Daca ai un copil sau ai fost nas, cu siguranta ai avut si o lumanare de botez la biserica in cadrul ceremoniei religioase. Dar stii care este semnificatia acestei lumanari si de ce este bine sa o ai la botezul copilului?
Lumanarea de botez este simbolul luminii
Se spune ca lumanarea este un simbol al luminii, al adevarului si al sfinteniei, ea reprezentandu-l chiar pe Mantuitorul Iisus Hristos. Ea este adusa si aprinsa in cadrul botezului la Biserica pentru ca viata celui botezat sa se desfasoare in lumina, sa fie indrumata de lumina si intelepciunea lui Dumnezeu. Mai mult, lumanarea este simbolul vietii vesnice.
Asadar, motivul pentru care pruncul crestinat se boteaza in prezenta unei lumanari de botez este pentru ca acesta trebuie sa isi inceapa calatoria in aceasta lume cu lumina, prin lumina, iar lumanarea este cea care il va calauzi.
Pentru ca lumanarea este considerata o jertfa adusa lui Dumnezeu, aceasta trebuie sa fie din ceara curata. Cu toate acestea, in zilele noastre, majoritatea lumanarilor de botez se cumpara din magazine specializate sau de la artisti florali si au diferite forme, lungimi si sunt decorate cu creativitate in multe feluri.
Lumanarea de botez este cumparata de nasi
Conform traditiei crestine, lumanarea de botez este cumparata de nasii copilului ce urmeaza sa fie crestinat. Dar nu de putine ori mama micutului are ceva de spus in alegerea acesteia. De cele mai multe ori, lumanarea este aleasa astfel incat sa se incadreze in tematica botezului.
Lumanarea este adusa la biserica de catre nasi si este aprinsa de catre preot sau de catre diacon, chiar inainte de inceperea propriu-zisa a slujbei. De regula, aceasta este tinuta pe tot parcursul slujbei de catre unul dintre nasi.
Nasii micutului isi asuma, prin purtarea acestei lumanari in cadrul ceremoniei, rolul de calauzitori si sfatuitori catre Iisus Hristos. Datoria lor, de acum incolo, este de a-l indruma pe cel mic si de a-l feri de toate obstacolele care ii apar in viata. Asadar, vor deveni o lumina calauzitoare pentru cel botezat.
In trecut, Botezul era denumit “luminare” iar cei ce erau crestinati se numeau “cei catre luminare”. Aceste formule mai sunt folosite si in zilele noastre in Liturghia Darurilor mai inainte sfintite.
Cum arata o lumanare de botez
Asa cum spuneam mai sus, lumanarea de botez este bine sa fie din ceara curata, care simbolizeaza puritatea. Majoritatea lumanarilor de botez sunt albe, dar se gasesc si in diferite culori. Ca forma, lumanarea poate fi lunga si subtire sau scurta si groasa. Sunt la moda si lumanarile sculptate sau cele personalizate cu numele copilului.
Este important, insa, ca atunci cand cumparati o lumanare pentru botez, sa va asigurati ca aceasta nu se indoaie, nu se rupe cu usurinta si ca rezista la temperaturi inalte.
Lumanarea este decorata de regula cu flori, panglici roz sau albastre, in functie de sexul copilului, dar si cu alte elemente decorative cum ar fi pernute brodate, animalute de plus sau figurine in forma de bebelus. Florile de la lumanare sunt, de regula, aceleasi precum cele de la restaurantul unde va avea loc petrecerea de botez.
Unele lumanari de botez sunt iesite din tiparul celor florale si sunt realizate din tulle si jucarii de plus, ghemuri colorate din lana, flori din fimo sau chiar din hartie. Creativitatea in acest domeniu nu are limite, iar lumanarea poate ramane o memorie decorativa pentru multi ani dupa botez.
Traditii legate de lumanarea de botez
Probabil ca in fiecare regiune a tarii exista traditii specifice legate de lumanarea de botez. In unele parti ale Romaniei, aceasta este lasata de catre nasi la biserica, chiar dupa slujba. In alte zone, preotul taie o bucata din lumanare si le-o da dupa slujba parintilor pentru a o pastra ca amintire.
Traditia spune ca este bine sa aprindeti lumanarea a doua zi dupa botez, atunci cand nasa ii face baie bebelusului. Ea poate fi aprinsa si atunci cand cel mic se imbolnaveste sau in fiecare an, in ziua de nastere a copilului.
Speram ca ti-a placut acest articol si, daca esti in cautarea unei lumanari de poveste pentru un botez, te invitam sa vezi lumanarile handmade create cu mult suflet de noi, aici.