Cât de bine este să botezi un copil?

Cât de bine este să botezi un copil?

Botezul este prima slujbă foarte importantă din viețile oamenilor, fără de care nu te-ai putea numi creștin. Este un ritual, prin care fiecare dintre noi trecem pentru iertarea păcatelor și aderarea la o viață modestă și bogată din punct de vedere spiritual.

Copiii trebuie să fie botezați de mici, cu ajutorul mărturiilor realizate de către nași, care vor promite la rândul lor că vor avea grijă de cel mic pentru a nu se abate de la cele sfinte. Aceeași datorie o au și părinții bebelușului, care vor fi ajutați de către nași. Vom afla în acest articol de ce este bine să botezi un copil.

De ce trebuie să botezi un copil?

Copiii se botează de la vârste fragede încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că cei ce le amână botezul săvârșesc de fapt un mare păcat. Totul se trage de pe vremea Sfinților Apostoli, care au botezat copiii.

Păcatul strămoșesc poate fi iertat doar prin Taina Botezului, moment în care copiii devin în totalitate curați sufletește. Botezul a luat locul tăierii împrejur, ce apare descris inclusiv în Vechiul Testament.

Ritualul în sine are o semnificație mai puternică decât simpla iertare a păcatelor. Prin Taina Botezului se spune că bebelușul se naște pentru a doua oară, însă de data asta duhovnicește, din apă și din Duh.

În cadrul slujbei, mai au loc și alte ceremonii, cu semnificații la fel de puternice:

  • Lepădările – se îndepărtează puterea diavolului de la cel ce urmează să fie botezat;
  • Împreunările cu Hristos – unirea dintre Biserică și Hristos;
  • pânza albă – semnifică curățenia sufletului celui botezat;
  • lumânarea de botez – luminarea căii duhovnicești a celui creștinat.

Când are loc Botezul?

Mulți părinți se gândesc la ziua cea mare când își vor ține copilul în brațe, însă, există un număr de zile pe care trebuie să-l respecte, înainte de a săvârși taina botezului.

De obicei, trebuie să treacă 40 de zile de la ziua în care micuțul a venit pe lume, adică după aproximativ 7-8 săptămâni.

Tradiția creștină recomandă ca botezul să se realizeze cât mai repede după naștere. Această taină este prima și una dintre cele mai importante ce se săvârșesc în Biserica Ortodoxă și nu numai.

Botezul se întâlnește în toate religiile lumii, sub diferite forme. Botezul este văzut precum o renaștere a bebelușului din punct de vedere creștinește, fiind mai apoi acceptat în casa lui Iisus.

Așadar, slujba este văzută ca o poartă de intrare în lumea credinței și împărăția lui Dumnezeu. Cel mic se botează în apă sfințită și este binecuvântat cu ajutorul unui ulei sfințit, ce capătă statura de mir.

Totuși, de ce doar după 40 de zile are loc botezul copilului?

Potrivit tradiției, mama nu poate intra în biserică timp de 40 de zile, perioadă în care este lăuză. După ce trece timpul, preotul îi va citi o rugăciune la intrare în Biserică, după care poate intra înapoi în rândul creștinilor.

Din acest motiv botezul are loc doar după 40 de zile, deoarece mama trebuie să participe la slujba propriului său copil. Prin harul Sfântului Duh, copilul va fi protejat de către forțele demonice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *