Ești proaspăt părinte și te bucuri de venirea pe lume a minunii tale și-ți dorești să-l protejezi cu orice preț, motiv pentru care alegi să-l botezi, nu doar pentru că așa spune tradiția, ci pentru însemnătatea acestei prime taine din viața celui mic. Vei descoperi în acest articol informații interesante despre botezul in post.
Din dragoste față de bebe și de Dumnezeu, copilul se botează pentru iertarea păcatelor. Prin intermediul slujbei, acesta renaște, dar ca și creștin. Însă, botezul, la fel ca alte Taine, poate avea loc după anumite reguli.
Poate avea loc botezul in post?
Unul dintre cele mai râvnite obiceiuri este că botezul nu poate să fie ținut în posturile mari de peste an, pe cât posibil. Botezul în sine este o sărbătoare plină de fericire, urmată de o petrecere pe aceeași măsură.
Din acest motiv, se recomandă ca slujbele să nu se țină în timpul perioadelor de liniște sufletească. Unii preoți sunt de părere că slujba poate să aibă loc, dar fără a fi urmată de o petrecere. Așadar, unii părinți și nași așteaptă trecerea postului pentru ca întreaga formulă să fie completă.
În vechile scrieri se recomandă ca botezul să aibă loc după 40 de zile de la nașterea pruncului. Cel mic trebuie să primească cât mai repede de la Dumnezeu îngerul său păzitor. Însă, aceste zile sunt legate strâns și de mamă.
În acest timp, ea nu poate intra în biserică. Doar după 6 săptămâni și o moliftă mama va avea dreptul de a intra în Casa Domnului. Din acest motiv, cei mai mulți părinți încearcă să găsească un interval potrivit pentru a nu se suprapune cu postul și pentru a nu încălca tainele strămoșești.
În cazul în care botezul nu mai poate aștepta, din diferite motive, petrecerea nu va avea niciodată loc în timpul postului. În acest caz, mama va oferi mărturiile invitaților la ieșirea din biserică.
Ce trebuie să pregătești pentru botez?
Botezul este un eveniment la fel de grandios precum nunta și necesită multe pregătiri, care pot începe încă înainte ca cel mic să se nască. Să rezervi un întreg restaurant și să pregătești meniurile, invitațiile, decorațiunile și alte elemente ale botezului nu sunt tocmai cele mai ușoare sarcini de îndeplinit.
Cu siguranță îți vei dori să iei decizia cât mai repede cu putință pentru a te pregăti din timp, ca în momentul petrecerii și slujbei să te poți bucura fără să te simți obosită. Produsele de care ai nevoie pentru botez le vei găsi la magazinele specializate, fie online, fie fizice.
Însă, după cum am specificat și în rândurile anterioare, sfântul post îți poate pune „bețe în roate”, astfel, botezurile nu au loc în perioada:
- Postului Paștelui – fiind cel mai lung, dar și aspru post; are o durată de 40 de zile, fiind precedat de Săptămâna Albă;
- Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – este ținut pentru cei ce s-au ostenit să împartă credința;
- Postul Adormirii Maicii Domnului – se cine în cinstea Maicii Domnului și durează 2 săptămâni;
- Postul Crăciunului – se evită inclusiv zilele dintre Crăciun și Bobotează.
Astfel, Botezul este foarte important, dar are regulile sale, ce trebuie să fie respectate de către creștini.