Ce trebuie să cumpere nașa la botez?

A fi invitată să fii nașa unui copil este mult mai mult decât a arăta elegant la botez și a trimite un mic cadou din când în când. Este o adevărată onoare și un angajament de viață pentru acel băiat sau fată care v-a fost încredințat spiritual.

Deci, atunci când alegeți nașii copilului sau acceptați această propunere specială, fiți bine informați, astfel încât să știți ce implică cu adevărat.

Ce trebuie să cumpere nașa la botez?

Acesta reprezintă o tradiție ce este respectată în fiecare regiune din România. Trusoul de botez cuprinde lucruri esențiale pentru slujba de creștinare, atât pentru copil, cât și pentru preot. Ce trebuie conțină trusoul cumpărat de nașa?

    • O bucată mare de pânză albă;
    • Un prosop pentru preot;
    • Prosop cu capișon pentru bebeluș;
    • Săpun pentru preot;
    • Sticluță pentru mir;
    • Fașă.

Nașei îi revine datoria de a oferi haine noi pentru botez. Deși părinții achiziționează și ei un set de hăinuțe, tradiția spune că nașa trebuie și ea să cumpere lucruri noi copilului. Hainele trebuie să fie din materiale confortabile și delicate cu pielea bebelușului, cum este bumbacul, de exemplu.

Lumânările trebuie cumpărate tot de către nașă. Ele simbolizează faptul că bebelușul a intrat în Împărăția lui Dumnezeu, primind lumină.

În ea se vor transporta hăinuțele și accesoriile bebelușului, de acasă și până la biserică. Cutia mai este cunoscută și sub denumirea de “cufăr”.

  • Bijuterii, obiecte religioase

Acestea nu reprezintă întocmai o obligație a nașei, însă cele mai multe oferă aceste daruri bebelușilor.

Ce ar trebui să facă nașa de botez?

  • Ajută la organizarea botezului

Nașii sunt de obicei mâna dreaptă a mamelor sau bunicilor atunci când se organizează botezul, de la trimiterea invitațiilor la asigurarea desfășurării unui eveniment memorabil.

  • Oferă ceva semnificativ bebelușului

Nașa are obligația de a da un cadou copilului. În multe țări există obiceiul de a oferi unele bijuterii religioase, dar poate fi, de asemenea, de la haine, pătuț, la o sumă de bani.

  • Sprijină copilul în lipsa părinților

Treaba unei nașe este să fie ca o mamă surogat. Ea trebuie să aibă grijă de copil, în cazul în care mama lipsește. În primele luni, ar trebui să o susții pe mamăa în îngrijiea nou-născutului.

  • Să fie persoana de încredere în timpul creșterii copilului

Pe măsură ce copilul crește, nașa poate deveni prietenul adult al celui mic, căruia îi încredințează lucrurile pe care nu le poate spune mamei.

Ce cadouri poți face în calitate de nașă?

Când vine vorba de ce să dai la un botez, există câteva lucruri pe care ar trebui să le ții minte. Unul dintre cele mai importante lucruri este că ceea ce dăruiești ar trebui să fie ceva pe care copilul îl poate păstra și folosi ani de zile. O idee bună este să cumperi copilului o bijuterie frumoasă. Poate fi un lănțișor, o brățară, medalion în formă de cruce, etc. Dacă vrei să-i dai copilului ceva ce poate folosi imediat, i-ai putea aduce o jucărie.

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, asigură-te că este ceva ce copilul va iubi și aprecia. O opțiune excelentă este un ursuleț de pluș personalizat. O altă variantă de cadou este de a opta pentru un cadou clasic de botez, cum ar fi o lingură de argint sau un set de butoni gravați. Cu siguranță aceste cadouri vor fi apreciate.

Toată lumea știe că o nașă este privită ca o zână, care veghează și protejează copilul. Ea este și cea care îi aduce daruri în fiecare lună. Tradiția românească acordă semnificații speciale acestei persoane. Nașii nu sunt doar reprezentanți ai lui Dumnezeu, ci le sunt încredințate și unele responsabilități, tradiții.

Tradițiile ce se respectă de nași în funcție de regiune

  • Banat și Crișana

În aceste zone, a fi naș reprezintă un adevărat rol. Conform tradiției, nașii de cununie trebuie să boteze și copiii finilor. Finii nu pot la rândul lor boteza copiii nașilor, întrucât se spune că se întoarce binele făcut de nași, cununând finii.

  • Oltenia

Nașa dezbracă copilul de hainele cu care a fost adus, îl ține în brațe după ce acesta este scos din cristelniță. După terminarea ceremoniei de creștinare, nou-născutul este îmbrăcat de nașă cu hăinuțe noi, cumpărate de aceasta.

  • Muntenia și Dobrogea

Conform tradiției zonale, botezul va fi evenimentul ce va marca copilul pentru totdeauna. Drept urmare, obiceiurile din Muntenia și Dobrogea sunt destul de variate. Iată unele dintre tradiții: Înainte de botez, nașa sărută bebelușul pe ambii obraji, acest lucru simbolizând apariția gropițelor, dar semnifică și faptul că nou-născutul va avea o frumusețe aparte. După ce este scos din cristelniță. copilul este dat cu parfum în zone diferite ale corpului, pentru ca acesta să miroasă frumos pentru tot restul vieții. Când bebelușul este dus acasă, nașa rostește de 3 ori „ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”, înainte ca mama să îl țină în brațe.

  • Maramureș

Aici nașa oferă lucruri aparte bebelușului, acestea având fiecare o semnificație. Copilul primește de la nașă un creion și o carte (pentru a-i plăcea să învețe), fus de tors sau foarfece (pentru a fi harnic).

  • Moldova

În Moldova sunt o sumedenie de tradiții. Deși mulți nu le cunosc, alții le păstrează cu sfințenie.  Nașii nu sunt cei care cumpără hăinuțe copilului, ci părinții. De asemenea, și uleiul este adus tot de către părinți, nu de nașa. Dacă vi se pare că nașa nu are multe obligații, ei bine, nu este așa. Ea va trebui să stingă lumânarea în tocul ușii, făcând înainte semnul crucii. Se spune că doar dupa ce a fost făcut semnul crucii cu lumânarea, de către nașă, barbații pot păși în locuință. De asemenea, nașa unge copilul cu uleiul ce a fost sfințit la botez, acest lucru făcându-se după băița de a doua zi. Tot atunci, bebelușul nu este sărutat de nimeni și nu i se schimbă hăinuțele, ci doar după ce nașa îi face baie.

  • Bucovina

Nașa primește în brațe noul creștin, după ce acesta este scos din cristelniță. Bebelușul va fi scos într-o pânză albă, numită crasma. Tot ea, îi cumpără copilului obiecte vestimentare.

 

CrediteȘ

Photo by Gardie Design & Social Media Marketing on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Sezon: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar