Ai acceptat să fii naş său părinte spiritual pentru un micuţ şi asta e cel mai frumos lucru pe care îl puteai face. Rolul de naş vine şi cu multe obligaţii şi îndatoriri pe care ambii naşi trebuie să le cunoasta şi să le înţeleagă foarte bine. Nu e simplu să fii naş pentru că nu eşti naş doar cu numele şi cu rolul. Trebuie să faci multe lucruri atât înainte de slujbă, cât şi după şi să fii sigur că îţi poţi asuma un asemenea rol de „ghid spiritual” al copilului şi de părinte spiritual. Dacă nu știi ce fac nașii la botez până în acest moment, vom descoperi împreună în acest articol.
Nu toată lumea ştie foarte bine ce îndatoriri au naşii şi ce fac nașii la botez, aşa că ţi le vom explica în rândurile ce urmează ca să nu te faci de râs şi să ştii toate etapele pe care le vei avea de parcurs. E foarte important să parcurgi cu mare atenţie tot articolul şi să înţelegi ce ai de făcut în fiecare etapă a îndeplinirii rolului de naş şi de părinte spiritual.
Ce fac nașii la botez? 3 etape importante
Sunt trei etape importante pe care le vei avea de bifat din momentul în care ai acceptat să fii naş. Până la slujba de la biserica trebuie să înveţi Crezul şi Tatăl Nostru şi să fii în stare să le rosteşti fără probleme în timpul slujbei de botez. De la început îţi asumi rolul de naş necondiţionat, călăuzeşti paşii copilului în viaţa complicată ce va urma.
Înainte de slujbă de la biserica trebuie să te obişnuieşti cu micuţul ce va fi creştinat şi el cu tine, deci vei merge acasă la părinţi şi vei sta cu el. Şi tot acum cumperi lumânări, trusou, hăinuţe, seturi pentru botez cu prosoape, sticluţă mir, hăinuţe, faşă şi săpun, cruciuliţe de pus în pieptul invitaţilor, bijuteria cadou. Te asiguri că vei purta haine adecvate pentru biserica şi că vei avea la tine tot ce ţi s-a cerut, tot ce e pe lista pentru botez.
Un set hăinuţe pentru botez îl cumpără naşa, altul îl cumpără mama. Lumânările sunt cumpărate tot de către naşi, se aleg în funcţie de dorinţele copilului, de tematica, pot fi şi personalizate la nevoie. Bijuteria cadou, lănţişor şi cercei, în funcţie de sexul copilului, va fi cumpărată tot înainte de botez, se vor întreba şi părinţii înainte de orice fel de alegere.
Trusoul de botez conţine prosoape, săpun, faşă, sticluţă de mir, craşmă, prosoapele trebuie să fie neapărat doua şi le cumpăra naşa, sticluţă de mir este pentru mirul oferit de către preot, cruciuliţele se aleg împreună cu mămica, iar panglica lor va respecta tematica şi cromatica asociată sexului copilului.
Cutiile pentru trusou şi pentru şuviţă de păr tăiată în timpul slujbei vor fi pe lista de cumpărături făcute înainte de slujbă de botez.
Nașii vor ține copilul în brațe
În timpul slujbei de la biserică e datoria ta să ţii copilul în braţe, naşa îl ţine dacă e fetiţă, naşul îl ţine dacă e băiat, lumânarea de botez e ţinută de celălalt naş în funcţie de sexul copilului. E obligatoriu să ţii copilul în braţe ca naş în timpul Lepădărilor, când se rosteşte Crezul, când e scos copilul din cristelniţă, când se împărtăşeşte. Crezul e rostit de naş sau naşa în funcţie de sexul copilului. Acestea nu sunt singurele lucruri ce fac naşii la botez.
La momentul Lepădărilor de satana naşii le rostesc întorşi cu faţa către apus, de trei ori, în numele copilului. Textul rostit va fi „Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui”. Va urma altă parte a Lepădărilor, spusă de data asta către răsărit, tot de trei ori, textul fiind în acest caz „M-am lepădat. Mă unesc cu Hristos”, după care va urma rostirea Crezului.
Intervine naşa şi dezbracă copilul, îl pregăteşte pentru scufundarea în cristelniţă, îl şterge după ce e scos din cristelniţă, îl va înfăşura în craşmă şi faşă. Cu micuţul în braţe e înconjurată masa şi cristelniţa de trei ori, naşii primesc copilul botezat. Se închină copilul tot de către naşi de trei ori când preotul îl va aşeza în faţa altarului.
Nașii plătesc taxa de botez
Ce fac naşii la botez? Rolul naşilor la botez se încheie odată cu plătirea taxei de botez, care variază de la o biserică la alta. Tot ei servesc bomboane, de obicei naşa sau mama, după slujbă. Datoria lor continuă şi a doua zi la băiţa de a doua zi, când vor veni iarăşi cu lumânări, prosoape, faşă, hăinuţe, şampon, săpun, pătura, crenguţe busuioc, bani, bijuterii de pus în apă din cădiţa.
Aceasta este lista completă cu toate lucrurile şi îndatoririle naşilor de botez. Naşii vor fi prezenţi la botez şi la petrecerea de botez, la băiţa de a doua zi, vor fi mereu implicaţi în viaţa copilului şi vor oferi îndrumări ori de câte ori e nevoie. De asemenea, naşii de botez vor avea ţinute adecvate la botez şi se vor asigura că toată slujba se poate desfăşura fără probleme.
Nu uita să te consulţi mereu cu părinţii ori de câte ori ai neclarităţi şi să încerci să iei cele mai bune decizii de fiecare dată, să îi implici şi pe părinţi şi să fiţi mereu pe aceeaşi lungime de undă. Doar aşa poţi să fii sigur că rolul de naş nu va fi foarte dificil şi vei avea de fiecare dată cele mai bune rezultate indiferent ce vei avea de făcut. Şi ţine minte: a fi naş e mereu o onoare şi o bucurie, deci priveşte acest rol ca pe o şansă unică pe care o ai în viaţă, aceea de a deveni părinte spiritual pentru un copil.
Sperăm că acest articol despre ce fac naşii la botez îți va fi de un real ajutor!
Vă invităm să descoperiți universul BelleCONCEPT și să accesați pagina noastră pentru a observa în detaliu opțiunile disponibile, sprijinul nostru în alegerea pieselor portivite nevoilor dumneavoastră fiind unul proactiv. Suntem aici pentru orice nelămuri aveți în legătură cu accesoriile pentru bebeluși, trusourile de botez sau piesele vestimentare realizate în România și comercializate pe pagina noastră.