Ce se pune în prima baita a bebelușului după Botez?

Prima baita

Ceremonia de creștinare a nou-născuților este un moment extrem de emoționant pentru întreaga familie, cunoștințe și, mai cu seamă, nași. Cei care își doresc să devină părinți spirituali ai unui copil au o responsabilitate mare din punct de vedere spiritual și creștin asupra educației și călăuzirii acestuia.

Nașii sunt persoanele care vor face în fața divinității mărturisirea de credință în locul pruncului. Legăturile sfinte create prin intermediul acestei ceremonii se păstrează pentru tot restul vieții, indiferent de frecvența întâlnirilor sau de distanța ce îi desparte pe nași de finii lor.

Prima baita a bebelușului este, la fel ca botezul, plină de tradiții și simbolistică. În pregătirea formalităților pentru aceste momente pline de încărcătură emoțională, nașii se pregătesc cu un trusou botez special. În funcție de sexul pruncului, aceste trusouri sunt adaptate: de la articolele vestimentare evident diferite, la nuanțele decorațiunilor și lumânării.

Prima baita: care sunt pașii?

Atunci când ești în postura de naș sau nașă pentru prima dată, trebuie să ai parte de o documentație în prealabil. Sursele de informare pot fi chiar și persoanele cunoscute în etate, care au trecut prin astfel de momente și care, mai mult decât atât, cunosc tradițiile locale.

Ritualurile privind prima băiță nu sunt foarte complexe, însă trebuie să ții cont că pot fi diferite de la zonă la zonă. Iată câteva dintre cele mai comune etape derulate în aceste momente unice:

  1. Prima băiță a copilului va fi într-o cădiță de mici dimensiuni; în trecut, oamenii foloseau ceea ce purta denumirea de „covată” sau „albie”.
  2. Nașa va pregăti lucruri noi pentru pruncul proaspăt botezat: jucării, o pătură, scutece, o pernuță.
  3. Hainele cu care urmează să fie îmbrăcat copilul sunt extrem de importante. Pentru fetițe, preferate sunt modelele noi de rochițe botez fete, iar pentru băieței, un costum botez băiat este ideal.
  4. După prima băiță, apa se va arunca la rădăcina unui pom înainte de ivirea zorilor dacă este băiat, iar dacă este fată se va arunca intr-un loc ferit, curat sau într-o apă curgătoare.
  5. Tradiția spune că doar bărbații au voie să arunce apa folosită pentru prima băiță a copilului.

Ce punem în prima băiță?

Există numeroase lucruri pe care, se spune, că este bine să le punem în prima baita de după Botez a pruncilor. Fiecare dintre acestea poartă o semnificație aparte, care le-a dat putere și valoare pentru a fi păstrate o dată cu trecerea anilor cu atât de multă sfințenie. Iată ce trebuie să conțină apa din prima baiță a copiilor:

  • petale de flori: copilul să fie frumos asemenea petalelor de flori;
  • bani, bijuterii sau pietre prețioase: acestea vor aduce bogăție în viața copilului;
  • miere sau zahăr, evident, pentru ca pruncul să fie dulce asemenea lor;
  • apa sfințită: micuțul să fie curat;
  • semințe de cânepă pentru ca bebelușul să crească repede;
  • boabe de orez și grâu: simbolizează belșugul, cinstea și onestitatea;
  • inelul nașei în apa primei băițe de după Botez se consideră că va face ca părul pruncului să fie creț;
  • floare de mac pentru ca cel mic să aibă un somn liniștit;
  • un strop de parfum.

Taina Botezului și emoția primei băițe: tot ce trebuie să știi despre pregătirea lor

Necesarul pentru un Botez, dar și pentru respectarea tradițiilor de dinainte și de după înseamnă o adevărată implicare. Pe lângă obiectele necesare pentru prima baita, trusorile pentru Botez sunt absolut obligatorii pentru a respecta întocmai pașii.

Datorită acestui motiv, din ce în ce mai mulți viitori nași aleg un trusou botez complet băieți sau trusou botez complet fete, după caz. Există suficient de multe detalii față de care părinții spirituali ai copilului trebuie să acorde atenție, încât, unele pot fi foarte ușor trecute cu vederea. De cele mai multe ori, de ele îți amintești exact în momentul în care ai nevoie de ele.

Pentru a facilita experiența nașilor, vin în întâmpinarea lor trusourile complete pentru Botez. Iată ce obiecte conțin aceste trusouri:

  1. Îmbrăcămintea

Dacă vorbim despre botezul unei fetițe, îmbrăcămintea înseamnă rochite botez fete, iar dacă vorbim despre botezul unui băiețel, costum botez băiat. Costumul pentru băieți include cămașă, pantaloni și șapcă pentru ca micuțul să aibă din primele luni un look foarte cool.

  1. 8 piese – trusou pentru botez

Cele 8 piese desăvârșesc ceea ce se denumește a fi un „trusou complet”. Păturica va fi aleasă în nuață specifică sexului copilului, iar în continuare amintim: prosopul pentru bebeluș, fașa, pânza de mir, cutia pentru prima șuviță, sticluța de mir, prosopul pentru preot și săpunul pentru preot.

  1. Lumânare pentru Botez

Lumânarea de la Botez este unul dintre obiectele păstrare cu mare sfințenie în locuințele părinților. Amintirea cea mai pură și sfântă a momentului în care copilul a devenit creștin este considerată ca fiind foarte importantă.

Cele mai frumoase modele de lumânări sunt pregătite pentru a participa la evenimentele semnificative din viața ta. Decorațiunile, nuanțele și modul în care sunt realizate sunt o adevărată fascinație pentru nași și părinți.

Nașii aleg cele mai frumoase haine cu care imbracă bebelușul după prima baita

Hăinuțele pe care nașii le aleg copilului trebuie să fie de bun gust, calitative, plăcute și adaptate sexului și vârstei bebelușului. Fiind vorba despre o pomană pe care perechea de nași de Botez o face față de pruncul nou-născut, lucrurile trebuie făcute cu simț de răspundere.

Hainuțele pe care le achiziționezi trebuie să fie realizate din materiale prietenoase cu pielea sensibilă a bebelușilor. De asemenea, acestea trebuie să fie calitative pentru că darul să fie cu adevărat unul plăcut. Calitatea hainelor pe care le oferim cadou este mai importantă decât orice brand sau firmă de lux.

Cele mai frumoase haine pentru bebelușii proaspăt botezați sunt modelele noi de rochite botez fete, costumele populare și naționale sau bolerourile. Pentru băieți, va rămâne întotdeauna fascinant un costum botez băiat care să pună în cel mai bun mod în contrast vârsta copilului în raport cu hainuțele în miniatură.

Alături de cele mai bune sfaturi, hainuțele adecvate și un trusou botez complet fete sau trusou botez complet băieți, orice naș se va bucura liniștit de ceremonia botezului și emoția primei băițe.

Întrebări frecvente despre prima baita

  • Cand ar trebui sa ii fac prima baita bebelusului meu?
Majoritatea medicilor recomanda sa asteptati pana cand ombilicul bebelusului cade (de obicei in primele doua saptamani) inainte de a-i face primul baitei. De asemenea, puteti astepta pana cand bebelusul se simte confortabil cu mediul sau nou si pana cand sunteti confortabil cu procedura.
  • Ce trebuie sa pregatesc inainte de a-i face prima baita bebelusului?
Asigurati-va ca aveti tot ce aveti nevoie la indemana inainte de a incepe baita bebelusului. Aveti nevoie de o cada pentru bebelusi sau o chiuveta mare. Un prosop moale, sapun delicat pentru copii si un prosop sau o patura pentru a-l inveli pe bebelus dupa baie.
  • Ce temperatura ar trebui sa aiba apa pentru baita bebelusului meu?
Apa ar trebui sa fie calduta, dar nu fierbinte. Temperatura ideala este intre 32 si 37 de grade Celsius. Verificati temperatura apei cu ajutorul unui termometru pentru baita sau cu mana pentru a va asigura ca este confortabila pentru bebelus.
  • Ar trebui sa folosesc sapun pentru copii pentru prima baie a bebelusului meu?
Da, puteti folosi un sapun delicat pentru copii pentru a curata bebelusul. Asigurati-va ca alegeti un sapun special formulat pentru pielea delicata a bebelusilor si evitati sapunurile care contin parfum sau alte substante iritante.

Credite:

Photo by Hu Chen on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *