Tocmai ai născut sau urmează să naști primul tău bebeluș și ești interesată de ce presupune lactația acestora? Nimic nu se compară cu senzația de a deveni mamă. Știi că urmează o serie de evenimente unice și minunate, precum primii pași, primele cuvinte sau prima zi la grădiniță.
Însă aceste gânduri sunt acompaniate de o mulțime de griji și îndoieli. ”Cum pot fi sigură că îmi îngrijesc bebelușul cât de bine pot? Cum știu că sesiunile de alăptare sunt suficiente pentru el/ea?”
Ei bine, dacă te frământă aceste gânduri, acest articol despre ce presuune lactația este pentru tine. Citește în continuare pentru a afla care sunt principalele greșeli întâlnite în rândul proaspetelor mame.
1. Hrănirea la ore fixe
Când devi mamă pentru prima dată, te confrunți cu o serie de noi responsabilități care îți vor da programul peste cap. O tendință comună este de a-ți hrăni nou născutul la ore fixe, stabilite de tine. Probabil pare o idee bună pentru a te asigura că acesta mănâncă destul. Până la urmă, un bebeluș sănătos mănâncă de 8-12 ori într-o zi, aproximativ odată la 2-3 ore.
Însă nou născuții nu țin cont de aceste aspecte sau de ”programări” ale sesiunilor de alăptare. Ei vor să mănânce când le este foame. Iar semnele pe care acesta ți le dă că îi este foame sunt cel mai bun indicator pentru a-l hrăni.
Inițial, nou născutul își va suge degetele sau păturica, sau va începe să își miște buzele. Acesta este momentul pentru sesiunea de alăptat. Dacă nu se întâmplă asta, nou născutul începe să plângă și devine agitat pentru a te atenționa. Bineînțeles, nimeni nu este perfect, deci se va întâmpla ca să ratezi semnele inițiale iar bebelușul tău să înceapă să plângă. Însă încearcă pe cât posibil să îl alăptezi cât mai repede – nu vrei să ai de-a face cu un bebeluș agitat.
2. Săritul peste sesiuni de hrănire
Această greșeală este similară cu cea anterioară. Dar această greșeală poate duce la o producție insuficiență de lapte. Atunci când alăptezi, se activează un reflex numit reflexul ”let-down”. Pe scurt, când laptele îți este eliberat din sân, corpul primește informația că trebuie să producă mai mult lapte. În acest fel, când sari peste sesiuni de hrănire, corpul înțelege că nu este nevoie de atât de mult lapte, deci producția va fi încetinită.
Iar gândul că nu se produce suficient lapte pentru nou născut este o grijă mare a multor mame, în special noile mamele. Însă nu trebuie să te îngrijorezi – atât timp cât îl/o hrănești când vezi semnele că îi este foame, totul este în regulă. Iar dacă totuși se întâmplă să sari peste sesiuni de hrănire din diverse motive, nu te stresa. Poți folosi o pompă de sân sau expresia manuală pentru a elibera laptele din sâni și a activa reflexul ”let-down”.
3. Evitarea alăptatului când ești bolnavă
Probabil ai impresia că atunci când ești bolnavă și alăptezi, bebelușul o să preia afecțiunea. Ei bine, lucrurile stau exact invers. În acele momente, bebelușul tău va asimila anticorpi pe care corpul tău îi formează pentru a combate afecțiunea. În acest fel îi crește sistemul imunitar. Dacă totuși ești nedumerită cu privire la acest aspect, poți consulta un medic pentru a știi 100% dacă este sigur.
4. Lactația în poziții ineficiente
Multe mame noi încearcă diferite poziții la diferite unghiuri pentru ca bebelușul să se hrănească mai bine. Însă, de multe ori, acest lucru este greșit. Ca să fi sigură că sesiunea de alăptare este corespunzătoare, pune-ți degetele în jurul mamelonului, paralele cu buzele bebelușului. Apropie apoi bebelușul de sân în timp ce conduci mamelonul spre gura lui.
Ideea principală a acestei tehnici este ca bebelușul să prindă bine mamelonul cu gura pentru o sesiune eficientă de alăptare. Însă chiar dacă uneori nou născuții sug dar nu extrag prea mult lapte, nu este neapărat un semn de îngrijorare. Unii dintre aceștia au nevoie să facă asta pentru a deveni mai confortabili.
5. ”Durerea nu contează”
Ba da, durerea contează și nu este indicat să o eviți. Este posibil să simți durere sau disconfort de primele câteva ori când alăptezi, însă nu este normal ca acestea să persiste.
Poți considera durerea mameloanelor ”normală” dacă:
- Simți durere când nou născutul prinde inițial mamelonul
- Durerea trece după 30 de secunde
- Nu ai leziuni precum vânătăi, sângerări sau crăpături
- Te simți mai bine după prima săptămână și trece cu totul în a doua săptămână
În caz contrar, consultă un specialist în alăptare cât de repede posibil.
6. Nu ceri ajutor
Orice mamă se va confrunta cu anumite probleme, mai ales la primul nou născut. Nu pica în această capcana de a crede că nu poți cere ajutor! Sunt o mulțime de profesioniști care sunt specializați în problemele prin care trec mamele. De asemenea, poți cere sfaturi de la membri ai familiei sau prieteni care au trecut prin aceeași situație. Însă dacă problema are legătură cu dureri, vânătăi sau alte leziuni, cel mai bine este să consulți un profesionist.
7. Te neglijezi
Acum toată atenția ta este pusă asupra nou născutului, și este normal. Însă asta nu înseamnă că trebuie să te neglijezi. Gradul de sănătate și stare de bine pe care îl ai îți va afecta direct bebelușul. Problemele emoționale, stresul, anxietatea, jena, oboseala etc. pot duce la o producție scăzută de lapte. Aceste probleme pot fi rezolvate total sau parțial cu anumite practici, precum meditația, yoga sau alte activități similare.
Asigură-te că dormi suficient (deși dificil câteodată) și că ai o dietă relativ sănătoasă. Nu trebuie să renunți complet la dulciuri sau mâncăruri procesat, însă consumă-le în moderație. De asemenea, dacă fumezi sau consumi alcool, este indicat să o faci mai rar. Iar dacă tot vrei să faci asta, asigură-te că o faci după ce ai alăptat, nu înainte.
Concluzie despre lactația în rândul proaspetelor mămici
Chiar dacă ai multe griji în legătură cu nou născutul tău și lactația, nu te stresa. Folosește-te de informațiile din acest articol pentru a evita greșelile comune ale proaspetelor mame!
Și, desigur, poți oricând să ceri ajutor. Dacă simți că ceva nu este în regulă, apelează imediat la un consultant în alăptare.