Te-ai intrebat vreodata de ce avem nevoie de lumanare de botez la biserica atunci cand crestinam un copil? Iata care este semnificatia acesteia si de ce este important sa o avem la acest eveniment important.
Lumanarea de botez si semnificatia acesteia
Lumanarea de botez este simbolul luminii, al adevarului si al sfinteniei. Se spune ca viata copilului botezat trebuie sa desfasoare in lumina si sa fie calauzita de lumina si de intelepciunea lui Dumnezeu. Mai mult, lumanarea este simbolul vietii vesnice, pe care cu totii ne-o dorim dupa ce trecem in nefiinta.
Lumina lumanarii este prezenta la toate slujbele si la toate rugaciunile. Intotdeauna vom aprinde o lumanare atunci cand ne intalnim cu Dumnezeu. Astfel, vom aprinde lumanari la botez, la cununie, la impartasanie, la inmormantare, la rugaciune si in oricare alt moment in care ne adresam Domnului. Asadar, acesta este motivul pentru care pruncul botezat isi incepe calatoria prin aceasta lume calauzit de lumina lumanarii.
Lumanarea este, asadar, o jertfa adusa lui Dumnezeu si ar trebui sa fie din ceara curata. Dar, in zilele noastre, cele mai multe lumanari de botez pot fi cumparate din magazine specializate sau de la floristi. De aceea, lumanarile de botez pot avea diferite forme si marimi si pot fi decorate in nenumarate moduri.
Nasii cumpara lumanarea de botez
Conform traditiei crestine, lumanarea de botez este cumparata de catre nasii micutului crestinat. Acestia au datoria de a aduce lumanarea la biserica, unde va fi aprinsa de catre preot sau de catre diacon, inainte de inceperea slujbei. Tot traditia spune ca lumanarea trebuie sa fie tinuta de catre unul dintre nasi, pe tot parcursul slujbei.
Cum trebuie sa arate o lumanare de botez?
De regula, lumanarea de botez este alba, dar se pot gasi lumanari in diferite culori, unele chiar sculptate sau personalizate cu numele bebelusului si data botezului.
Majoritatea lumanarilor sunt realizate din parafina si au ca dezavantaj ca scot destul de mult fum. De aceea, ideal ar fi ca lumanarea sa fie din ceara curata. In plus, nasii ar trebui sa se asigure ca aceasta nu se indoaie si rezista la temperaturi inalte.
Decorarea lumanarii de botez se face, de regula, cu flori si sunt adaugate mici elemente colorate in bleu sau albastru pentru baieti si roz sau rosu pentru fete. De regula, florile de pe lumanare sunt similare cu cele care decoreaza cristelnita sau care impodobesc mesele la restaurantul unde va avea loc petrecerea.
Cei mai nonconformisti pot opta insa pentru o lumanari de botez iesite din tipar, cum ar fi cele decorate cu tulle, animalute din plus, gheme din mohair, flori din hartie, materiale textile si lista poate continua.
Te invitam in magazinul nostru online pentru a vedea mai multe modele de lumanari de botez creative, realizate manual.
Lumanarea de botez si traditiile locale
In unele regiuni din Romania, preotul taie o bucata din lumanare si le-o ofera parintilor copilului dupa botez. Aceasta poate fi pastrata in camera copilului si parintii o pot aprinde atunci cand cel mic se imbolnaveste sau cand este ziua sa de nastere.
In alte locuri din Romania, lumanarea este lasata de catre nasi la biserica dupa slujba de botez.
Întrebări frecvente despre lumanare de botez
- Cine ar trebui sa cumpere lumanare de botez?
Lumanarea de botez poate fi cumparata de parinti sau de nasi, care sunt persoanele desemnate sa se ingrijeasca de copil si sa-l creasca in credinta crestina.
- Cand ar trebui sa fie cumparata lumanarea de botez?
- Care este simbolismul lumanarii de botez?
- Ce se intampla cu lumanarea de botez dupa ceremonie?