Alaptarea nou nascutului – etapă semnificativă în dezvoltarea normală

Alăptarea nou născutului – etapă semnificativă în dezvoltarea normală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și alte organizații medicale recomandă întotdeauna ca în primele 6 luni de viață, pruncul să nu primească altă alimentație în afară de lapte. Ulterior, în mod treptat se vor adăuga și alimente complementare și se va începe, deci, diversificarea. Ți-am pregătit în acest articol tot ce trebuie să știi despre alaptarea nou nascutului.

Pentru toți copiii, alăptatul este „cărămida” care pune bazele cele mai solide sănătății și imunității corpului. Pe lângă efectele benefice dovedite de curând, precum scăderea riscului de deces în rândul copiilor sub 5 ani sau scăderea riscului de diabet zahar la femei, alăptatul este și forma prin care se creează o legătură specială între mamă și copil.

În laptele matern se identifică prezența a numeroase substanțe nutritive care îl vor ajuta pe micuț să aibă parte de o dezvoltare armonioasă. Colostrul, mai exact laptele matern gros, de culoare gălbuie, prezent imediat după finalul sarcinii este considerat de experții Organizației Mondiale a Sănătății ca fiind hrana perfectă pentru bebeluși.

Trebuie să iei în calcul că fiecare copil este diferit și, prin urmare, poate avea nevoi diferite. Fii pregătită să alăptezi până la 2 ani sau doar în primele luni. Alăptarea la sân poate fi diferită atât în funcție de bebeluș cât și de mamă.

Alăptarea și hrănirea bebelușilor cu laptele praf pot fi făcute alternate în caz de nevoie. În acest mod te vei asigura de faptul că cel mic are parte de toate substanțele necesare organismului.

7 sfaturi pe care să le iei în calcul despre alaptarea nou nascutului

Deși este un proces cât se poate de normal și natural, drept dovadă sânii care se transformă complet după naștere, alăptarea nu este și simplă. Pentru orice început există și noi informații pe care le vei dobândi cu răbdare. Este recomandat ca înainte de a naște să te informezi în cea mai mare măsură despre toate aspectele vieții de mamă.

Iată doar 7 sfaturi de care să ții cont în ceea ce privește alăptarea nou născutului:

  1. Momentul de început

Pruncul nou născut are nevoie de tine imediat după naștere. Tocmai datorită acestui motiv marea majoritate a personalului medical te vor încuraja constant să faci mișcare, în limita posibilităților. Recuperarea cât mai rapidă este un plus pentru bebeluș pentru că vei putea să îi oferi grija de care are atât de multă nevoie.

Alăptarea începe imediat după naștere. Copilul ce tocmai a pășit într-o noua lume pentru el începe să aibă aceleași nevoi precum adulții. Ușor, ușor, acestea se vor dezvolta o dată cu creșterea și depășirea etapelor de vârstă.

  1. Evită alăptarea mixtă

Pentru început, în primele 4-6 săptămâni este indicat să eviți pe cât de mult posibil alăptarea mixtă, adică sân și biberon. Încearcă varianta exclusivă de alăptare la sân pentru că aceasta îi va fi cel mai mult de ajutor nou-născutului.

  1. Laptele de la sân este suficient

Copilul nu are nevoie și de alte lichide în afară de laptele matern. Ceaiurile, apa sau, cu atât mai mult, alt tip de lichide nu sunt recomandate sub nici o formă bebelușilor.

  1. Ce consumă mama?

Nu este un mit că alcoolul consumat ajunge în sân și, ulterior, prin alăptare, la bebeluș. Evită produsele și băuturile ce conțin alcool pentru că acestea pot fi extrem de periculoase pentru cei mici. De asemenea, medicamentele pe care le iei trebuie să fie prescrise și recomandate de specialiști.

  1. Când trebuie să alăptezi?

Este recomandat ca, pentru început, să îi dai bebelușului să mănânce de fiecare dată când cere. Ulterior, în funcție de sfaturile medicului, dar și de evoluția acestuia, poți regla mesele copilului.

  1. Există și dificultăți

În cadrul alăptatului vor exista și dificultăți. Așa cum am menționat anterior, deși totul se produce natural, nu este și simplu. Nu te descuraja dacă sânul tău nu reușește să ofere suficientă hrană celui mic și nici dacă acesta nu se poate alimenta. Recomandat este să discuți cu o persoană cu pregătire profesională în domeniu care să te poată sfătui.

  1. Întreruperea alăptatului

Alăptatul nu se întrerupe niciodată brusc, ci totul se va realiza în timp. Se vor înlocui profesiv mesele pe parcursul mai multor săptămâni. Pregătește-te ca în aceste momente să te lovești de alte situații dificile, refuzuri sau plânsete.

Articole pentru bebeluși utile în rutina zilnică și nocturnă

În ceea ce privește grija față de nou-născuți se identifică foarte multe aspecte pe care părinții trebuie să le ia în calcul. Pe lângă alimentație și igienă, care sunt considerate și cele mai importante, articolele, produsele și lenjeriile cu care interacționează cei mici au, de asemenea, o semnificație foarte relevantă.

O lenjerie pătuț bebe din bumbac alb poate fi considerată alegerea ideală pentru toți părinții care cunosc proprietățile și avantajele materialelor de calitate. Pielea delicată a copiilor are nevoie de materiale care să nu îi pună în pericol din punct de vedere dermatologic.

Albul este doar o variantă din toată gama pe care o poți alege. Este drept că o parte dintre părinți se feresc de alb și nuanțele deschise de teama modului de curățare. Pentru băieți, foarte potrivită este o lenjerie pătuț bebe din bumbac bleu sau varianta cu imprimeu eucalipt verde.

Pentru sezonul rece, trebuie să te pregătești cu cele mai călduroase articole. Mare atenție, de asemenea, că acestea pot fi și o sursă de iritație. Pentru un set cadou bebe căciuliță și botoșei tricotați 0-3 luni beige ai certitudinea că primești produse ideale pentru iarnă, moi și plăcute la atingere.

Păturicile sunt alte articole de care trebuie să te preocupi atunci când ai un bebeluș. Și în această situație, calitatea materialului este un detaliu pe care nu trebuie să îl scapi din vedere. Siguranța și confortul bebelușului sunt primordiale și vor deveni instinct pentru ambii părinți.

Din bumbac 100%, o păturică albă din muselină pentru bebeluși este ideală atât pentru pătuț, cât și pentru scaunul auto sau cărucior. Cel mic va avea parte constant de un obiect pe care, fără îndoială, îl va îndrăgi. Toate produsele exemplificate anterior, deși la prima vedere pot fi trecute la categoria de „diverse” au un rol important în dezvoltarea normală și fără riscuri a bebelușilor.

Credite:

Întrebări frecvente despre alaptarea nou nascutului

  • Cum ar trebui să încep să alăptez?

Pentru a începe să alăptezi, poziționează bebelușul într-un mod confortabil pentru tine, cu capul său sprijinit pe brațul tău. Așează sânul tău în gura bebelușului, asigurându-te că acesta prinde o porțiune mare din sân, inclusiv partea de auréolă. Ține sânul cu mâna astfel încât să nu se alunece din gură, dar fără a-l apăsa în mod excesiv.

  • Cum pot să știu dacă bebelușul meu primește suficient lapte?

Semnele că bebelușul tău primește suficient lapte includ schimbarea a șase sau mai multor scutece umede în fiecare zi, sunete de înghițire și supt, eliminarea urinei clare și a fecalelor galben-verzui în fiecare zi. De asemenea, dacă bebelușul tău câștigă în greutate într-un ritm normal și este activ și viguros, este posibil să primească suficient lapte.

  • Ce pot face dacă am dureri la sân?

Dacă ai dureri la sân, este important să te asiguri că bebelușul primește un prindere bun. Dacă totuși mai ai dureri, încearcă să aplici comprese calde sau reci, să folosești o pompa de sân sau să apelezi la medicul tău pediatru pentru a discuta despre alte opțiuni.

  • Ce ar trebui să mănânc pentru a avea lapte suficient?

Este important să ai o dietă echilibrată și să consumi suficiente lichide pentru a-ți menține hidratarea. În general, nu există alimente specifice care să crească producția de lapte, dar este important să te odihnești suficient și să eviți stresul, deoarece acestea pot afecta producția de lapte.

  • Pot să iau medicamente în timp ce alăptez?

În general, majoritatea medicamentelor sunt sigure pentru a fi luate în timpul alăptării, dar este important să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice medicament. Unele medicamente pot afecta producția de lapte sau pot trece în laptele matern și pot afecta bebelușul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *