Care sunt cele mai importante momente ale unui botez?

Care sunt cele mai importante momente ale unui botez?

Pentru orice părinte creștin, botezul copilului este o etapă importantă în viața acestuia. Scopul botezului este ca pruncul să fie curățat de păcatul strămoșesc. În acest mod, copilul devine membru creștin și dobândește o viață spirituală. Desigur, există diferențe între ortodocși și catolici, însă nu sunt însemnate. Sunt o mulțime de momente ale unui botez despre care trebuie să știți în aceste momente.

Însă orice botez are momente importante – atât pentru prunc, părinți, nași și invitați. În acest articol vei afla care sunt acestea și informații despre botez. Astfel, fie că urmează să organizezi unul pentru micuțul tău sau ai fost invitat/ă la unul, vei știi ce să faci.

În principiu, evenimentele unui botez pot fi împărțite în ritualul botezului, petrecerea de după și baia de a doua zi.

Ritualul botezului: Care sunt cele mai importante momente ale unui botez?

Ritualul botezului are loc în biserică. De obicei, botezurile se fac când pruncul are 40 de zile și este recomandat să se desfășoare duminica. Însă zilele moderne nu permit ca toată lumea să aibă luxul unui program flexibil. De aceea, pruncul poate fi botezat până la 1 an de zile.

Botezul, fiind un eveniment, trebuie planificat. Trebuie găsită o biserică și un preot care anunță părinții cu privire la lucrurile care sunt necesare. Apoi trebuie făcută lista de invitați care să participe. Bineînțeles, primul pas în orice botez este găsirea nașilor. Aceștia pot fi rude sau prieteni, căsătoriți sau nu (cu toate că biserica preferă să fie căsătoriți).

Singurele persoane care sunt necesare sunt părinții, pruncul, preotul și nașii. Pot fi prezenți și alți invitați, însă nu este nevoie. Rolul nașilor este crucial în acest ritual. În ochii bisericii, nașii devin părinții spirituali ai pruncului, fiind o legătură mai importantă decât cea trupească dintre prunc și părinți. Totodată ei participă activ în timpul ritualului și țin actele importante, precum certificatul de căsătorie al părinților sau buletinele lor.

Acest ritual se împarte în slujba de dezlegare și slujba de botez:

  • Slujba de dezlegare

Această parte are rolul de a izgoni duhurile rele. Astfel, pruncul este așezat cu fața spre apus, iar nașul afirmă de 3 ori că se leapădă de satana. Pruncul este apoi așezat cu fața spre răsărit, iar nașul afirmă de 3 ori că se unește cu Hristos și rostește Crezul de 3 ori. Nașul face aceste afirmații în numele pruncului care, la momentul botezului, nu poate vorbi.

  • Slujba de botez

Aceasta este partea cunoscută de toată lumea în care pruncul este scufundat în cristelniță, care este plină cu apă sfințită. Datorită unor evenimente anterioare, unii părinți preferă ca pruncul să nu fie scufundat cu totul. Astfel, mulți preoți doar pun apă sfințită peste capul pruncului ca semn simbolic. Preotul face asta în timp ce rostește anumite propoziții bine stabilite: ”Se botează robul lui Dumnezeu (aici numele copilului), în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh Amin”.

Apoi pruncul este înfășat într-o pânză albă numită crasma. Aceasta este pregătită de către nașă. După care urmează taina mirungerii, în care preotul unge pruncul cu mir. Iar mai apoi pruncul este îmbrăcat și se înconjoară de 3 ori masa Botezului. Preotul taie apoi o șuviță de păr, iar pruncul este dus în fața Altarului de către nași pentru a fi împărtășit.

Acea șuviță de păr este ofrandă pentru biserică, deci părinții nu o pot păstra. Dar dacă doresc, pot ruga preotul să mai taie una, ca să aibă pentru totdeauna o amintire de la acest eveniment.

Astfel, ritualul botezului este gata. După acest moment, invitații merg de obicei la restaurant pentru a participa la petrecere.

Petrecerea de botez

Pentru mulți părinți, este mai important ca familia și prietenii să fie prezenți la petrecerea de după botez decât la botezul în sine. Un motiv principal este pentru că de obicei se dau cadouri la această petrecere.

Însă, deși petrecerea de după botez este mai mult un mod pentru părinți de a celebra botezul pruncului, tradițiile nu sunt gata. La petrecere se face vizita ursitoarelor, în număr de 3, îmbrăcate în zâne. Ursitoarele sunt considerate a fi cele care decid soarta pruncului. Tradițiile legate de acestea sunt bine înrădăcinate în România. În timpurile moderne, acestea creează un adevărat spectacol, jucând scenete cu inspirație din basme.

Pe lângă vizita ursitoarelor, părinții mai pot pregăti anumite activități pentru restul invitaților. Însă, în general, se desfășoară similar cu o petrecere de nuntă. Invitații au mai multe feluri de mâncare, băutură, muzică și dansează. Restul detaliile depinde de preferințele părinților și a nașilor, deoarece sunt importanți în botez.

Astfel, nu doar botezul în sine trebuie planificat, dar și petrecerea. Trebuie căutat un local în care să se desfășoare petrecerea și trebuie alese meniurile și băuturile. Trebuie căutat un DJ, o trupă de muzică sau un cântăreț. Sau toate 3 opțiunile dacă așa preferă părinții și nașii.

Totodată, perioada de timp în care are loc petrecerea depinde de preferințele părinților. Unii decid să înceapă mai repede petrecerea, alții mai târziu și să o continue până a doua zi.

La finalul petrecerii de botez se așteaptă ca invitații să ofere un cadou. De cele mai multe ori, acesta presupune un plic cu bani, fiind din nou similar cu petrecerea de nuntă. Suma de bani corespunzătoare depinde de locul și zona în care are loc petrecerea. În orașele mari precum București sau Cluj se dau mai mulți bani decât în satele mici, spre exemplu.

Baia de a doua zi

Acesta se numește și scoaterea din mir sau baia de mir. Deși a devenit o tradiție, nu are originile nu sunt creștine. Aici participă doar pruncul și femei, precum mama, moașa, nașa, prietene și rude. Însă nașa este cea care se ocupă ritualul băii.

În apă se pun anumite obiecte simbolice pentru viitorul pruncului. Spre exemplu, monezile de argint sau aur îl fac fără pată, macul îl face să doarmă bine iar orezul în face bogat. Pe lângă acestea se pot pune pene, busuioc, petale de trandafir, boabe de porumb, semințe de cânepă etc. fiecare dintre acestea are propriul rol și trebuie alese de către mamă.

Deși mai sunt și alte obiceiuri de botez, acestea sunt cele de bază, fiind cele mai importante momente dintr-un botez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

🎁Răsfăț de Sezon: Lenjerie de pat pentru bebeluși CADOU la orice set complet achiziționat!
This is default text for notification bar