, însă este plin de emoție și merită trăit din plin. În acest moment, proaspătul creștin mai primește o pereche de părinți, mai exact părinți spirituali care sunt nașii.
Ce trebuie să facă nașii de botez?
Nașii de botez se pregătesc de primele momente ale micuțului ca și creștin. Primul lucru pe care trebuie să-l achiziționeze este trusoul de botez. El face parte din obiectele necesare pentru slujba botezului. Trusourile vor fi atât pentru băieți, cât și pentru fetițe. Ele se vor achiziționa împreună cu lumânarea de botez.
Trusoul de botez este foarte important, deoarece el se folosește în cadrul slujbei și include:
- Săpun pentru preot;
- Prosop pentru bebe;
- Prosop pentru preot;
- O sticluță pentru mir;
- Pânză de mir;
- Fașă de botez.
Trusourile de botez pot să fie personalizate. Prosoapele și tot ce vine în contact cu pielea bebelușului trebuie să fie realizat din materiale care să nu fie nocive pentru pielea lor firavă.
Dacă urmează să fii nașă, trebuie să știi că ai de învățat crezul. După ce ai cumpărat cele necesare, acest lucru devine obligatoriu. În cadrul slujbei, există un moment dedicat în care va trebui să spui crezul. Unii preoți o să te lase să-l citești, iar alții să îl spui după ei.
Cum decurge ceremonia de botez?
Ceremonia pentru botez este un ritual creștin, foarte special atât pentru micii creștini, cât și pentru părinții fizici și cei spirituali. Așadar, totul începe de la alegerea bisericii și discuția cu preotul. În cazul în care deja frecventezi o biserică s-ar putea ca acela să fie locul unde cel mic urmează să fie botezat.
Însă, există momente când te simți atras de un anumit loc. Alege acea biserică dacă treci prin experiența unor astfel de sentimente aparte.
După ce ai ales biserica și ai avut discuția cu preotul, a ajuns momentul în care alegi data și ora marelui eveniment. Botezul nu va avea loc în timpul zilelor de post sau a marilor sărbători creștine.
Așadar, aveți data și ora este stabilită. Urmează ca părinții să aleagă perechea de nași care să îi fie alături copilului lor, devenind părinți spirituali. După ce s-au pus la punct toate aceste aspecte, urmează alegerea restaurantului unde alături de familie veți sărbători împreună, precum și meniurile, lista de invitați și decorațiunile.
Ce hăinuțe de botez trebuie să cumpăr?
În ziua botezului, orice bebeluș va purta 2 rânduri de haine. Atunci când este dus la biserică, cel mic va purta hainele cumpărate de către părinți. Însă, după ce acesta este scufundat în apă, va fi îmbrăcat în hainele cumpărate de către nași.
Ambele rânduri de haine trebuie să fie frumoase și să-l scoată pe cel mic în evidență, deoarece acea zi este despre el. Hăinuțele de botez trebuie să fie realizate din cel mai plăcut material, preferabil din bumbac și certificate cum că nu conțin nici o substanță iritantă sau nocivă pentru pielea sensibilă a bebelușului.
Bumbacul lasă pielea să respire, iar în caz că transpiră, va absorbi umezeală foarte bine. Hăinuțele ar trebui să fie mai lărguțe pentru a nu-l incomoda pe cel mic, deoarece va sta o perioadă lungă în ele. Acuma este pregătit pentru a intra cu pași repezi în lumea creștină.
Pingback: Ce trebuie să facă nașa în timpul botezului? - La Vorbitor